Egy komód átváltozása

2010-03-31 14:45:51 | Módosítva: 2010-04-04 14:06:01

Csak a régi bútorok érdemelnek meg egy második esélyt? Semmi esetre sem! A rövidebb előéletű bútorok is megérdemlik az újjászületést. Az alábbiakban bemutatjuk egy több mint 30 éves komód egyszerű átváltoztatását. Ez egy tipikus Hamupipőke mese, ahol modern anyagokkal a nappalinak új királynőt varázsolhatunk.

Az 1970-es évekből származó bútorok és kiegészítők újra reneszánszukat élik, de ez a komód, jóllehet keresett volt születésekor, mára már nem nevezhető csinos darabnak. Kevés ráfordítással és kevés pénzből azonban sikerült ezt a fa komódot a szoba egy figyelemfelkeltő sztárjává átalakítani. A legdivatosabb anyagokba öltöztetve megfiatalodott, és ezáltal a szobabelső is, ahol található. A feladat nem volt bonyolult - az átváltoztatás néhány órát vett igénybe.

Első lépésként egy új, vastag laminált lapot ragasztunk Pattex Total Fix-szel a komódok tetejére. Ezáltal egy egyenletes felületet kapunk, amelyre könnyebb a vékony alumínium lapot felragasztani.

Az alumínium lapot a szakkereskedésben a kívánt méretre vágták, és a hosszanti oldalon annyira behajlították, hogy fedje a lap oldalát. Ezt az előkészített lapot kell a komód tetejére ragasztani a Pattex Total Fix-szel.

A komód oldalát fessük le fekete akril festékkel. Ugyanezzel a színnel fessünk vastag sávot az ajtók magasságának kétharmadánál, elosztva ezzel az ajtók nagy felületét. Ez a fekete sáv fogja elválasztani az ajtóra felragasztott két fémlapot.

A kívánt méretre vágott alumínium lapokat a Pattex Total Fix-szel ragasszuk fel a komód ajtajaira. Mivel a Pattex Total Fix azonnal rögzít, így megspórolhatjuk, hogy órákig kelljen a fémlapot a komódhoz nyomni, amíg a ragasztó megköt.

Alumínium felületek csiszolására szolgáló dörzsi szivaccsak mattítsuk meg a fém előlapokat. Ezáltal elveszti a felület fényes jellegét és ellenállóbb lesz a kosszal és ujjlenyomatokkal szemben. Külön látványelem lehet, ha körkörös vagy átlós irányban csiszoljuk meg a fém felületeket.

Utolsó lépésként ragasszuk fel Pattex Total Fix-szel a kívánt méretre vágott sarokelemeket és takaróprofilokat. Az éles széleiket csiszoljuk meg felhelyezés előtt.

Szükséges anyagok:

Alumínium lapok - a kívánt méretben, Alumínium sarokprofil, Alumínium takaróprofil, Akrilfesték, Pattex Total Fix PL700, Laminált lap

Szükséges szerszámok:

Kinyomópisztoly, csiszoló szivacs alumíniumhoz (vagy hagyományos mosogatáshoz használt dörzsi), kefe

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: komód, bútor, ragasztás

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Mire jó egy régi, szuvas forrázóteknő?

Sváb forrázóteknő, örökség. Szuvas, elöregedett, kerülgetjük jó tizenöt éve. Disznót nem vágunk, eladni minek, mit kapok érte? Eltüzelni? Bűn lenne!


Összecsukható és helytakarékos bútorok

Régebben a kis helyigényű, összecsukható bútorok leginkább a kempingbútorok voltak. Ám a különféle dizájnbútorok megjelenésével sok jó ötletet hozott felszínre az, amikor kis helyre kell...