Mikrohullámú sütőt, de milyet?

2014-02-19 10:40:40 | Módosítva: 2014-02-19 10:50:24

A mikrohullámú sütővel kapcsolatban számos téveszme tartja magát a köztudatban. Ezeket próbáljuk meg tisztába tenni, és bemutatjuk, hogy milyen célra, milyen mikrót érdemes választanunk. A mikrohullámú sütő, nevének megfelelően mikrohullám segítségével melegíti fel a beletett ételt vagy folyadékot. A sütő 2,45 GHz-es rádióhullámok segítségével forgatja és rezgeti a melegítendő anyag molekuláit, aminek következtében súrlódási hő fejlődik, és ez melegíti fel az ételt.


A berendezés lelke a magnetron, amelyben az elektromos energia mikrohullámú energiává alakul át. A sütőtérben úgynevezett állóhullámok alakulnak ki, ezért az egyenletes hőhatás érdekében az ételt forgatni kell. A nagyfrekvenciájú hullámok behatolnak a melegítendő anyagba, és mozgásba hozzák a víz-, zsír- és cukormolekulákat. A molekulák egymás melletti elmozdulása következtében jelentős mennyiségű súrlódási hő keletkezik. Olyan ez, mintha a tenyerünket gyorsan dörzsölnénk össze. Ez a hő belülről melegíti fel a mikrosütőben elhelyezett ételt vagy italt, ellentétben pl. a gázon való sütéssel, amikor a hő kívülről, hőáramlással melegíti az ételt. A háztartási mikrosütők hasznos teljesítménye 1 kW körüli, a berendezés ennek kb. a dupláját veszi fel.


Mit ne tegyünk?

Alapvetően két dolgot kell kerülni a mikróval kapcsolatban. Az egyik az üresen történő járatás. Ilyenkor nincs, ami elnyelné az energiát, így az rövid úton a magnetron tönkremeneteléhez vezet. Ha csak kipróbálni szeretnénk a mikró működőképességét, legalább egy pohár vizet helyezzünk bele. Alapszabály, hogy semmiféle fémtárgyat (kanál, villa, fémedény, alufólia, fémtartalmú festékkel bevont tányér stb.) nem szabad a mikrohullámú sütőbe helyezni, mert ez a sütő, illetve a fém tárgy károsodását okozhatja. A fém felületekről a mikrohullám visszaverődik, ami megváltoztatja a mikrohullámok útját, így azok visszajuthatnak a magnetronba, és az üresjáráshoz hasonlóan annak tönkremenetelét okozhatják. Amennyiben szikrázást észlelünk a mikrohullámú sütőben, azonnal állítsuk le. A fémek hegyes végződésein, élein (pl. villa hegye, alufólia éle) olyan nagy lehet az elektromos térerősség, hogy elektromos szikra keletkezik. Ez akkor okoz gondot, ha az elektromos szikra a fémtárgy hegye és a sütő fém fala között jön létre, mert a sütő fala ennek következtében kilyukadhat, így a sütő használata veszélyessé válik.


Bizonyos esetekben a sütő gyártója megengedheti fémtárgyak használatát, a sütő kézikönyvében pontosan megadja azok alkalmazásának módját és korlátait (például az alufólia mérete, használata). A sütőbe helyezett fémtárgy (például alufólia, kanál, villa) a tálca forgása során soha ne érjen hozzá a sütő falához (ezt még a sütő bekapcsolása előtt ki lehet próbálni a tálca kézi forgatásával). Minden mikróban megtalálható az ún. csillámlemez, ami a sütő és a magnetron védelmét szolgálja. Ha ez a lemez elzsírosodik, szintén tapasztalhatunk szikrázást. Ilyenkor ki kell húzni a mikrót, letisztítani vagy kicserélni ezt a lemezt (olcsón kapható), és a szikrázás megszűnik.

Veszélyes-e a mikró?

