Kincseink tárhelye

Vitrinek

Módosítva: 2008-07-13 13:53:17

Gyűjtemények, dísztárgyak, értékes ritkaságok, de egyszerű használati eszközök tárolására is kiválóan alkalmas és alkalmazott bútor már több száz éve a vitrin. Ez az üveges szekrénytípus védi a gyakran nehezen takarítható kiállított tárgyakat, de nem takarja el őket, így folyamatosan gyönyörködhetünk bennük.

Ezek az üvegszekrények szinte minden lakásban helyet kapnak önálló darabként vagy elemes bútor részeiként. A legtöbb ilyen bútordarab három oldalán üveges, de a legújabb darabok akár teljes egészében üvegből készülhetnek. A lakás szinte bármelyik helyiségében lehet létjogosultsága, hiszen a fent felsoroltakon kívül sportkupáktól edényeken át a legképtelenebb gyűjteményekig mindent tárolhatunk benne. A vitrinek berendezésénél fontos bizonyos rendezőelvek felállítása.

  • A naiv művészeti tárgyakat tartó nyitott polcok és üveges vitrinek tökéletes hátteret biztosítanak a hófehér ebédlőasztalnak Azt a tárgyat, amit fontosnak tartunk, úgy helyezzük el, hogy egyedül álljon, semmi ne vonja el róla a tekintetet.
  • Ha mód van rá, világítással is kiemelhetjük a látványt. Nem csak fölülről, hanem oldalról is világíthatunk.
  • Az üvegpolcos vitrinek módot adnak arra, hogy a világítással az alsó polcokra is szép, szórt fény jusson.
  • A szokványosnak mondható elemes szekrényt kétféle üvegajtóval szerelték föl. Keretes és keretnélküli üveglapok váltakoznak rajta Ha sokféle darabot helyezünk el, csoportosítsuk a tárgyakat! Szín, forma, anyag, nagyság, származási hely is lehet az osztályozás szempontja.
  • Ha a vitrin hátfalára tükröt erősítünk, izgalmas látványt hozunk létre. Olyan tárgyaknál lehet ez fontos, amelyeket minden oldaláról meg akarunk mutatni.
  • Értékes könyvritkaságokat is érdemes üveg mögött tartani.
  • A megszokott tálalószekrények üveges részeiben is fontos a rend, mert így a leghétköznapibb poharakból és tányérokból is látványos dísztárgyak válnak.

Ez a sokak által kedvelt rusztikus tölgyfa tálaló és vitrin gyönyörű, értékes ezüst tárgyakat rejt tökéletes összhangban A falfülkében létrehozott vitrin érdekessége az oldalsó világításban rejlik. A minimalista formarendszerhez ennél több tárgyat nem is szabad ide elhelyezni

Akár képkeretből, akár asztalból is készíthetünk vitrint. Ha képkeretet egy vele azonos méretű, nem túl mély dobozzal összeépítjük, majd rekeszeket hozunk létre benne, máris kész a falra akasztható mini vitrin, csak a megfelelő nyitható, illetve eltolható üvegelőlapot kell ráilleszteni. Ehhez hasonló módszerrel vitrinasztalt is készíthetünk, bár ezek készen is megvásárolhatók.

A különleges festésű szobában két falfülkéből kialakított vitrin áll, melynek festett kerete megtévesztésig hasonlít egy valódi fa bútorraGyorsfalazó-elemekből, például gipszkartonból kialakított, világítással felszerelt, építetett bútorok olcsó és praktikus vitrinekké válhatnak. Ennek az előnye, hogy a fülkék méretét a tárgyak nagyságához tervezhetjük, így akár minden darab testre szabott házikót kap. Ebben az esetben színes festéssel is fokozhatjuk a hatást.
Ha túl sok apró, kedves mütyürkénk van, de vitrinünk nincs, akkor akár egy régi stelázsiból is készíthetünk házilag, kevés segítséggel. Így az üveg mögé elhelyezett tárgyakat ritkábban kell hosszadalmasan portalanítani. Az üveglapok tisztasága nagyon fontos, mert csak a csillogó üvegfelületek teszik lehetővé, hogy a kiállított tárgyakra figyeljünk.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Draveczki Julianna

Címkék: vitrin, szekrény

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Összecsukható bárszekrény

Sok embernek vágya a nappali sarkába épített bársarok, de lássuk be, nem sokaknak van valóban lehetőségük erre, akár hely, akár anyagi okok miatt. Azonban nekik sem kell feltétlenül lemondaniuk...


Modern hűtőszekrények

A hűtőszekrények az egyik leggyakrabban használt háztartási gépeink. Felmérések szerint naponta akár 15-20 alkalommal is használja egy-egy családtag, emiatt nem véletlen, hogy az élelmiszer-tároló...