Egy komód átváltozása

2010-03-31 14:45:51 | Módosítva: 2010-04-04 14:06:01

Csak a régi bútorok érdemelnek meg egy második esélyt? Semmi esetre sem! A rövidebb előéletű bútorok is megérdemlik az újjászületést. Az alábbiakban bemutatjuk egy több mint 30 éves komód egyszerű átváltoztatását. Ez egy tipikus Hamupipőke mese, ahol modern anyagokkal a nappalinak új királynőt varázsolhatunk.

Az 1970-es évekből származó bútorok és kiegészítők újra reneszánszukat élik, de ez a komód, jóllehet keresett volt születésekor, mára már nem nevezhető csinos darabnak. Kevés ráfordítással és kevés pénzből azonban sikerült ezt a fa komódot a szoba egy figyelemfelkeltő sztárjává átalakítani. A legdivatosabb anyagokba öltöztetve megfiatalodott, és ezáltal a szobabelső is, ahol található. A feladat nem volt bonyolult - az átváltoztatás néhány órát vett igénybe.

Első lépésként egy új, vastag laminált lapot ragasztunk Pattex Total Fix-szel a komódok tetejére. Ezáltal egy egyenletes felületet kapunk, amelyre könnyebb a vékony alumínium lapot felragasztani.

Az alumínium lapot a szakkereskedésben a kívánt méretre vágták, és a hosszanti oldalon annyira behajlították, hogy fedje a lap oldalát. Ezt az előkészített lapot kell a komód tetejére ragasztani a Pattex Total Fix-szel.

A komód oldalát fessük le fekete akril festékkel. Ugyanezzel a színnel fessünk vastag sávot az ajtók magasságának kétharmadánál, elosztva ezzel az ajtók nagy felületét. Ez a fekete sáv fogja elválasztani az ajtóra felragasztott két fémlapot.

A kívánt méretre vágott alumínium lapokat a Pattex Total Fix-szel ragasszuk fel a komód ajtajaira. Mivel a Pattex Total Fix azonnal rögzít, így megspórolhatjuk, hogy órákig kelljen a fémlapot a komódhoz nyomni, amíg a ragasztó megköt.

Alumínium felületek csiszolására szolgáló dörzsi szivaccsak mattítsuk meg a fém előlapokat. Ezáltal elveszti a felület fényes jellegét és ellenállóbb lesz a kosszal és ujjlenyomatokkal szemben. Külön látványelem lehet, ha körkörös vagy átlós irányban csiszoljuk meg a fém felületeket.

Utolsó lépésként ragasszuk fel Pattex Total Fix-szel a kívánt méretre vágott sarokelemeket és takaróprofilokat. Az éles széleiket csiszoljuk meg felhelyezés előtt.

Szükséges anyagok:

Alumínium lapok - a kívánt méretben, Alumínium sarokprofil, Alumínium takaróprofil, Akrilfesték, Pattex Total Fix PL700, Laminált lap

Szükséges szerszámok:

Kinyomópisztoly, csiszoló szivacs alumíniumhoz (vagy hagyományos mosogatáshoz használt dörzsi), kefe

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: komód, bútor, ragasztás

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Bútorok üvegből

Szinte minden lakásban van üvegajtós része valamelyik bútornak, lehet ez a dohányzóasztal lapja, a konyhaszekrény ajtók valamelyik felső eleme vagy a szobai vitrin. Üvegajtó mögött általában...


Egyedi bútor

Nem szokványos darabról van szó, eredetije egy amatőr angol bútorkészítő munkája. Háttérként egy elöregedett és kivágott tölgyfa törzsének szélezetlenül, hosszában lefűrészelt méretes darabját...