Hidegburkolási segédanyagok

A Cimsec termékcsalád, és a Schlüter kiegészítő profilcsalád az igényekhez alkalmazkodva újabb tagokkal rukkoltak elő. Mint ismert a burkolólapok piacán egyre hangsúlyosabb helyet foglalnak el a gress, kőporcelán lapok, melyek vízfelvétele szinte nulla. Ebből adódóan fugázáskor többször előfordul, hogy a lapokat már tisztítani kell, ám a fugázó még túl lágy, így kimossuk a fugából. A Cimsec Top Fugázók orvosolják ezt a problémát. A 12 mm vastag, rugalmas anyag teraszokhoz, padlófestéshez alkalmazható, könnyen tisztítható, és finom tapintású felületet ad, bel- és kültérben egyaránt.

A minőségi ragasztók piacán egyre elterjedtebbek a rugalmas ragasztók, melyek, pl. teraszoknál, padlófestésnél, gress lapoknál stb. szükségesek. A termékcsalád újabb terméke a Cimsec Top ragasztó, mely a szükséges rugalmassági, teherbírási tulajdonságokon túl, egy egyedi receptúra alapján 10-15%-kal nagyobb kiadósságot biztosít, hosszú nyitott- és utóigazítási idő mellett.
A burkolatok alatti vízszigetelések piacán is megjelent egy újdonság. A megfelelő magasságra beállított, simított felületű betonréteg csapadékvíz elleni védelmére a korábbi, hagyományos szigetelési eljárásokkal szemben alkalmazható a CIMSEC 2K, kétkomponensű kenhető vízszigetelés. A nedvesség és víz elleni szigetelő az építőiparban szokásos alapokhoz, csempe- és járólapok alá, külső és belső térben egyaránt felhasználható. Kiválóan alkalmas fürdőszobák, tusolók, mosókonyhák, balkonok és teraszok szigetelésére. Az anyag legfontosabb tulajdonságai: nagy rugalmasságú, víztaszító, repedésmentes, környezetbarát, 5m-es vízoszlopig alkalmazható, 1,65 kg/m2 az anyagigény üzemvíz esetén, 3,20 kg/m2 az anyagigény nyomottvíz esetén.
Szigetelési újdonság a SchlüterÒ-TROBA-Line nemesacél vízelvezető csatorna. Erkély és terasz szigeteléseknél a beépített részek, ajtóelemek és falcsatlakozások esetében gyakorta hiányzik a megfelelő csatlakozási magasság. A szigeteléseket 6-15 cm-rel kell a burkolat fölé vezetni, az ajtócsatlakozásoknál az előírások szerint 15 cm küszöbmagasság szükséges. A lapostetőkre vonatkozó irányelvek alapján azonban ettől el lehet térni abban az esetben, ha a vízelvezetés megfelelő intézkedésekkel biztosított. A SchlüterÒ-TROBA-Line beépítése kisebb csatlakozási magasság mellett is biztosítja a fenti kritériumot.
SchlüterÒ-TROBA-Line nyílásokkal ellátott U-alakú alsó és felső részből áll melyet a SchlüterÒ-TROBA vagy SchlüterÒ-TROBA-PLUS felületi vízelvezető fölé kell beépíteni. A ráhulló víz a felső és alsó rész nyílásain keresztül a szigetelési síkhoz kerül, ott a szigetelés és a burkolati rendszer között a felületi elvezetőbe folyik be, majd a megfelelő lejtésnek köszönhetőleg az ereszhez jut.
SchlüterÒ-TROBA biztonságos, tartós és hatékony felületi vízelvezető rendszer, lejtős felületen, vízszintesen elhelyezett szigetelések felett. Nyílásokkal ellátott, nyomással szemben stabilizált polietilén bordásfóliából áll. A szigetelés és a kőpadozat között öblös üregeket képez. A burkolati rendszeren átszivárgó víz a trapéz formájú bordák oldalsó nyílásain keresztül a lejtősen elhelyezett szigetelésekhez jut, és ott nyomásmentesen az üregeken át a vízelvezetőbe kerül. A SchlüterÒ-TROBA felületi vízelvezető rendszer általánosan elismert műszaki megoldássá vált.
Alakstabilizált, trapéz formájú, 8 mm mélységű, bordás szerkezetű polietilén fóliákból áll. A szivárgó víz átengedéséhez a bordák külső sarkain nyílások találhatók. A szőnyeg felfekvő felülete megközelítőleg 50%, míg a maradék 50% üreges elvezető térként van kialakítva. Az anyag rothadásmentes, és a -40 °C ... +80 °C hőmérsékletű tartományban formatartó.
A SchlüterÒ-TROBA mindenek előtt lejtős elhelyezésű szigetelésekre kerül vízszintes helyzetben, és ott a szigetelés és a felette fekvő burkolat között hatékony felületi vízelvezetést eredményez. Fontos alkalmazási területeket képeznek a teraszok és erkélyek, de a helyiségek, zuhanyzók stb. is. A beépítés után megfelelő stabilitással rendelkezik, a mechanikus igénybevételeket jól tűri, még a szükséges anyagszállítások során fellépő nyomóterhelést is. A ráhelyezendő burkolati rendszer lehet bármilyen burkolólap vagy burkoló. Kavicsréteg esetén megakadályozza, hogy a kavicsszemek a bitumenszigetelésbe ragadjanak. A burkolati rendszerbe beszivárgó víz a SchlüterÒ-TROBA üregeiben nyomásmentesen kerül a vízelvezető rendszerbe.

Tóth László
Commenda Hungária
 

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

A legfontosabb tudnivalók az otthoni burkolásról

Épületeink arca, dísze a burkolat. Mindenhol azt látjuk, érintkezünk vele ezért általános épületszerkezeti szerepén túl védelmi és esztétikai szerepek is társulnak hozzá. Mindenek előtt tartsuk...


Falicsempe a konyhába

Egy lakás felújítása nem kerül sokkal többe akkor sem, ha a színeket és mintákat megtervezzük, egységes stílust alakítunk ki, hiszen az mesterember ugyanannyi pénzért rakja fel a csempét a...