Kling szekcionális kapuk szerelése

A garázskapu sínszerkezete belülrőlA korszerű garázskapuk szerkezete bonyolultnak látszik, ám valójában közel sem mondható annak. Ez különösen igaz a Kling gyártású szekcionális kapukra, amelyeknek készlete tartalmazza a megrendeléskor megadott nyílásméretekhez igazodó, az összeszereléshez szükséges alkatrészeket. Így a helyszínen már csak az összeszerelési műveleteket kell az előírt sorrendben elvégezni. A következőkben a garázskapuk felszerelésének fő fázisait ismertetjük meg olvasóinkkal.

Mielőtt azonban erre rátérnénk, a lakossági szekcionális garázskapuk választékának két új tagját, a Quadra Arbo és a Natura Arbo fautánzatú változatát is bemutatjuk. A változás a kapupanelek külső felületén mutatkozik meg, amelyek az eddig megszokott bevonatoktól eltérően aranytölgy színárnyalatú faerezet mintázattal ellátottak. A Quadra panelek külső felülete kazettás kialakítású, a Naturta pedig kívül teljesen A torziórugós tengelyt az áthidalóra kell felszerelnisima. A kapupanelek mintázattal ellátott külső felületeinek UV sugárzás elleni védelmet erős és vastag fólia biztosítja. A panelek belső oldala a már megszokott vízszintes bordázattal és bevonattal kialakított. A fautánzatú felületi mintázat előnye, hogy harmonikusabban illeszkedik az épületek egyre hangsúlyosabban megjelenő fa szerkezeti részeihez, illetve a garázs esetleges faburkolatához, és előnyösebbek a valódi fából készült garázskapuknál, mert jóval kevesebb karbantartás igényelnek.
A kapu sikeres beépítésének előfeltétele, hogy a megrendeléskor megadjuk a kapunyílás pontos, vakolt felületektől mért szélességét, a nyílás magasságát, továbbá alapvetően fontos a kapunyílás melletti és feletti szabad falrész mérete is. E méretekhez igazodóan gyártják le a garázskaput és a helyszínen összeszerelendő szerkezeti egységeit is. Ezért fontos, hogy beépítés előtt a helyszínen még egyszer egyeztessük a beépítési helyigényeket a megrendelésben megadott méretekkel. Ha ezek eltérőek vagy pl. a fal egyenetlen, nem merőleges az aljzatra, akkor ezeket a hibákat még a kapu beépítése előtt korrigálni kell.
A kapupaneleket összefogó pántok felszerelését előfúrt lyukak könnyítik megAz egyenetlen falfelületek – ahová a szerelvények illeszkednek – megnehezítik a sínek, tengelytartók és a felső réselzáró gumi felszerelését. Ilyen esetekben fából, vagy acél zártszelvényből kell külön fogadókeretet készíteni. Ez egyébként akkor is szükséges, ha a fal vagy az áthidaló olyan anyagból készült, amelyhez a kapu sínjeit s egyéb szerelvényét nem lehet elég szilárdan rögzíteni, mert a fal nem terhelhető.
A kapu felszerelésekor először a két függőleges sínt kell felszerelni. E művelethez a már görgőkkel felszerelt alsó ajtópanel szükséges. A görgők a vasalat C profiljába kerüljenek, és a sínt vízmértékkel kell pontosan függőlegesbe állítani. Felerősítésük konzolokkal, vagy azok nélkül is megoldható. A sínek rögzítési pontjainak kijelölése és az alsó panel kiemelése után mindkét oldalon következhet a függőleges sínek falhoz, vagy a fogadókerethez rögzítése. A falhoz történő rögzítéshez M8-as dübeles csavarok szükségesek, mert a készlet csak acél fogadó kerethez használható csavarokat tartalmaz.
A kapu résszigetelését oldalt és felül gumiszegélyek biztosítjákKövetkező lépésként a vízszintes sínek előbb a függőleges vasalathoz anyás csavarokkal rögzítendők, másik végüket pedig az oldalfalhoz vagy többnyire a mennyezethez kell rögzíteni. Mivel nyitott helyzetben ezek fogják tartani a kapupanelek egész súlyát, rögzítésükhöz célszerű perforált függesztő vasakat vagy függesztőelem készletet használni, amelyek a sínek pontos vízszintességének beállítását is megkönnyítik.
