Szőnyegpadlók foltozása

2Van, aki a szőnyegpadlók kellemes puhaságát többre becsüli, mint pl. a parketták, vagy a kerámialap-burkolatok könnyű tisztíthatóságát. A padlószőnyegek azonban nagyon kényesek, a cigarettaparázs kráteresen kiégeti a "bundájukat", a görgős székek, fotelok kerekei kitéphetik a szálaikat, és a felületükre csurranó ital, vagy más szennyeződések is csúnya foltosodásokat okozhatnak. Az ilyen maradandó felületi foltokat, illetve sérüléseket foltozással szinte teljesen eltüntethetjük, csak némi - a szőnyeggel azonos - foltanyag szükséges hozzá. Íme néhány kisebb és nagyobb foltozási mozzanat azoknak, akik esetleg e javítások mikéntjét még nem ismernék.

Először nézzünk meg az apró foltozás fortélyait. Legkönnyebb a kis, megpörkölődött, összetapadt szálú foltokat kijavítani, ha van egy jól megköszörült bőrlyukasztónk, de egy kúposra reszelt végű acélcső is megteszi. A vágóeszközt előbb körbeforgatva lágyan nyomjuk a szálak közé, majd ezt követően erőteljes ütésekkel vágjuk át a hordozóanyagot (1). A lyukasztót fenjük újból élesre, majd egy kis szőnyegdarabból ugyanígy vágjunk ki egy kis korongot, 5amit azonnal emeljünk is ki a helyéről. A habhátoldalas burkolóanyagoknál a hátoldal felől vágjuk ki a kis foltozó korongot (2). A kivágott lyuk alját kenjük be ragasztóval, majd a kis szőnyegkorong aljára is kenjünk ragasztót. Kézzel simogatva állapítsuk meg a szálak fekvési irányát a szőnyegen és a folton is, majd a fekvési irányba forgatott foltot (3) nyomjuk a helyére, és ujjunkkal jól nyomkodjuk le. A szőnyeg szálait kissé borzoljuk össze, majd simítsuk a fekvési irányukba, és most már szinte alig látni a foltozást, amelyet néhány órára ajánlatos egy nehezebb tárggyal le is préselni.
A nagyobb területen észlelt foltosodást (4) célszerűbb egyenes vágásokkal határolt darabbal kifoltozni. Vágósablonként megfelel egy csempelap, amit a javítandó részre helyezett szőnyegdarabra helyezzünk rá. A szőnyegszálak fekvési irányát most is vegyük figyelembe. A foltanyagot és a foltos szőnyegdarabot most egyszerre vágjuk át egy jó éles marokkéssel, amelynek kitolható a pengéje (5). A kést vágás közben tartsuk ferde szögben, de a penge síkja függőleges legyen. A kivágott szőnyegdarabot emeljük ki a helyéről, a kivágott rész széle alá is benyúlóan simítsunk alá kétoldalas ragasztószalagot, majd a foltot pontosan illesszük a kivágásba, és jól nyomkodjuk a ragszalagra. A vágás helyén borzoljuk össze a szálakat, majd lágyan, ruhakefével simítsuk egy irányba.
7Ha csak a szélein leragasztott szőnyeget kell megfoltoznunk, akkor a kisebb foltokat vonalzó nélkül is kivághatjuk, de a szőnyeggel együtt egyszerre vágjuk át a két anyagot (6). Arra azonban vigyázzunk, hogy az esetleg vastag és hosszú szálakat ne vágjuk félbe. A hibás darab kiemelése után illesszük helyére a foltot (7). Felragasztását a szőnyeg visszahajtása után a hátoldala felől, ragszalaggal oldhatjuk meg (8), majd a szálakat a visszahajtott szőnyegen összedörzsölve tüntessük el a foltozás nyomait (9). Finomabb szálú, habalátétes szőnyegeknél azonban a vastagabb hordozóanyag széleit is célszerű a kivágott rész széleihez ragasztani (10), alul pedig két oldalán ragasztós szalaggal rögzítsük a helyére.
A folt beillesztése most egy kicsit nehezebb; előbb az egyik sarok felőli oldalhoz passzítsuk a folt oldalait, majd ezután késpenge mellett fokozatosan nyomjuk a helyére (11). Így elkerülhetjük, hogy a sűrű szálakra ragasztó kerüljön, a folt szálait most is könnyed mozdulatokkal borzoljuk össze a szőnyegével.
A nagyobb foltok kivágását a sarkok közelébe beütött szegekkel könnyíthetjük meg (12), amelyek a szőnyeganyagok átvágása közben megakadályozzák a foltanyag elmozdulását (13). A ragszalaggal leerősített foltok széleit meg kalapáccsal megütögetve rögzíthetjük szilárdan a ragszalagra (14).
 

szonyeg_10.jpg (11985 bytes)szonyeg_12.jpg (18399 bytes) 

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Padlószőnyeg csere helyett felújítás

A német Innoprop GmbH által kifejlesztett széndioxidos BIO tisztítási technológia forradalmasítja a padlószőnyegek, kárpitok tisztítását, a foltok eltüntetésének módját. A közismert és a...


Szőnyegek

Van, aki szerint a szőnyegek csak porfogók, hiszen tisztántartásuk jóval nagyobb körültekintést igényel sok más padlóburkolathoz képest. Ám otthonossá, lakályosabbá teszik az életteret, és...