Trapézlemezek

2015-07-02 09:13:00 | Módosítva: 2015-07-02 09:21:09

A különféle ipari, mezőgazdasági, kereskedelmi és lakossági (pl. garázs, műhely, kerítés) használatra kialakított épületek hagyományos, közkedvelt, könnyűszerkezetes burkolóanyaga az acél alapanyagú trapézlemez. A vékony lemezből különböző szelvényméretekkel gyártott nagytáblás elemek kis súlyuk, és sokoldalú használhatóságuk miatt ideális burkoló és fedőanyagok, amelyekkel rövid idő alatt nagy felületek fedhetők be, illetve burkolhatók be. A fedőanyagok jellemzőik azonban nem egyformák, ami jelentősen befolyásolja az adott épületnél megfelelő különféle gyártmány változatok kiválasztását.


Jellegzetes különbözőségek

Épületszerkezeti alkalmazásuk tekintetében azonban lényeges, hogy milyen szempontokat kell figyelembe venni. A különféle gyártók termékei között ugyanis több műszaki és funkcionális szempontot is ajánlott megvizsgálni a trapézlemezek kiválasztásakor, amelyek ránézésre ugyan nem mindig láthatók, mégis jelentős hatással lehetnek az épület megfelelő funkcióinak megfelelőségére a tartósság és minőségi elvárások tekintetében. E különbségek csak szemrevételezéssel nem, vagy alig észrevehetők, mégis meghatározók. A trapézlemezekről azt azonban mindenképen tudni kell, hogy bármilyen gyártmányú lemezről is van szó, műszaki jellemzőiket európai szabvány határozza meg, és CE- jelöléssel kerülhetnek csak forgalomba. Ebből adódóan a legtöbb műszaki paraméterüket tekintve egyértelmű az összehasonlítási alap. Ám más tulajdonságaik is fontosak a felhasználás alkalmassága tekintetében.A trapézlemezek teherbírása általánosságban az alapanyagként használt acél szilárdsági osztálya és a szelvényméreteik alapján az Eurocode statikai szabványok szerint számítható. A gyártók e tekintetben különféle információs és tervezői segédlettel is segítik az adott lemezek alkalmazását az alapvető keresztmetszeti jellemzők és a terhelhetőségi táblázatok megadásával, és esetleges tervezői szoftverek közreadásával. Például az önhordó tetőhéjazatok lépésállóságára laboratóriumi vizsgálatok is vannak, amelyekkel meghatározható pl. a koncentrált terhelés esetén alkalmazható legnagyobb fesztáv, és az tartószerkezet kialakítása is. Ez leginkább a szerelés és a karbantartás során szükséges biztonságos közlekedés miatt lehet nagyon fontos. Ezeket az ajánlásokat nagyon szigorúan be kell tartani a tetőzet tartóssága és szilárdsága miatt.


A lemezek tartóssága sem elhanyagolható szempont. A tűzihorganyzott bevonatú acél trapézlemezek tartóssága ugyanis nemcsak a lemezvastagságtól, hanem a korrózió-gátló bevonatok tartósságától, vastagságától is függ. A legelterjedtebb eljárás a kétoldali cinkbevonat, amelynek a lemezek szabványos jelzésében is szerepelnie kell. Például a Z200 típus esetében ez az érték 200 gr/m2, ami mind a két oldalon kb. 15 mikrométer vastagságot jelöl. A horganyrétegre akár többrétegű szerves bevonat is kerülhet, amelyek különböző színűek lehetnek, és ezzel esztétikai hatást és nem utolsó sorban további felületi védelmet is adnak a trapézlemezeknek a káros környezeti hatásokkal szemben, mégpedig e bevonatok vastagságával arányos mértékben. A trapézlemezek élettartamának érdekében tehát érdemes fokozott figyelmet fordítani a különféle korróziót gátló bevonatok rétegvastagságára.

A trapézlemezekkel fedett külső téri felületeknél és különösen a tetőfedéseknél alapvetően fontos a táblák illesztésénél az összeeresztések vízzárása, ami a tető hajlásszögétől is függ. E követelménynek az ún. vízhornyos kialakítású oldalsó illesztés felel meg, ami az alátámasztó bordán történő megtámasztással és a fűzőcsavarozással kifogástalanul megvalósítható. E megoldás kivitelezéséhez ugyan néhány százalékkal több fedőanyag szükséges, ám ez a szivárgásmentes vízzárás és a könnyebb szerelhetőség miatt megtérül, és növeli a trapézlemezes burkolatok tartósságát is.

Lényeges szempont a trapézlemezek felhasználásánál e fedőanyagok tűzállósága is. A natúr tűzihorganyozott acél trapézlemezek tűzvédelmi osztálya külön vizsgálat nélkül gyárilag A1-es besorolású, ám a színbevonatosak, vagy a hátoldalukon gyárilag felvitt antikondenzációs filcréteg esetén az ilyen trapézlemezek tűzállósági osztályozása már csak akkreditált laboratóriumi vizsgálattal határozható meg. A korszerűbb gyártású, optimalizált termékeknél pl. a vékonyfalú trapézlemezeknél tetőburkolatként RE15, önhordó falburkolatként pedig E15 tűzállóság érhető el, ám a beépítésüknél figyelembe kell venni a fesztávot, a lemez terhelését és a fűzőcsavarok távolságát is.
A belső oldalukon pára megkötő filcréteggel ellátott trapézlemezek többnyire hidegcsarnokok, tároló helyiségek, raktárak megszokott tetőfedőanyaga. Ezeknél a lemezek páramegkötő képessége különösen fontos a kondenzáció miatt. Az ilyen burkolatoknál a filcréteg fajlagos tömege arányos a páramegkötő képességével, ami a kondenzáció lecsepegésének megakadályozásában különböző szinteket, azaz funkcionális biztonságot jelent.


Ezért fontos, hogy a trapézlemezekkel burkolt épületek kialakítása esetén ne csak a lemezek külső megjelenés alapján válasszunk, hanem számos egyéb jellemző tulajdonságukat, paraméterüket vegyük figyelembe, és már a tervezés során az ajánlott beépítési megoldásokat szigorúan betartani. Ezzel biztosítható, hogy az épület majd szakmailag megfelelő minőségű és tartós legyen. Ezt némileg megkönnyíti, hogy a forgalmazók és gyártók a termékeiken kötelesek feltüntetni azok igazolt műszaki tulajdonságait és főbb jellemzőiket. Ezt kormányrendelet (275/2013 (VII.16.) is meghatározza, hogy ne csak „laikus” szempontok határozzák meg egy-egy meghatározott célra szánt trapézlemez kiválasztását, hanem az elvárt műszaki paramétereket az építés során be is tartsák.További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Melléképületek tetőfedése

A melléképületek főként a családi házas övezetekben megszokottak, és rendeltetésük igen változatos. Az ilyen építmények lakásnak nem minősülnek és többnyire a telkek félreeső helyén különféle célt...


Bitumenes zsindelyek

Az Észak-Amerikában már évszázados múlttal rendelkező bitumenes zsindelyfedések csak nevükben hasonlítanak a fazsindely fedésre. Előnyös tulajdonságainak köszönhetően tartós, ellenálló héjazat...