Ha a kapu 3 m-nél szélesebb, a vízszintes síneket középre felszerelt függesztőkkel is ajánlott megerősíteni, amelyekkel elkerülhető a sínek esetleges megcsavarodása. A vízszintes sínek távolsága mindenhol azonos legyen a függőleges sínek áthidalón mért távolságával, és vízszintes valamint függőleges irányban párhuzamosak legyenek. A vízszintes sínek hátul is összeköthetők C idommal, de ez az elem csak a hátsó torziós rugóval rendelt kapukészlet tartozéka, az első torziós rugóval szerelt kapukhoz ezt az összekötőidomot szükség esetén külön kell megrendelni. Miután a vezetősínek a helyükre kerültek, a felső réselzáró profil felszerelése következik, ami a kapunyílás felső részének hézagmentesítését szolgálja. A gumiidomot – beállítása után – a kapunyílás áthidalójának belső részére kell felszerelni.
A már szilárdan felerősített vízszintes sínek után a torziósrugós tengely kerül felszerelésre. A kapu jobb kiegyensúlyozását ugyanis torziósrugó-pár segíti. A tengely felszerelése előtt a rugókat kell a tengelyre rögzíteni, majd ezt követik a tengelytartók, melléjük pedig a kötéltartó dobok. A tengely előkészítése után ezt a szerelvényt úgy kell az áthidalóra csavarozni, hogy a tengelytartó és a kapunyílás teteje között 200 mm távolság legyen.
A jól felszerelt és kiegyensúlyozott garázskapu fél kézzel is könnyen mozgathatóA kapupaneleket zsanérok és görgőtartók fogják össze, amelyek felszerelését előfúrt lyukak könnyítik meg. A vasalat közé helyezett legalsó panel műanyag görgői a C sínben fussanak, a drótkötelet a legalsó görgő a csapjára kell akasztani, felső végét pedig feszesre húzva a tengelyvégeken levő dobra kell rögzíteni. A kötél a panel mellett a C sínben fusson. Következhet a második, majd egymás után a többi panel egymáshoz erősítése és a vezetőgörgők beállítása. A panelek végükkel egymásba feküdjenek, és minden panel vízszintesen álljon.
Végül a torziósrugót kell a szerelési utasításban megadott mértékben két felhúzórúd segítségével, folyamatos forgatással megfeszíteni. Az előfeszítés mértékét, azaz hogy hány fordulatot kell a rugón húzni, a rugó gyártmánylapján megadott szempontok szerint kell meghatározni. A torziósrugónak úgy kell kiegyensúlyoznia a kapupaneleket, hogy a kapu kézzel könnyen mozgatható legyen. Ha azok nehezen mozdulnak, még húzni kell, ha magától megindulnak felfelé, akkor engedni kell a rugón. A jól előfeszített torziósrugó rásegítésével a kapu fél kézzel is mozgatható.
Bár a kapu beszereléséhez részletes, és jól követhető szerelési leírást mellékelnek, a munkát ajánlatos e téren képzett szakemberre bízni, aki rutinosan oldja meg a szerelés közben esetlegesen felmerülő problémákat, és szavatolja a beszerelt garázskapu szakszerű működését is.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: szekcionális, kapu

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Öntözés, növényhűtés

MESTER+Az utóbbi években a szabadföldi növénytermesztés biztonsága egyre kockázatosabbá vált, ennek oka, hogy egyes időjárási elemek olyan időszakokban is megjelennek, amikor arra kevéssé lehet...


Kertkapuk

Elég nehéz olyan kertkaput választani, amely nemcsak az elzártságot szolgálja, de e mellett még tetszetős is. A kaput a kerítés és nemegyszer az épület jellegéhez is igazodva kell kiválasztani. A...