Teraszok árnyékban

2012-08-28 22:42:58 | Módosítva: 2012-08-28 22:42:58

Megérkezett a nyár, igyekszünk minél több időt a szabadban tölteni. Nagy teraszok és pici erkélyek hívogatnak a pihenésre. Minden esetben gondoskodnunk kell megfelelő árnyékolásról, és ezt sokféle módon meg is tehetjük.

A szabad területek megnövelik életterünket. Használhatjuk olvasásra, étkezésre, játékra, baráti és családi összejövetelre. A kertkapcsolatos teraszoknál van módunk arra, hogy éljünk a természetes árnyékolás lehetőségével. A megfelelő növények telepítése kétség kívül nem egy nyári program. A várakozás időszakában alkalmazhatjuk a mesterséges árnyékolók valamelyikét. Érdemes gondolni már az építkezésnél a meglévő növények megóvására, így rögtön számolhatunk meglétükkel. Egy öreg fa és az árnyéka mindig szép látvány.
A gyorsan növő bambuszsövény,(bár nem őshonos) vagy valamilyen futó, (borostyán, vadszőlő) szintén alkalmas a fény szűrésére.

A növényekkel együtt vagy önállóan, mesterséges árnyékolókat, árnyékvetőket is használunk. Sokféle mintázatú, keretbe helyezett faszerkezettel nemcsak hasznos, hanem szép árnyékokat is hozhatunk létre.

Legelterjedtebbek a napernyők továbbfejlesztett változatai, melyeket nyitni, csukni lehet. Ugyanilyen népszerűek a homlokzatra szerelt, elektromosan vagy kézzel kitekerhető ponyvák. Ezek színesek, ezért kiválasztásuknál figyelni kell az épület és a nyílászárók színére, a burkolatokhoz és a bútorokhoz való illeszthetőségre.

A mediterrán országokban gyakori, vízszintesen lapoló római roló is kezd elterjedni. Ez különösen praktikus, mert nem csak a két véghelyzetben, hanem tetszőleges helyen is megállítható, a nap helyzetétől függően.

A nyitott teraszok benapozása különféle pergolák építésével is csökkenthető. A keretszerkezetre fölfutó lombsátor egyszerre erősödik a nap erejével. A régi, jól bevált szaletlik utódaként kertünk egy-egy kedves zuga fölé is emelhetünk árnyékoló szerkezeteket. A nagyon egyszerű, akár hordozható, baldachinra emlékeztető kerettel jó hatás érhető el. Nádszövettel vagy akár textillel borítva is szép.

Remek divat a napvitorlák felszerelése is. A tetőszerkezethez vagy kizárólag oszlopokra feszített, egy vagy több vászonlap légies, jól szűri a napfényt. Nagyon látványos megoldás.

A fedett, teraszokra nád- vagy fareluxákat, rolókat is illeszthetünk. Mivel ezek szinte bárhol beszerelhetők és önállóan felszerelhetők, egyre népszerűbbek. A bekerülési költségük is alacsony, így akár szezononként cserélhetők. Ha valaki pácolja, lakkozza, lazúrozza, sokkal hosszabb ideig is használhatja.

Bármilyen teraszra, folyosóra tehetünk függönyt is. Legalkalmasabb erre a célra a nehéz, len- vagy pamutvászon anyag. Ügyelni kell a könnyű mozgathatóságra és a széthúzott állapot rögzíthetőségére. Legegyszerűbb a fix elkötő használata.
A kerti bútorok, teraszberendezések vásárlásakor is komplex módon kell gondolkodni, számba véve a hely árnyékolhatóságát. Lehet, hogy az is megoldás, ha magát a bútort árnyékoljuk, sőt ezek a darabok készen is beszerezhetők. A hintaágyak majd mindegyikét felszerelték napernyővel, aminek dőlésszöge állítható. A szabadtérre tervezett, leggyakrabban kétszemélyes fekvő-pihenők, is kinyitható napellenzővel rendelkeznek.

Minden árnyékoló, árnyékvető szerkezet, funkciójából adódóan nagy felülettel bír, és tárolása miatt is összecsukható. A nagy felületek teszik lehetővé a megfelelő méretű és irányú árnyékok létrejöttét. Ugyanez a nagy felület, viharos időben vitorlaként is működik. Tehát ha nem használjuk, nem vagyunk a közelében, akkor becsukott állapotban kell tartani. Kiszakadhat a helyéről, tönkre mehet, de környezetében is nagy kárt okozhat. Nyitott állapotnál pedig a stabil helyzetek biztonságos rögzítésére kell ügyelni.

Több árnyékoló készül műanyagból. Ezek könnyen tisztíthatók, bírják a nedvességet, de viszonylag hamar megcsúnyul a felületük, elöregszenek. Az időjárásnak ellenálló természetes anyagok, mint a vörösfenyő, teak, akác, bambusz és több egzotikus fafajta drágább, de megfelelő gondozás, felületkezelés esetén nagyon tartós. Látványuk szebb, tapintásuk kellemesebb használati értékük is színvonalasabb.

A körültekintően, biztonságosan, jó ízléssel megtervezett nyári pihenőhelyek feltöltenek mindannyiunkat, segítenek a regenerálódásban, kikapcsolódásban. Szánjunk időt, figyelmet a kialakításukra, így otthonunk és életminőségünk is pozitívan változik.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Draveczki Julianna

Címkék: terasz, árnyék

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

WPC teraszburkolat

A kert tulajdonosok a házuk melletti terasz vagy üdítő fürdőzésre épített medencéjük közvetlen környezetét igyekeznek olyan burkolattal befedni, amely nemcsak dekoratív látványt biztosít, de...


Redőny kontra zsaluzia

Két hasonló célt szolgáló árnyékoló eszköz, amelyek nagyon hasonlóak és mégis mások. Azonos célt szolgálnak - nevezetesen a lakóhelyiségek külső árnyékolását -, ám szerkezeti megoldásaik...