Az előírásokat érdemes betartani

Lépcsők jellegzetességei

2010-09-26 18:29:36 |

A házak építése során a lépcsőknél bizony sok esetben történik helytelen tervezés, vagy a kivitelezés során következnek be kisebb nagyobb hibák. Ezek ritkán sértik a statikai biztonságot, főként kényelmetlenebb használhatóságukkal okoznak bosszúságot a lakóknak. Ezért nem árt, ha e téren ismerünk néhány alapfogalmat és méretet, ha házunkba, vagy a kertünkbe lépcsőt tervezünk építtetni.

A szakmában járatosak bizonyára ismerik a lépcsőképletet: 2m+Sz=63, ami a lépcsőn járás biztonságát és kényelmes használatát hivatott biztosítani. Eszerint a lépcsőfokmagasság kétszeresének (2m) és a lépcsőfok járófelületi szélességének (Sz) 63-64 cm legyen az összege. A lépcsőfokok méretét az átlagos lépéshosszból ezzel a képlettel lehet kiszámítani. A képletben az "m" a fellépési magasságot, az "Sz" pedig a belépési szélességet jelenti. A fellépési magasságot a lépcső elhelyezkedése is befolyásolja. A képlet "szépséghibája", hogy az átlagosan 63 cm-es emberi lépéshosszt alapul véve ideálisan csak 25-34 fokos hajlású lépcsőkre igaz.

A lépcső meredeksége a homloklapok elhagyásával növelhető Ezt úgy szokás korrigálni, hogy a fokoknál nem alkalmaznak homloklapot, vagy az ferde szögben áll a lépcsőlapra. Kényelmetlenebb megoldás az ún. váltólépcső, amelynél a járólapok nem teljesen egész lapok, hanem csak felesek, így a lépéseket jobbról balra váltogatva lehet a fokokon le- és fellépkedni. A csigalépcsők változó szélességű fokaival is módosítható a lépcső hajlásszöge, és az ideálisabb járóvonal. Így elérhető, hogy a lépcsők hajlás- illetve lejtésszöge akár 35-40 fok legyen.
A lépcsők különböző jellegzetességek alapján rendszerezhetők. Alakjuk szerint lehetnek ívesek, tört-, vagy egyenes vonalúak. A lépcsőkarokat a folyamatosan következő fokok összessége alkotja, pihenők nélkül. A pihenők mindig vízszintes lemezszerkezetek, amelyek a lépcsőkarok érkeztetése és indítása között helyezkednek el. A pihenők lehetnek közbülső- és emeleti pihenők.
A karok száma szerint a lépcsők egy-, két-, vagy többkarúak is lehetnek. A közöttük levő szabad tér az orsótér. A lépcsők járóvonala egy elméleti vonal, amelyen a belépési mélységeket és a pihenők szélességét kell kiosztani. Egyenes karoknál ennek a vonal a lépcső szélességének a mértani közepén, íves kar esetén az orsótér felöli harmadában kell lennie.
Mindezeket tartalmaznia kell a kiviteli tervdokumentációnak, beleértve a statikai terveket, a lépcsőkaronkénti alaprajzokat, a burkolatok terveit és az egyéb részletek terveit a műleírásokkal és a költségvetéssel együtt, amit a tervezőnek kell elkészítenie.

A zsaluzott betonlépcsők szilárdságát a vasalat biztosítja Következzen néhány alapelv, amire érdemes nagyobb figyelmet fordítani. Köz- és ipari épületek, és több lakásos lakóépületek lépcsőit csak a szabványban meghatározott tűzálló anyagból szabad készíteni. A járófelületek csak csúszásmentes kialakításúak lehetnek. Ha a lépcső kőből készül, e célra csak fagyálló anyagot lehet használni.
Egy lépcsőkarba 15 fellépésnél több fok csak külön engedéllyel készíthető, a fokok magassági és belépési méretét az előbb leírt képlettel kell kiszámítani. Az is nagyon fontos, hogy a lépcsőkar és a felette levő szerkezeti felület között minimálisan 2 m távolságnak kell lennie. Az emeleti és közbenső pihenők szélessége a karszélességnél 20, illetve 10 cm-rel legyen nagyobb. A lépcsőhöz tartozó korlátok és mellvédek mindenkor 1 m magasak legyenek, és ne szűkítsék a járható felületet.
A lakáslépcsőknél alaposan meg kell vizsgálni a rendelkezésre álló teret, mert a lépcsőkaroknak van egy minimális szélességi mérete. Ez 90 cm szabad lépcsőkar szélességet jelent, tehát a korlátok között ekkora helynek kell maradnia. A megfelelő kialakításhoz közel 2-3 m széles helyre van szükség. A fellépés magasságát a szintkülönbségből lehet kiszámítani.

