Csípjük le az elhervadt
virágokat, mert ezzel a többi bimbót segítjük kinyílni (1). A liliomok fűszeres
illata varázslatossá teszi a nyári estéket. Terasz, kövezett pihenő mellé
ültessünk halvány árnyalatú liliomokat, mert ezeknek tiszta színe szinte
foszforeszkál a tompuló esti fényben (2). (Ha valakinek fejfájást okoznak a nehéz
illatok, kerülje a liliomok házhoz közeli ültetését!)
A liliomok legegyszerűbb szaporítási módja a tőosztás. A hagymáik idővel fészket
képeznek, mert az öregebb hagymákon lassanként újak fejlődnek. Ezt az egymással
összeszövődő hagymahalmazt ősszel vagy tavasszal ássuk ki a talajból. Húzzuk szét
az egyes darabokat, majd azokat a hagymákat, amelyeken legalább néhány gyökér
található, elültethetjük.
Több liliomfaj fejleszt a levélhónaljakban, a nyár folyamán, úgynevezett hónalj-
vagy sarjhagymákat (3). Ezeket ősszel leszedjük, és nedves földbe, cserépbe vagy
szaporítóládába helyezzük. Az edényt hűvös helyen teleltetjük. Tavaszig
meggyökeresednek, ekkor már kiültethetjük a szabadba őket (4).
Ha nagyon sok új növényt szeretnék, érdemes foglalkozni a liliomok hagymapikkelyekkel
való szaporításával. Erre az elnyílás utáni időszak, a nyár vége, ősz eleje a
legalkalmasabb. Fölszedés nélkül hozzáférhetünk a liliomhagymákhoz, ha kiássuk
körülötte a földet annyira, hogy a pikkelyleveleket leszedhessük. Elnyílás után ki
is szedhetjük a hagymát a földből. A hagyma néhány külső pikkelyét közvetlenül az alapnál letörjük
(5). A törés okozta sebet mind a hagymán, mind a hagymapikkelyeken gombaölő szerrel
kezeljük, hogy elkerüljük a fertőzéseket. A pikkelyleveleket keverjük össze tőzeg
és homok keverékével, töltsük műanyag zacskóba és légmentesen zárjuk le (6).
Télen tartsuk 20-22 °C-os meleg helyen (pl. a fűtött szobában). Néhány héten
belül megjelennek a sebzés helyén a sarjhagymácskák. Néhány lassabban sarjadó
fajtának azonban három hónapra is szüksége lehet. Ha a hagymapikkelyek
egészségesek, ne veszítsük el a türelmünket.
Másik módszer, hogy a hagyma pikkelyleveleit ládába vagy cserépbe ültetjük, és
ebbe dugványozzuk. A ládát fóliával lefedjük. Ügyeljünk arra, hogy az ültető
közeg (tőzeg, tőzeg és homok keveréke vagy kőgyapot), csak mérsékelten legyen
nedves, különben elrothadnak a hagymapikkelyek.
A hagymák zavartalan fejlődése érdekében a hagymapikkelyeket tartalmazó zsákot vagy
ládát ezután helyezzük 4-8 °C-os helyre (pl. fűtetlen pincébe), és tartsuk itt a
tavaszi kiültetésig.
A hagymácskák kifejlődésével a pikkelylevél elszárad (7). A leszedett hagymákat
ültessük cserépbe, ahol hamar meggyökeresednek, és fejlődésnek indulnak (8, 9).
Ha a pikkelylevél nem szárad el, hanem nedvdús és kemény marad, másodszor is adjuk
meg neki az előzőekben leírt kezelést, ezáltal újabb fiókhagymák fejlődnek rajta
(10).
Liliomok szaporítása
Az illatos liliomok a legszebb évelő hagymás növények közé tartoznak. Jó vízáteresztő talajt, félárnyékos helyet igényelnek. Szinte lehetetlen választani a szebbnél szebb fajták közül. A kecses, hegyes virágbimbókból nagy, viaszos tölcsérű virágok feslenek ki. Némelyek illata édeskés, némelyeké szerecsendióra, vaníliára vagy karamellára emlékeztet. A bódító illatú liliomvirágok hetekig nyílnak.
További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!
Szólj hozzá a cikkhez!
Be kell jelentkezned,
hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.
Fás dugványozás
A növények szaporítása kora tavasztól késő őszig folyhat egy hobbikertben, hiszen a magunk által szaporított növények szinte ingyen vannak, és ha több sikerül, mint kellene, ezekből jó...
Fenyők szaporítása
A fenyőfélék és örökzöldek többféle módon szaporíthatók. Az alapfajokat legegyszerűbb magról vetni. A magokat érdemes még a tél folyamán elvetni, nem túl mélyre – maximum annyi takaró föld...