Tavasszal esedékes

Módosítva: 2018-04-16 14:55:25

1Lassan, lassan javul az idő

A Napnak már ereje van, ideje kimenni a kertbe. Tennivaló van elég, de előbb azt kell elvégezni, amit már annyiszor halogattunk, a munkában megkopott szerszámok rendbe tételét. A metszőollót köszörüljük jó élesre (1), mert különben kín lesz vele a munka. A csapját, rugóját kiemelve nem árt a rozsdától is megszabadítani a pengéket, legalább a vágófelületükön (2). A penge kopását az összefogó csavar anyája alá helyezett vékony lemezalátéttel korrigáljuk, az anyát pedig csak annyira húzzuk meg, hogy az olló szárait könnyen, de kotyogásmentesen tudjuk mozgatni (3). A kapák, ásók lapátok élének kiigazításán túl a vaskosabb irtókapák, a kultivátor és a fűnyíró késeinek a felújítására se legyintsünk, mert ezek is nagyon fontosak. Élezéshez köszörűgép híján megteszi a közepes fenőkő (4), vagy a reszelő is (5). Amelyik darabot lehet, mindenképpen fogjuk satuba, mert így könnyebb az élek kiigazítása (6). S ha már végeztünk a nagy szerszámokkal, akkor a metszőkést (7) se hagyjuk holnapra, hiszen egy közepes szemcséjű fenőkövön néhány mozdulattal újból visszaadhatjuk régi élességét. Ha pedig meguntuk a javítgatást, holnap folytassuk a szerszámnyelek megszilárdításával, majd a nagyobb gépek kipróbálására, reparálására is érdemes sort kerítenünk.

2

7

 

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: tavasz

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Tavaszi tennivalók és a cserepes növények védelme

A tavasz beálltakor az időjárás még annyira szeszélyes, hogy a kerti növényeinket igencsak veszélyezteti. A kertet védő feladatainkat ilyenkor is el kell végeznünk.


Novemberi tennivalók

Lassan megérkeznek a fagyok, ám a kertben még akad néhány olyan tennivaló, aminek jobb a hatékonysága, ha még idén, tél előtt elvégezzük, ahelyett, hogy tavaszra halasztanánk. Egyik ilyen...