Sávos napellenző a terasz fölé

A családi- vagy hétvégi házak teraszain jó időben kellemes a pihenés, ám tikkasztó napokon az oda tűző napsugarak akár elviselhetetlenné is tehetik a máskor oly kellemes helyet. A perzselő napsugarak ellen magától értetődően mindenki igyekszik valamiféle árnyékolással védekezni. Akinek nem telik csuklókaros korszerű napellenzőre, az leírásunk segítségével saját kezűleg is készíthet szerényebb adottságú árnyékolót, amely még a szabályozásra is módot ad. Árnyat adó vásznait ugyanis „manuálisan” a mindenkor legideálisabb helyzetbe állítva igazodhatunk pillanatnyi fényigényünkhöz. Továbbá arra is lehetőséget ad, hogy a vásznakat tartó favázra átlátszó, üreges műanyag lemezt szerelve még a csendes eső ellen is védje a teraszon ülőket.

Pergolaszerű tartóváz

Az magától értetődő, hogy az árnyat adó vásznak számára egy masszív tartókeretre lesz szükségünk. Az állványzat magassága 2 m-nél alacsonyabb ne legyen. Az épület oldalfalán azonban ezt a magasságot akár 3 m-re is növelhetjük, de arra ügyeljünk, hogy a váz hátsó felfogó hevederét a falára tudjuk majd felcsavarozni. Az előre összeerősített tartókeretet a ház falába hajtott csavarra támasztva kell felemelni, majd a támoszlopokra helyezve már szilárdan rögzíthető az egész szerkezetA két tartóoszlop100x100 mm-es felületkezelt fenyőgerenda legyen, amelyeknek felső végébe készítsünk beeresztett fészket a tartókeret 50x150 mm-es pallóanyagból leszabott és felületkezelt homlokhevedere számára. A tartókeret két hevedere közé egymástól az árnyékvető anyag szélességénél kb. 30 mm-rel távolabb, egymásba eresztetten csavarozzuk fel az ugyancsak 50x150 mm-es szarufákat, mégpedig 8x150 mm-es facsavarokkal.
A két oszlop helyét tűzzük ki, majd az oszlopokat tartó vasalatokat betonozzuk a talajba, vagy a terasz padlójába. Az oszlopokat lazán csavarozzuk a már szilárdan rögzült talpakra, majd következhet az árnyékvető tartókeretének a helyére emelése és rögzítése.
E művelethez hajtsunk a házfalba megfelelő magasságba két nagyobb facsavart, s ezek szárára támasszuk fel ideiglenesen a vázkeret hátsó hevederét. Az oszlopok most kissé kifelé dőljenek, hogy a vázat felemelve mind a kettővel rögvest alá tudjuk majd támasztani az első hevedert. A méretes keret nem könnyű, ezért a keret felemeléséhez, beállításához ajánlatos segítőtársról gondoskodni, aki a két oszlopot a megemelt keret alá illeszti, és a csavaros kötésekhez az oszlopok valamelyikével képes a keretet ideiglenesen a falhoz szorítani. A faváz helyére rögzítéséhez előbb a hátsó hevederét több facsavarral fogassuk erősen a ház falához, majd a két A szorosan hátra húzott vásznakat az eső ellen a föléjük erősített tetőlemez véditámoszlop tetejére illesztett vázat hosszú, M8-10x130-as anyáscsavarokkal szorítsuk a keret hevederére. A két oszlop helyzetét az alsó csavarok meghúzásával rögzítsük véglegesen, s ezután már foglakozhatunk a vásznak felfüggesztésével.

A vásznak előkészítése

Árnyékoló anyagként erős, UV-álló vásznat, vagy polipropilén anyagot válasszunk. A napfényálló anyagok szélessége általában120 cm, s az árnyékolástechnikai cégek alkatrészeket árusító üzleteiben lehet beszerezni. A textília hosszának meghatározásakor számoljunk a függesztőlécek közötti belógásokkal, a rudak behúzásához szükséges visszahajtások összesített anyaghosszával és a szegőszélekkel is. A függesztőrudak helyét jelöljük fel az anyagra, a 10-15 mm átmérőjű keményfa rudak, vagy alumínium csövek átmérőjéhez igazodóan visszahajtva varrjuk le, majd a vásznak egyik végére is varrjunk bő szegőszélt. A vászon másik végén célszerű legalább a függesztőlécek közötti távolság felével azonos lenyúló széleket kialakítani, amelyek növelhetik a textília árnyékoló hatását. A függesztőrudakat 10-15 mm átmérőjű farudakból, vagy 15 mm-es alumínium A sávokban felszerelt árnyékoló vásznak hosszát mindig az igényeknek megfelelően szabályozhatjuk csövekből szabjuk le. Hosszuk 120 mm legyen, s végeikbe erősítsünk 5 mm-es nyílásméretű szemescsavarokat, majd a rudakat húzzuk a vásznak korcaiba.

