Gyep lélegeztetés

A gyepszelloztetéshez lehetoleg olyan idopontot válasszunk, amikor a föld közepesen nedves, de a felülete föl van száradva. Semmi esetre sem legyen fagyott a talaj, és a homérséklet 5-8 °C között legyen. Eloször vágjuk a füvet a leheto legrövidebbre, majd alaposan, keresztbe és hosszába, szelloztessük átAkinek fontos, hogy a gyep erős és egészséges legyen, jól teszi, ha mindjárt a növekedési fázis legelején megszabadítja a füvet a szár tövénél képződő téli filctől. Ehhez a művelethez a gyepszellőztető (mulchut) gép elengedhetetlen tartozék. Miközben a téli időszakban a fű növekedése áll, a fényszegény és nedves évszak a legideálisabb életfeltételeket biztosítja a mohaféléknek. Így tavaszra általában egy filcszerű réteg képződik a mohából és különböző elhalt növényrészekből, amely az egész földfelületet beborítja a gyep alatt. Ez az ún. téli filc, amely szivacsszerűen magába szívja a nedvességet, és megakadályozza, hogy a víz, a levegő és a tápanyagok a földbe jussanak.
A fű gyökere oda nő, ahol a víz és a tápanyagok jól elérhetőek, ezért a gyökérzet a föld felületénél alakul ki, ahelyett, hogy mélyen belenőne a földbe. Így a föld mélyebb rétegeiben lévő vizet nem tudja felszívni, és a szárazabb nyári periódusokban "szomjan hal" a növény. A kikopott területeken az igénytelenebb gyomnövények könnyen megtelepszenek.
A megoldás az olyan gyepszellőztető gép, mint pl. a Bosch AMR 30-as. Ez a készülék 48 edzett karom segítségével eltávolítja a gyepfilcet. Hatásos a mohával és a gyomnövényekkel szemben, de a rugalmas "Powerflex-karmoknak" köszönhetően gyengéden bánik a gyep tövével. A 400 W-os elektromos gép alaposan megtisztítja a füvet a parazita filcbevonattól.
A gyep évente kétszer igényli ezt a kezelést. Az elsőre ilyenkor tavasz tájt, másodikra majd valamikor nyáron kerüljön sor. Így gyomláljuk ki a gyepből az elhalt növényi részeket, a gyomnövényeket és más fűféléket, amelyek elszívják az értékes tápanyagokat gyepünk elől.

Duit (Bosch kiadványból)

A forgó szellozteto egység acél rugói a nemkívánatos idegen füveket és mohákat feltépik a fuszálak tövei közül, és bedobják a gyujtokosárba, amelyben egy bovdenes tömöríto mechanizmus a begyujtött növényrészeket az eredeti térfogatuk 30%-ára suríti össze 

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: gyep, lélegeztetés

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Gyepek újratelepítése

A legfigyelmesebb gyepgondozás mellett is egyszer eljön az idő, amikor már ilyen-olyan trükkökkel, gyeptalaj-lazítással, felülvetéssel, csoda-gyeptrágyákkal sem tudjuk szintre hozni elöregedett...


Itt a tavasz, hozzuk formába a kertet!

Végre itt a tavasz, ami a kertben sok-sok feladatot tartogat számunkra. A szabadban töltött idő akkor a leghatékonyabb, ha a kerti munka elvégzésében profi gépek állnak rendelkezésünkre.