A rövid válasz: nem. A hosszabb pedig az, hogyha a nem sérült az eszköz burkolata és ajtaja, akkor nem juthatnak ki a mikrohullámok, még egy olcsó készülék estében sem. A készülék ajtajában fém védőháló van, amely megakadályozza a mikrohullámok kijutását és kültéri roncsoló hatását. Nincs semmilyen tudományos bizonyíték arra, hogy a mikrohullámú sütő közelsége veszélyes lenne, pedig a mikrosütőket már több mint 50 éve használják.

Az pedig egyenesen butaság, hogy a kikapcsolása után „veszélyes rezgések” maradnának az ételben. Melegítés csak addig történik, amíg a berendezés üzemel. Amennyiben valaki azt állítja, hogy az étel összetételében „változások történnek”, a válasz az, hogy pontosan ugyanolyan változások mennek végbe, mintha egy főzőlapon főznénk az ételt (pl. a víz felmelegszik, a hús vagy zöldség megfő). Tehát nem kell félni, a mikróban melegített étel nem káros, nem sugároz, sőt a mikrohullámú sütőben történő melegítés révén több vitamin marad az ételekben, mintha azokat hosszabb ideig, hagyományos úton melegítenénk!

Analóg, digitális, grilles

Elképesztő választékkal találja szembe magát, aki mikrót szeretne vásárolni. Tudományos kinézetűt válasszunk, vagy ugyanazt tudja a hagyományos is? Első körben érdemes leszögezni, hogy akármilyen mikrót is választunk, a magnetron minden esetben maximális teljesítményen fog dolgozni! Ha alacsonyabb fokozatot választunk, akkor a kapcsoló ki-be kapcsolja a magnetront, így nyújtja el a melegítési időt. Nagy tömegű ételeknél érdemes ezt a lassú melegítést választani.

Az analóg mikrósütőket mindenki ismeri, két csavarógombot tartalmaznak mindössze, az egyik a teljesítményt, a másik a melegítési időt állítja. E típus nagy előnye az olcsóság és az egyszerűség. Az esetek 99%-ban csak újra szeretnénk melegíteni ételünket, esetleg kiolvasztani egy adag húst, nincs szükség trükkökre. Amennyiben csak erre van szükségünk, teljesen felesleges, sőt zavaró is a sok előre programozott lehetőséggel ellátott érintőpaneles kivitelt választani.

Azonban ha főzni szeretnénk a mikróban, illetve tömeg alapján szeretnénk kiolvasztani, a digitális vezérlésű típus a jó választás. Itt másodpercre pontosan adható meg a főzési idő, illetve szakaszos főzés is választható. Kérdés, hogy egy 10 perces melegítésnél van-e jelentősége 1-2 másodperces pontosságnak. Az igazán komoly (és drága) típusokon nem csak megadni lehet a felolvasztandó anyag tömegét, hanem a sütő automatikusan meg is méri azt, és ehhez állítja a megfelelő teljesítményt. Az érintőpanales kialakítás előnye a könnyű takaríthatóság.


Végül szót érdemelnek a grillfunkciós mikrók. Ezek kombinálják a mikrók és az elektromos sütők előnyeit. Grill funkciónál nem működik a magnetron, ilyenkor egy hagyományos fűtőszál melegíti az ételt. Akkor érdemes ilyet vennünk, ha nincs elektromos sütőnk, és gyakran szeretnénk melegszendvicset, pizzát, grillezett húst vagy zöldséget készíteni. Kis lakásokban is praktikus ez a megoldás, hiszen nem kell egy plusz minigrillt beszereznünk.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Folyadékok tanulmányozását is segíti az átlátszó grafén

Nagy tisztaságú "ablak" készülhet grafénból, amellyel az eddiginél nagyobb felbontással tanulmányozhatók a folyadékok - számoltak be róla amerikai fizikusok a Science tudományos magazinban.


LED a munkapult felett

A LED szalagok felhasználási lehetősége végtelen. A sok közül egy könnyen kivitelezhető megoldás a konyhapult felé szerelhető helyi világítás meleg fényű LED 5050 SMD szalaggal.