Szerelvényként is megvásárolhatók

Asztal- és bútorlábak

2010-05-13 15:59:43 |

Az asztalok formája, kivitele a berendezés stílusához igazodik, és a használatuknak megfelelően változatos. A dohányzóasztalok alacsonyabbak az étkezéshez készülteknél, míg a munka végzéshez használatosak az ülőtevékenység magasságához igazodnak. Formailag az asztalok lapja meghatározó, a bútordarab jellegét azonban a lábak is jelentősen befolyásolják. Aki pedig takarékosságból vagy egyedi igényeihez igazodva szeretne e bútordarabot saját kezűleg elkészíteni, a fontos alkatrészeket készen is megvásárolhatja.

A lábszerkezet elsődleges feladata, hogy stabillá tegye az asztalt. Ezen túlmenően optikailag hangsúlyossá teheti magát a bútordarabot, és lehetővé teszi a berendezési tárgy alatti tér tisztán tartását is. Ennek megfelelően különféle bútor- és asztalláb fajtákat szokás alkalmazni.
Az egyszerű kialakítású gyári bútor- és asztallábak választéka formailag ugyan nem túl bőséges, de azért jó néhány változatot találunk. Alkalmazásukkal a kiegészítő bútordarabok egységességét lehet biztosítani, asztaloknál pedig a lapok kreatív formai kialakításával, azok vastagságának növelésével, esetleg az alsó kávakeret asztallap és a lábak köré, vagy azok közé illesztésével tehetők egyedivé a bútordarabok. Így viszonylag egyszerűen ellensúlyozható a lábak sima vonalvezetése.

Komódoknál, alacsony szekrénykéknél, nyitott polcos kávaszerkezeteknél az alacsonyabb, 250-350 mm magas, a bútordarab aljára csavarozható fém lábakat célszerű alkalmazni. Ezek matt fémszínűek, vagy krómozott felületűek, esetleg különféle színűre festettek. Négyszögletes, illetve hengeres a palástjuk, 30-50 mm méretűek, hosszuk 300-750 mm-ig fokozatosan változik, talpuk pedig műanyag betéttel lezárt. A padló egyenetlenségeinek kiegyenlítésére ezek a lábak nem alkalmasak. A felerősítésükre szolgáló talpak nem láthatók. Esetenként előnyös a bútordarabot alul lábkerettel is kiegészíteni.
A padlóegyenetlenségek kiegyenlítésére csak az 50-60 mm átmérőjű, 300-820 mm magas, hengeres asztallábak képesek, amelyeknek a menetes műanyagtalpuk csavarásával lehet stabilan szintbe állítani magát a bútort. Ez különösen asztalok esetében nagyon fontos követelmény. A többnyire hengeres lábak felfogására precíziós könnyűfém öntvényidom szolgál, amelynek oldalágai különösen szilárdan rögzítik a kiálló palástnyakra csavarral rögzíthető csőlábakat. Felületük bevonata változatos, a szálhúzott kikészítéstől a matt és fényes króm bevonaton túl nem ritkák a fautánzatú változatok sem. Az ilyen és hasonló bútorlábakat a barkács áruházakban és a bútorszerelvény szaküzletekben érdemes keresni.

A hengeres formán kívül igényesebb, négyszög keresztmetszetű lábak is beszerezhetők, amelyeket főként a bútorszerelvényeket forgalmazó üzletekben érdemes keresni. Ezek némelyike tömör fával kombinált, felerősítésükhöz pedig az előzőekhöz hasonló, két ágú felfogó öntvények használhatók, természetesen a láb geometriájához illő nyakkal.
A fentieken kívül beszerezhetők speciális kialakítású asztallábak is. Ezek azonban bútorszerelvény üzletek kínálata alapján csak előzetes megrendeléssel szerezhetők be. A komplett szerelvények főként munka- vagy étkező asztalokhoz használhatók. Az íróasztal lapjához alkalmazható komplett láb például előnyösen aszimmetrikus kialakítású, ám létezik ennek szimmetrikus változata is, amely már akár modern étkező-, vagy akár tárgyalóasztalhoz is megfelelő. A szerényebb, páros csőlábú változatok inkább a minimál stílusú berendezéshez, irodákba, vagy akár kültéri parti-asztalokhoz megfelelők. Az U-alakú, zárt szelvényű fém lábszerkezet viszont bármilyen célra használt asztalhoz jól illik, feltéve ha a felületi kikészítése megfelelően igényes, és az asztallap is jól megválasztott.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Bekötő dobozra szerelt lámpa

Manapság szinte minden kapható, ami a különféle kisebb szerelési munkákhoz szükséges. Ám ennek ellenére vannak helyzetek, amikor szinte nincs „előre gyártott” megoldás egy adott speciális...


Alumínium elemek a bútorokon

A letisztult stílusú bútorok egységes hatásának monotóniáját számtalan formában lehet egyedien érdekesebbé tenni. Erre az alumíniumból készült kiegészítő termékek nagyon alkalmasak. Fémes matt vagy...