Tavasszal esedékes

Módosítva: 2018-04-16 14:55:25

1Lassan, lassan javul az idő

A Napnak már ereje van, ideje kimenni a kertbe. Tennivaló van elég, de előbb azt kell elvégezni, amit már annyiszor halogattunk, a munkában megkopott szerszámok rendbe tételét. A metszőollót köszörüljük jó élesre (1), mert különben kín lesz vele a munka. A csapját, rugóját kiemelve nem árt a rozsdától is megszabadítani a pengéket, legalább a vágófelületükön (2). A penge kopását az összefogó csavar anyája alá helyezett vékony lemezalátéttel korrigáljuk, az anyát pedig csak annyira húzzuk meg, hogy az olló szárait könnyen, de kotyogásmentesen tudjuk mozgatni (3). A kapák, ásók lapátok élének kiigazításán túl a vaskosabb irtókapák, a kultivátor és a fűnyíró késeinek a felújítására se legyintsünk, mert ezek is nagyon fontosak. Élezéshez köszörűgép híján megteszi a közepes fenőkő (4), vagy a reszelő is (5). Amelyik darabot lehet, mindenképpen fogjuk satuba, mert így könnyebb az élek kiigazítása (6). S ha már végeztünk a nagy szerszámokkal, akkor a metszőkést (7) se hagyjuk holnapra, hiszen egy közepes szemcséjű fenőkövön néhány mozdulattal újból visszaadhatjuk régi élességét. Ha pedig meguntuk a javítgatást, holnap folytassuk a szerszámnyelek megszilárdításával, majd a nagyobb gépek kipróbálására, reparálására is érdemes sort kerítenünk.

2

7

 

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: tavasz

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Tavaszi tennivalók és a cserepes növények védelme

A tavasz beálltakor az időjárás még annyira szeszélyes, hogy a kerti növényeinket igencsak veszélyezteti. A kertet védő feladatainkat ilyenkor is el kell végeznünk.


Jó tél volt

Havat ugyan egyre ritkábban látni hazánkban, de reméljük, az azért még messze van, hogy narancsot vagy kivit szüreteljünk gyümölcsöseinkben. Vannak, akik a viszonylag enyhe és szinte hómentes...