Kling szekcionális kapuk szerelése

A garázskapu sínszerkezete belülrőlA korszerű garázskapuk szerkezete bonyolultnak látszik, ám valójában közel sem mondható annak. Ez különösen igaz a Kling gyártású szekcionális kapukra, amelyeknek készlete tartalmazza a megrendeléskor megadott nyílásméretekhez igazodó, az összeszereléshez szükséges alkatrészeket. Így a helyszínen már csak az összeszerelési műveleteket kell az előírt sorrendben elvégezni. A következőkben a garázskapuk felszerelésének fő fázisait ismertetjük meg olvasóinkkal.

Mielőtt azonban erre rátérnénk, a lakossági szekcionális garázskapuk választékának két új tagját, a Quadra Arbo és a Natura Arbo fautánzatú változatát is bemutatjuk. A változás a kapupanelek külső felületén mutatkozik meg, amelyek az eddig megszokott bevonatoktól eltérően aranytölgy színárnyalatú faerezet mintázattal ellátottak. A Quadra panelek külső felülete kazettás kialakítású, a Naturta pedig kívül teljesen A torziórugós tengelyt az áthidalóra kell felszerelnisima. A kapupanelek mintázattal ellátott külső felületeinek UV sugárzás elleni védelmet erős és vastag fólia biztosítja. A panelek belső oldala a már megszokott vízszintes bordázattal és bevonattal kialakított. A fautánzatú felületi mintázat előnye, hogy harmonikusabban illeszkedik az épületek egyre hangsúlyosabban megjelenő fa szerkezeti részeihez, illetve a garázs esetleges faburkolatához, és előnyösebbek a valódi fából készült garázskapuknál, mert jóval kevesebb karbantartás igényelnek.
A kapu sikeres beépítésének előfeltétele, hogy a megrendeléskor megadjuk a kapunyílás pontos, vakolt felületektől mért szélességét, a nyílás magasságát, továbbá alapvetően fontos a kapunyílás melletti és feletti szabad falrész mérete is. E méretekhez igazodóan gyártják le a garázskaput és a helyszínen összeszerelendő szerkezeti egységeit is. Ezért fontos, hogy beépítés előtt a helyszínen még egyszer egyeztessük a beépítési helyigényeket a megrendelésben megadott méretekkel. Ha ezek eltérőek vagy pl. a fal egyenetlen, nem merőleges az aljzatra, akkor ezeket a hibákat még a kapu beépítése előtt korrigálni kell.
A kapupaneleket összefogó pántok felszerelését előfúrt lyukak könnyítik megAz egyenetlen falfelületek – ahová a szerelvények illeszkednek – megnehezítik a sínek, tengelytartók és a felső réselzáró gumi felszerelését. Ilyen esetekben fából, vagy acél zártszelvényből kell külön fogadókeretet készíteni. Ez egyébként akkor is szükséges, ha a fal vagy az áthidaló olyan anyagból készült, amelyhez a kapu sínjeit s egyéb szerelvényét nem lehet elég szilárdan rögzíteni, mert a fal nem terhelhető.
A kapu felszerelésekor először a két függőleges sínt kell felszerelni. E művelethez a már görgőkkel felszerelt alsó ajtópanel szükséges. A görgők a vasalat C profiljába kerüljenek, és a sínt vízmértékkel kell pontosan függőlegesbe állítani. Felerősítésük konzolokkal, vagy azok nélkül is megoldható. A sínek rögzítési pontjainak kijelölése és az alsó panel kiemelése után mindkét oldalon következhet a függőleges sínek falhoz, vagy a fogadókerethez rögzítése. A falhoz történő rögzítéshez M8-as dübeles csavarok szükségesek, mert a készlet csak acél fogadó kerethez használható csavarokat tartalmaz.
A kapu résszigetelését oldalt és felül gumiszegélyek biztosítjákKövetkező lépésként a vízszintes sínek előbb a függőleges vasalathoz anyás csavarokkal rögzítendők, másik végüket pedig az oldalfalhoz vagy többnyire a mennyezethez kell rögzíteni. Mivel nyitott helyzetben ezek fogják tartani a kapupanelek egész súlyát, rögzítésükhöz célszerű perforált függesztő vasakat vagy függesztőelem készletet használni, amelyek a sínek pontos vízszintességének beállítását is megkönnyítik.