Az árnyékolók vázra erősítése

A vászon árnyékolók rúdjait a fakeretre feszített 3-4 mm-es drótkötelek tartják, s a mozgatásukat is ezek teszik lehetővé. A drótköteleket szemes csavarok segítségével és egy-egy nyitott huzalfeszítő csavarral feszesre húzva szereljük fel. Előbb a hátsó szemes csavarokat hajtsuk a keretbe, majd a drótkötél párok végét rögzítsük rájuk. A köteleket fűzzük át a vászontartó rudak szemes csavarjain, és hajtsuk be a keret elejéről még hiányzó szemes csavarokat is. A drótkötelek végét ezeken áthúzva, nyitott huzalfeszítőkre erősítve ezekkel már feszesre húzhatjuk a drótköteleket. A vásznakat húzzuk teljesen hátra, s föléjük a tartókeretre műanyag lemezből csavarozzunk keskeny esővédő tetőt. Ha viszont a tartókeretet felülről átlátszó, üreges PVC-lemezzel fedjük le, ez nemcsak az árnyékvető vásznakat, a teraszt is megvédi az esőtől. Ezt később, utólag is felszerelhetjük, de mindenképpen gondoskodjunk a fedőlemezek összeillesztésének szigeteléséről.
A sávos árnyékoló vásznakat egy hosszú, villásvégű rúddal könnyen mozgathatjuk, így árnyékoló hatásukat is pillanatnyi igényeinkhez igazodva állíthatjuk be.

Mekkora legyen?

Ez függ attól, hogy milyen tájolású a terasz, merről, s milyen szögben érik a napsugarak. Ha rosszul mérjük fel a kihúzott vásznak árnyékának a Nap járásával változó helyét, ezzel jelentősen lecsökkenhet a hasznossága. Lényeges tehát, hogy a tervezés előtt egy hosszú műanyag fólia kihúzásával, a nap különböző időszakában igyekezzünk ideálisan behatárolni annak a teraszra vetülő árnyékát. Ennek alapján már viszonylag könnyű eldönteni, hogy mekkora felület vet ideális árnyékot a teraszra. Arra is ügyeljünk, hogy a vászon legalacsonyabb helyen is legalább 2 m magas legyen, hogy ne zavarjon bennünket járkálás közben.
Könnyen megeshet, hogy a jó árnyékoló hatás miatt a vásznaknak a teraszon túl kell nyúlnia, vagy esetlegesen bizonyos napszakokban oldalról függőlegesen aláfüggő kiegészítő árnyékvető vászonra is szükségünk lehet. Ha pedig esővédő tetőburkolattal is ki szeretnénk egészíteni a vásznakat tartó vázat, akkor legalább 8 fokos lejtéssel számoljunk, tehát az oszlopoktól a ház homlokzata felé haladva határozzuk meg a faváz hátsó hevederlécének ideális magasságát. A szélességét pedig az árnyékoló vásznak 120 cm-es szélességét alapul véve döntsük el. A vásznakat több egymás melletti sávban, közbenső szarufák közé drótkötélre függesztve képzeljük el.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Sínes paletta

Előző számainkban többféle árnyékolási megoldást bemutattunk már. Most egy olyan mobil megoldásra figyeltünk fel, aminek előnye, hogy mindig ott árnyékol, ahol épp szükség van rá. Sőt takarást is...


Bioklimatikus pergolák

A pergolák az egyik legrégebbi szabadtéri és épülethez kötött árnyékolási megoldások. Már az ókorban előszeretettel használták kertek, parkok árnyékos pihenőinek kialakításához. A mai emberek is...