Csigalépcsőnél a fokok változó szélessége ad lehetőséget a lépcső hajlásszögének a módosítására Ha az elképzelt lépcsőhöz nem áll elégséges hely a rendelkezésre, akkor az átlagos lépéshossz 1-2 cm-rel csökkenthető. Erre jó megoldást kínálnak az ún. húzott karú lépcsők. Ha ez sem elégséges, akkor már csak a kör- vagy csigalépcsőlépcső jöhet számításba, amelynek teherhordása a függesztő szerkezetekre hárul, amik a födémbe és a padlóba vannak erősítve. Az ilyen függesztett lépcsőket vízszintes elmozdulás ellen merevíteni kell.
A betonlépcsők kivitelezéséhez zsaluzat szükséges, amelybe az acélbetétek behelyezése után tömörített beton kerül. Az alapanyag megszilárdulása és kizsaluzása után előbb a lemez alsó felületét készítik el, majd a lépcsőfokok kialakítására kerül sor. A monolit vasbeton lépcsőknél a pihenők is a lépcsőkarral együtt kerüljenek kialakításra.

Előre gyártott lépcsőkarok

Egyenes karú, előre gyártott lépcsőMód van arra is, hogy a lépcsőket előregyártó üzemek vasbeton termékeiből alakítsák ki. Az egyenes karú lépcső elemeknél a pihenőlemezek is előre gyártott elemek, sőt igény esetén a lépcsőkarral együtt kerülnek kialakításra, ha a lépcsőkarok mellett nincs teherhordó szerkezet, vagy többkarú a lépcsőházi elrendezés. A kész lépcsőelemeket daruval lehet a helyükre emelni, és szakszerű beerősítésük után azonnal használhatók a szintek közötti közlekedésre.
Az előre gyártott lépcsőkarok előnye, hogy az alsó felük már nem igényel vakolást, és beépítésük során nem igényelnek kiegészítő alátámasztást sem. Az egyenes lépcsőkarokat széles választékban gyártják, belépőszélességük 25,5-29,5 cm, a fellépő magasságuk pedig 16-18,5 cm között változik. A lépcsőkarok szélessége legfeljebb 150 cm lehet. A pihenőlemez mérete 150x150 cm, de csak felső- vagy alsópihenős elrendezés gyártása lehetséges. Mind két végén, vagy középen elhelyezkedő pihenőkkel nem gyártanak lépcsőkarokat.

Húzott karú 90 fokos előre gyártott betonlépcső Családi és sorházak kedvelt lépcsőtípusa az egyszer húzott "L" alakú, illetve a kétszer húzott "U" alakú, előre gyártott lépcsőkar. Az ilyen húzott karú, vasbetonlépcsők megfelelő geometriája és sima felületeinek a helyszínen történő kialakítása még a jó szakembereket is komoly feladat elé állítja. Sajnos a végeredmény sokszor messze elmarad a tervező és az építtető elvárásaitól. Ez elkerülhető, ha az ilyen lépcsőkhöz előre gyártott elemek kerülnek beépítésre. Ezek méretpontos, jó felület minőségű termékek, amelyek gyorsan beépíthetők, és a gyártó által biztosított acél rögzítő tüskékkel lehet beemelésükkor a helyükre rögzíteni. Két változatban, 90 fokos és 180 fokos irányváltással készülnek, legfeljebb 18 lépcsőfokkal és legfeljebb150 cm széles lépcsőkarral. Alkalmazásukkal nemcsak hibátlan felületű, kiváló szilárdságú és burkolásra kész lépcsőt kap az építtető, hanem az építkezést is gyorsabban lehet befejezni.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: lépcső, emelet

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Lépcsőtervező avatarja

Lépcsőtervező         Blondel képlet

Tisztelt Szerző!
Szeretném megtudni cikkének forrását. Ugyanis ahol emlegeti a Jacques Francois Blondel által 1672-ben leírt képletet nevezetesen 2xm+sz=63cm, bizonyos "szépséghibáról" ír.
Sok lépcsőt terveztem és az itt említett helytakarékos lépcsőnél is a Blondel képletet alkalmazom. Teljes mértékben bevált. A képlet szépsége pontosan abban van, hogy bármilyen dőlésszögben alkalmazható. Legyen az teljesen függőleges létra, vagy 15fokos kerti lépcső.
Természetesen különbözőek vagyunk, így a magasabb emberek számára én is inkább a 64cm-t javaslom az alacsonyabbaknak akár a 60,5cm is megfelelő lehet. Teljességgel nem értem, hogy a homloklapok ferdeségének mi köze a lépcsőritmushoz, és hogyan keveredett ide a váltólépcső?
Gondolom valamilyen fordítási hiba lehet itt. Szeretném megtalálni az eredeti cikket, mert teljes terjedelmében érdekelne.
Tisztelettel
FT

Csúszásmentesítés

Ugye sokkoló egy ilyen kép, még ha megrendezett is. Pedig valós veszélyforrásról van szó, hiszen a megcsúszásból eredő balesetek sajnos igen előkelő helyen állnak a statisztikákban. Nem csak a...


Korlátok közt élni

Bár a köznyelvben semmi jót nem jelent, ha valaki korlátok között éli életét, ennek ellenére a korlátok és kapaszkodók értünk, a biztonságunkért vannak…