Álmennyezet építése

2020-11-04 12:59:35 | Módosítva: 2020-11-15 12:08:52

A Rigips gipszkarton álmennyezetek a födém modern, gyors és tiszta takarását teszik lehetővé. Hang- és hőszigetelő anyag beépítése esetén ezen értékek javítása mellett a vezetékek elrejtésének előnyét is nyújtják. A különböző födémek különböző szerkezeti megoldásokat igényelnek. Amennyiben a mennyezetet csak burkolni kell, az álmennyezetet direktfüggesztővel szereljük.

Lépcsőztetéssel és rejtett világítással


Direktfüggesztővel szerelt szimpla CD-profilvázas álmennyezet
1.1 Levegőtisztító gipszkarton
2.3  R-CD 60 Rigiprofil
6.7  Direktfüggesztő


Az építés menete

Először meg kell határoznunk a födémen azt a helyet, ahol az álmennyezet lépcsőzését szeretnénk kialakítani. A födém alján zsinór vagy az egyik profil és vízmérték segítségével kijelöljük a lépcsőztetés helyét. Ne feledjük, hogy a fém tartószerkezet helyét jelöljük ki, vagyis figyelembe kell venni a gipszkarton burkolat vastagságát is.


1. A lépcsőzés helyénél a mennyezetre UD-profilokat szerelünk, melyeket a rögzítés előtt Rigips csatlakozó szivacscsíkkal látunk el. A rögzítési pontok maximális távolsága 300 mm. Az első rögzítési pont távolsága a szoba sarkától legfeljebb 200 mm lehet.


2. A helyiség falain kijelöljük az álmennyezet síkját. A helyiség körítő falaira felszereljük az UD-profilokat, melyeket a rögzítés előtt Rigips csatlakozó szivacscsíkkal látunk el. Az UD-profilokat műanyag beütődübelekkel, vagy a fal anyagától függően egyéb rögzítő elem segítségével rögzítjük a falra. A rögzítési pontok maximális távolsága 800 mm. Az első rögzítési pont távolsága a szoba sarkától legfeljebb 200 mm lehet.

A lépcsőztetés mértékével megegyező hosszúságú (a lapburkolat vastagságát nem számítjuk bele) CD-profilokat vágunk, melyeket 60 cm-enként a mennyezeti UD-profilba állítunk, és elemenként 2 db 13 mm hosszú Opel csavarral rögzítünk.

A CD-profilokra alulról rátolunk egy UD-profilt, melyet szintén csatlakozási pontonként 2 db 13 mm hosszú Opel csavarral rögzítünk.


3. A méretre vágott építőlemezeket alul és felül 212. típusú csavarok segítségével legfeljebb 25-cm-enként az UD-profilokhoz rögzítjük.


4. Kimérjük a direktfüggesztők helyét. A direktfüggesztőket úgy helyezzük el, hogy egymástól való távolságuk a CD-profilok hosszirányában maximum 1000 mm, merőleges irányban egymástól mért tengelytávolságuk maximum 400 mm legyen. Ezáltal a direktfüggesztők 0,4 m x 1 m-es hálót alkotnak. A szélső CD-profil faltól mért távolsága maximum 150 mm, a szélső direktfüggesztő faltól mért távolsága fordított (merőleges) irányban maximum 400 mm lesz.

A direktfüggesztők rögzítését vagy 1 db DN6-os acél beütőékkel, vagy – fafödém esetén – 2 db laposfejű facsavarral végezzük. Az álmennyezet teherhordó elemeit tilos műanyag beütődübellel rögzíteni!


5. Körben a helyiség falaira felszereljük az álmennyezet körítő UD-profiljait. Gipszkarton falhoz történő csatlakozás esetén a rögzítési pontok távolságát a falprofilok távolsága adja meg, amely legfeljebb 600 mm lehet. Téglafalhoz rögzítés esetén a rögzítési pontok maximális távolsága 800 mm. Az első rögzítési pont távolsága a szoba sarkától legfeljebb 200 mm lehet.

A CD-profilokat az UD-profilokba toljuk, és 2 darab 13 mm hosszú Opel csavar segítségével oldalról a direktfüggesztőkhöz csavarozzuk őket. Ügyeljünk arra, hogy a CD-profilok vízszintesek legyenek, és egy síkot alkossanak. A CD-profilokat hosszirányban a CD-profil toldó elemek segítségével toldhatjuk. A szomszédos CD-profilok csatlakozásait minimum egy lap szélességével (1200 mm-rel) eltoljuk.

A CD-profilt az UD-profilba toljuk.


6. A 12,5 mm vastagságú gipszkarton építőlemezeket 212. típusú csavarok segítségével 17 cm-enként a CD-profilokhoz rögzítjük. A lapokat a CD-profilokra merőlegesen helyezzük el. A rövidebb oldalak csatlakozásainak mindig a CD-profilokra kell esni, és felszerelés előtt ezeket az éleket fózolni kell. A szomszédos Rigips építőlemezek toldásait legalább egy CD-profillal el kell tolni annak érdekében, hogy elkerüljük a kereszt alakú hézagok kialakulását.


7. A gipszkarton falra rögzített UD-profillal szemben a függőleges szakasz alsó UD-profiljához még egy UD-profilt rögzítünk a fal felé befordítva. Az UD-profilokat M4x13 Opel csavar segítségével rögzítjük egymáshoz. A két egymás fele forduló UD-profilba 60 cm-enként méretre vágott CD-profil darabokat helyezünk el. Ez a megoldás csak abban az esetben megengedett, ha a fal és a lépcsőzés közötti távolság legfeljebb 400 mm, és ebbe az álmennyezet-szakaszba legfeljebb 1 kg/m2 tömegű lámpát szeretnénk elhelyezni. Ennél nagyobb távolság esetén a CD-profilokat a födémről függeszteni szükséges.


8. A gipszkarton építőlemezeket méretre vágjuk. A méret megválasztásánál figyeljünk arra, hogy az építőlemez a profilvázon túllógjon, helyet hagyva a rejtett világításnak.

A gipszkarton építőlemez felső oldalára UD-profilt rögzítünk, melyet alulról csavarozunk. Végezetül a méretre vágott gipszkarton csíkokat oldalról az UD-profilhoz csavarozzuk.

Elkészült az álmennyezet és a rejtett világítás fogadására alkalmas lépcsőzés, következik a felület festésre történő előkészítése, melynek munkafázisai a hézagolás, az élvédelem és a felületi glettelés.További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Kis padlásból élhető tetőtér

MESTER+A tetőtér beépítésével meglévő lakóterünket bővíthetjük ki, mellyel egy kényelmesebb, egészségesebb és élhetőbb életteret kaphatunk. Mik a legfőbb jellemzői a szakszerűen beépített...


Rejtett világítás

Az ANRO polisztirol stukkókat nagyon sok területen fel lehet használni, azonban a leglátványosabb mind közül a rejtett világítás. Az oldalfal illetve a mennyezeten történő világítás kialakításnak...