Teraszok árnyékban

2012-08-28 22:42:58 | Módosítva: 2012-08-28 22:42:58

Megérkezett a nyár, igyekszünk minél több időt a szabadban tölteni. Nagy teraszok és pici erkélyek hívogatnak a pihenésre. Minden esetben gondoskodnunk kell megfelelő árnyékolásról, és ezt sokféle módon meg is tehetjük.

A szabad területek megnövelik életterünket. Használhatjuk olvasásra, étkezésre, játékra, baráti és családi összejövetelre. A kertkapcsolatos teraszoknál van módunk arra, hogy éljünk a természetes árnyékolás lehetőségével. A megfelelő növények telepítése kétség kívül nem egy nyári program. A várakozás időszakában alkalmazhatjuk a mesterséges árnyékolók valamelyikét. Érdemes gondolni már az építkezésnél a meglévő növények megóvására, így rögtön számolhatunk meglétükkel. Egy öreg fa és az árnyéka mindig szép látvány.
A gyorsan növő bambuszsövény,(bár nem őshonos) vagy valamilyen futó, (borostyán, vadszőlő) szintén alkalmas a fény szűrésére.

A növényekkel együtt vagy önállóan, mesterséges árnyékolókat, árnyékvetőket is használunk. Sokféle mintázatú, keretbe helyezett faszerkezettel nemcsak hasznos, hanem szép árnyékokat is hozhatunk létre.

Legelterjedtebbek a napernyők továbbfejlesztett változatai, melyeket nyitni, csukni lehet. Ugyanilyen népszerűek a homlokzatra szerelt, elektromosan vagy kézzel kitekerhető ponyvák. Ezek színesek, ezért kiválasztásuknál figyelni kell az épület és a nyílászárók színére, a burkolatokhoz és a bútorokhoz való illeszthetőségre.

A mediterrán országokban gyakori, vízszintesen lapoló római roló is kezd elterjedni. Ez különösen praktikus, mert nem csak a két véghelyzetben, hanem tetszőleges helyen is megállítható, a nap helyzetétől függően.

A nyitott teraszok benapozása különféle pergolák építésével is csökkenthető. A keretszerkezetre fölfutó lombsátor egyszerre erősödik a nap erejével. A régi, jól bevált szaletlik utódaként kertünk egy-egy kedves zuga fölé is emelhetünk árnyékoló szerkezeteket. A nagyon egyszerű, akár hordozható, baldachinra emlékeztető kerettel jó hatás érhető el. Nádszövettel vagy akár textillel borítva is szép.

Remek divat a napvitorlák felszerelése is. A tetőszerkezethez vagy kizárólag oszlopokra feszített, egy vagy több vászonlap légies, jól szűri a napfényt. Nagyon látványos megoldás.

A fedett, teraszokra nád- vagy fareluxákat, rolókat is illeszthetünk. Mivel ezek szinte bárhol beszerelhetők és önállóan felszerelhetők, egyre népszerűbbek. A bekerülési költségük is alacsony, így akár szezononként cserélhetők. Ha valaki pácolja, lakkozza, lazúrozza, sokkal hosszabb ideig is használhatja.

Bármilyen teraszra, folyosóra tehetünk függönyt is. Legalkalmasabb erre a célra a nehéz, len- vagy pamutvászon anyag. Ügyelni kell a könnyű mozgathatóságra és a széthúzott állapot rögzíthetőségére. Legegyszerűbb a fix elkötő használata.
A kerti bútorok, teraszberendezések vásárlásakor is komplex módon kell gondolkodni, számba véve a hely árnyékolhatóságát. Lehet, hogy az is megoldás, ha magát a bútort árnyékoljuk, sőt ezek a darabok készen is beszerezhetők. A hintaágyak majd mindegyikét felszerelték napernyővel, aminek dőlésszöge állítható. A szabadtérre tervezett, leggyakrabban kétszemélyes fekvő-pihenők, is kinyitható napellenzővel rendelkeznek.

Minden árnyékoló, árnyékvető szerkezet, funkciójából adódóan nagy felülettel bír, és tárolása miatt is összecsukható. A nagy felületek teszik lehetővé a megfelelő méretű és irányú árnyékok létrejöttét. Ugyanez a nagy felület, viharos időben vitorlaként is működik. Tehát ha nem használjuk, nem vagyunk a közelében, akkor becsukott állapotban kell tartani. Kiszakadhat a helyéről, tönkre mehet, de környezetében is nagy kárt okozhat. Nyitott állapotnál pedig a stabil helyzetek biztonságos rögzítésére kell ügyelni.

Több árnyékoló készül műanyagból. Ezek könnyen tisztíthatók, bírják a nedvességet, de viszonylag hamar megcsúnyul a felületük, elöregszenek. Az időjárásnak ellenálló természetes anyagok, mint a vörösfenyő, teak, akác, bambusz és több egzotikus fafajta drágább, de megfelelő gondozás, felületkezelés esetén nagyon tartós. Látványuk szebb, tapintásuk kellemesebb használati értékük is színvonalasabb.

A körültekintően, biztonságosan, jó ízléssel megtervezett nyári pihenőhelyek feltöltenek mindannyiunkat, segítenek a regenerálódásban, kikapcsolódásban. Szánjunk időt, figyelmet a kialakításukra, így otthonunk és életminőségünk is pozitívan változik.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Draveczki Julianna

Címkék: terasz, árnyék

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Kerti pavilonok

Így az őszi időszak elején és a nyári kánikula után a kerttulajdonosokban felvetődhet a kérdés, miként tehetnék jövőre a kerti pihenésüket kellemesebbé és komfortosabbá. Ennek egyik módja, a...


Cserepes virágfüzér

A kertészkedés szinte elengedhetetlen kellékei a virágcserepek. Ezeket azonban nemcsak egymás mellé állítva lehet elhelyezni. Több darab láncra fűzésével ugyanis akár erkélyek, fedett teraszok...