Milyen legyen?

Mosogatótálcák

2012-07-08 14:58:40 | Módosítva: 2012-07-10 20:46:08

A mosogató központ akkor is fontos része marad a konyhának, ha mosogató gépet használunk. Miközben a teríték, vagy akár a több étkezésből összegyűlt tányér, pohár halmaz gazdaságos és tökéletes elmosásának legjobb eszköze a gép, addig a főzés, előkészítés, alkalmi mosogatás fő terepe a hagyományos mosogató tálca marad. Érdemes hát erre is hangsúlyt fektetni.

Fontos a mosogató központ helyének optimális kiválasztása. Ha van elegendő hely, akkor 60 cm mély munkapultban gondolkodjunk, és ebbe illő tálcát válasszunk. Akkor sincs tragédia, ha a pult keskenyebb, mert ehhez való tálcákból is bőséges a választék. Az elhelyezés lehetőleg olyan legyen, hogy a tálca minden részéhez hozzáférjünk. Ha a mosogató központ sarokba kerül, akkor a borogató része nyúljon csak be a sarokrészbe, azzal nem feltétlenül kell szemben állnunk, elég, ha be tudunk nyúlni fölé.

A megfelelően komfortos tálca kiválasztásához elegendő hely kell. Ha csak egy medencés mosogatóra van helyünk, akkor számolnunk kell azzal, hogy a pultra tett borogatóról mindig a pultra folyik majd a víz. Ha medencés, borogató tálcás mosogatóra is elég a hely, akkor ezt a problémát elháríthatjuk. Még jobb, ha a két elem között gyümölcsmosó tál is helyet kap, ez előkészítés és főzés közben aranyat ér. A gyümölcsmosó és a mosogató medence lefedésével ideiglenesen megnövelhetjük a munkaterületet, ilyen fából készült vágódeszka külön tartozékként szerezhetők be.

Nagyon praktikus, ha a mosogató medencének nem hagyományos dugója van, hanem távműködtetésű excenteres, bowdenes megoldású. Így nem kell belenyúlni a piszkos vízbe. A vízzel telt medencét a végén viszont ajánlatos úgy leengedni, hogy teljesen kivesszük a dugót, hogy a víz nagy lendülettel szaladjon le, és áttisztítsa a lefolyót.

Praktikus a kihúzható zuhanyfejes mosogató csap; részben zöldség, gyümölcs mosáskor, másrészt a tálca tisztításakor. Akkor is praktikus, ha valami nagyobb edényt, kannát kívánunk megtölteni, ami már nem férne a hagyományos csap alá.

A mosogató tálcák alapanyag elterjedten rozsdamentes acél, csak ritkán zománcozott. A rozsdamentes acél felülete viszont sokféle lehet, például natúr, fényezett, szövetmintás és microtex. A felület kaphat speciális spirális felületkezelést, amitől a víz egyszerűen lepereg róla, de lehet maga az anyag speciálisan ötvözött, ami megnöveli az ellenálló képességét, és könnyebb a tisztítása, ápolása. Egészen különleges élményt jelentenek a gránitmosogatók, melyek rendkívül kemények, karcállók, és a felületi bevonatuknak köszönhetően könnyen ápolhatók; a víz lepereg róluk.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: mosogató, konyha

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Magvetés vagy palántázás?

Már egy 50 négyzetméteres konyhakert képes egy négytagú család zöldségellátását biztosítani. Egyre többen felismerik, hogy akár kis terület is elég ahhoz, hogy sok zöldséggel, fűszerrel tudjunk...


Mosogatás …inkább géppel!

Közel sem olyan elterjedt a magyar háztartásokban még a mosogatógép, mint a mosógép. Becslések szerint a lakosság 25-30%-ának van mosogatógépe, pedig ez a háztartási gép is megkönnyíti a...