Ha a kapu 3 m-nél szélesebb, a vízszintes síneket középre felszerelt függesztőkkel is ajánlott megerősíteni, amelyekkel elkerülhető a sínek esetleges megcsavarodása. A vízszintes sínek távolsága mindenhol azonos legyen a függőleges sínek áthidalón mért távolságával, és vízszintes valamint függőleges irányban párhuzamosak legyenek. A vízszintes sínek hátul is összeköthetők C idommal, de ez az elem csak a hátsó torziós rugóval rendelt kapukészlet tartozéka, az első torziós rugóval szerelt kapukhoz ezt az összekötőidomot szükség esetén külön kell megrendelni. Miután a vezetősínek a helyükre kerültek, a felső réselzáró profil felszerelése következik, ami a kapunyílás felső részének hézagmentesítését szolgálja. A gumiidomot – beállítása után – a kapunyílás áthidalójának belső részére kell felszerelni.
A már szilárdan felerősített vízszintes sínek után a torziósrugós tengely kerül felszerelésre. A kapu jobb kiegyensúlyozását ugyanis torziósrugó-pár segíti. A tengely felszerelése előtt a rugókat kell a tengelyre rögzíteni, majd ezt követik a tengelytartók, melléjük pedig a kötéltartó dobok. A tengely előkészítése után ezt a szerelvényt úgy kell az áthidalóra csavarozni, hogy a tengelytartó és a kapunyílás teteje között 200 mm távolság legyen.
A jól felszerelt és kiegyensúlyozott garázskapu fél kézzel is könnyen mozgathatóA kapupaneleket zsanérok és görgőtartók fogják össze, amelyek felszerelését előfúrt lyukak könnyítik meg. A vasalat közé helyezett legalsó panel műanyag görgői a C sínben fussanak, a drótkötelet a legalsó görgő a csapjára kell akasztani, felső végét pedig feszesre húzva a tengelyvégeken levő dobra kell rögzíteni. A kötél a panel mellett a C sínben fusson. Következhet a második, majd egymás után a többi panel egymáshoz erősítése és a vezetőgörgők beállítása. A panelek végükkel egymásba feküdjenek, és minden panel vízszintesen álljon.
Végül a torziósrugót kell a szerelési utasításban megadott mértékben két felhúzórúd segítségével, folyamatos forgatással megfeszíteni. Az előfeszítés mértékét, azaz hogy hány fordulatot kell a rugón húzni, a rugó gyártmánylapján megadott szempontok szerint kell meghatározni. A torziósrugónak úgy kell kiegyensúlyoznia a kapupaneleket, hogy a kapu kézzel könnyen mozgatható legyen. Ha azok nehezen mozdulnak, még húzni kell, ha magától megindulnak felfelé, akkor engedni kell a rugón. A jól előfeszített torziósrugó rásegítésével a kapu fél kézzel is mozgatható.
Bár a kapu beszereléséhez részletes, és jól követhető szerelési leírást mellékelnek, a munkát ajánlatos e téren képzett szakemberre bízni, aki rutinosan oldja meg a szerelés közben esetlegesen felmerülő problémákat, és szavatolja a beszerelt garázskapu szakszerű működését is.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: szekcionális, kapu

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Napelemmel is működtethető kapunyitó rendszer a Hörmanntól

A háztól távol fekvő kapuk mozgatásához általában komoly költséggel kell kábeleket fektetni. Ezen változtat most a Hörmann újonnan kifejlesztet kapumozgató rendszere, amely akkumulátorról működik,...


Dupla frekvenciájú távirányító

A kertkapuk és garázskapuk mozgatását érdemes távvezérelt motorra bízni. Ennek számtalan kényelmi és biztonsági előnye van. Nem kell kiszállni a kocsiból, ha esős időben érkezünk haza, vagy...