Kaspók lakásba és a kertbe

2017-09-07 08:11:42 | Módosítva: 2017-09-13 14:16:01

Ezek valójában olyan edények, amelyekbe a különféle cserépbe ültetett virágokat és egyéb növényeket szokás behelyezni, szebb „köntösbe” öltöztetni. A kaspók elrejtik az igénytelen agyag vagy műanyag cserepeket. Anyaguk rendkívül változatos és a kor divatjával együtt változik a formájuk is. Méretének a cserép-, továbbá a növény méretével és formájával összhangba kell lennie, ám a pillanatnyilag szükségesnél ajánlatos egy-két mérettel nagyobbat venni, hogy a későbbi átültetések után is használható maradjon.


A kaspó legyen szép és elegáns

Ám ne vonja el a figyelmet magáról a növényről. Az is lényeges, hogy jól illeszkedjen a lakás stílusához, a kertben elhelyezettek e mellett a kinti környezet kiegészítő díszei is legyenek a beléjük ültettet növényekkel együtt.

A növényeket általában cserepestől szokás a kaspókba helyezni, ám ha mégis közvetlenül a kaspóba ültetjük, akkor az edény aljára legalább 5 cm vastagságban terítsünk kavicsréteget, hogy a növény gyökérzete közvetlenül ne érintkezzen az alul felgyűlt vízzel. Meg is fúrhatjuk óvatosan a kaspó alját, hogy a felesleges víz távozhasson az edényből, természetesen ettől kezdve cserépalátétet kel használnunk. Ilyen esetekben azonban célszerűbb a belső mázas edényeket választani, mert ezzel elkerülhető a külső részük foltosodása, só kivirágzása.

Mivel az arányok is fontosak, a növény lombozatához mérten kell kiválasztani a hozzá illő kaspót. Az alacsony növények a laposabb, nagyobb átmérőjű edényekben mutatnak jól, a magasabb és terebélyesebbek a magasabb kaspókban érvényesülnek jobban. Bár egyre nagyobb a jó minőségű, látszatra akár az égetet cseréppel is összetéveszthető műanyag kaspók választéka, ezekbe inkább a konténeres növényeket érdemes elhelyezni a könnyebb mozgathatóság érdekében.

Érdemes arra is odafigyelni, hogy egy helyiségen belül a kaspók összhangban legyenek egymással. A sok különböző stílusú és színű edény ugyanis összhatás szempontjából szedett-vedett látványt nyújthat. Az természetesen ízlés kérdése, hogy ki, mennyire igényes e téren, ám az összhang mindig ízlésesebb, mint a túlzottan változatos szín és formai kavalkád. A nyírfa kéregből, háncsból és egyéb természetes anyagokból készített kaspók egyszerűségükből adódóan kiemelik a növények szépségét, míg a túlzóan színes, mintázott kerámia kaspók elvonják a figyelmet magáról a növényről.Kaspó persze sok mindenből kialakítható, legyen az régi porcelán leveses tál vagy mázas csupor, hordó és dézsa, ha megfelelően van kezelve a nedvesség ellen. A modern formájúak jobban illenek a minimál stílusban berendezett lakásokba, mint a régi stílusú edények. Az anyaguk is változatos. Porfestett cink-, vagy rozsdamentes lemezből is készülnek, pl. falakra vagy kerítésre akasztható változatokban. A kerti rattan megoldáshoz csekély mélységű műanyag ültető tálca is tartozik, amely kiemelhető, és így a nagyobb ládák könnyen áthelyezhetők a kerti munkák idején vagy a kert átrendezésekor.

Aki pedig saját kezűleg kíván kerti kaspót készíteni, az válasszon ki egy vödröt és borítsa le egy régi, már nem használt törülközővel, végeinek redős elrendezése után pedig öntse le betonnal. Ehhez híg cementes habarc szükséges. A keverékkel fokozatosan, a vödör alján elsimítva folyamatosan jól itassuk át a törülköző anyagát, és szikkadás után szükség esetén rátöltéssel növeljük a falvastagságot. Simítani nem szükséges a felületét, mert ez adja majd meg a rücskös külső struktúrát. Hagyjuk lassan megkötni a betont, ehhez csak néhány óra kell, majd óvatosan megfordítva kiemelhető belőle a formatestként használt vödör. Ha pedig már teljesen megkötött a beton fel lehet tölteni virágfölddel, és beültethető akár többféle növénnyel is. A vödröt virágcserépként is lehet használni, hogy a beton kaspó tovább tartson.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Kerti apróságok, akár saját kezűleg

A boltok termékválasztékától sokszor kap kedvet az ember, hogy ő maga is legalább az ablakban, a teraszon, vagy akár zsebkendőnyi kiskertjében gondozhasson néhány növényt. Sok mindent lehet...


Egynyári virágok, állandóhelyre vetve

Néhány évtizede még természetes volt, hogy kertünk egynyári virágait magról szaporítottuk, egyből állandó helyükre vetve őket. Aztán változott a világ, és azóta inkább május elején szerezzük be...