Milyen legyen?

Mosogatótálcák

2012-07-08 14:58:40 | Módosítva: 2012-07-10 20:46:08

A mosogató központ akkor is fontos része marad a konyhának, ha mosogató gépet használunk. Miközben a teríték, vagy akár a több étkezésből összegyűlt tányér, pohár halmaz gazdaságos és tökéletes elmosásának legjobb eszköze a gép, addig a főzés, előkészítés, alkalmi mosogatás fő terepe a hagyományos mosogató tálca marad. Érdemes hát erre is hangsúlyt fektetni.

Fontos a mosogató központ helyének optimális kiválasztása. Ha van elegendő hely, akkor 60 cm mély munkapultban gondolkodjunk, és ebbe illő tálcát válasszunk. Akkor sincs tragédia, ha a pult keskenyebb, mert ehhez való tálcákból is bőséges a választék. Az elhelyezés lehetőleg olyan legyen, hogy a tálca minden részéhez hozzáférjünk. Ha a mosogató központ sarokba kerül, akkor a borogató része nyúljon csak be a sarokrészbe, azzal nem feltétlenül kell szemben állnunk, elég, ha be tudunk nyúlni fölé.

A megfelelően komfortos tálca kiválasztásához elegendő hely kell. Ha csak egy medencés mosogatóra van helyünk, akkor számolnunk kell azzal, hogy a pultra tett borogatóról mindig a pultra folyik majd a víz. Ha medencés, borogató tálcás mosogatóra is elég a hely, akkor ezt a problémát elháríthatjuk. Még jobb, ha a két elem között gyümölcsmosó tál is helyet kap, ez előkészítés és főzés közben aranyat ér. A gyümölcsmosó és a mosogató medence lefedésével ideiglenesen megnövelhetjük a munkaterületet, ilyen fából készült vágódeszka külön tartozékként szerezhetők be.

Nagyon praktikus, ha a mosogató medencének nem hagyományos dugója van, hanem távműködtetésű excenteres, bowdenes megoldású. Így nem kell belenyúlni a piszkos vízbe. A vízzel telt medencét a végén viszont ajánlatos úgy leengedni, hogy teljesen kivesszük a dugót, hogy a víz nagy lendülettel szaladjon le, és áttisztítsa a lefolyót.

Praktikus a kihúzható zuhanyfejes mosogató csap; részben zöldség, gyümölcs mosáskor, másrészt a tálca tisztításakor. Akkor is praktikus, ha valami nagyobb edényt, kannát kívánunk megtölteni, ami már nem férne a hagyományos csap alá.

A mosogató tálcák alapanyag elterjedten rozsdamentes acél, csak ritkán zománcozott. A rozsdamentes acél felülete viszont sokféle lehet, például natúr, fényezett, szövetmintás és microtex. A felület kaphat speciális spirális felületkezelést, amitől a víz egyszerűen lepereg róla, de lehet maga az anyag speciálisan ötvözött, ami megnöveli az ellenálló képességét, és könnyebb a tisztítása, ápolása. Egészen különleges élményt jelentenek a gránitmosogatók, melyek rendkívül kemények, karcállók, és a felületi bevonatuknak köszönhetően könnyen ápolhatók; a víz lepereg róluk.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: mosogató, konyha

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Konyha tervezése

Jelentős költsége van egy konyha felújításának vagy egy teljesen új konyhaszekrény vásárlásának, ezért mindenképpen szánjunk időt a megtervezésére. A legjobb, ha az tervezi, aki konyhát a...


Konyhai elszívó oldalfalba

Egy korábbi cikkünkben írtunk arról, hogyan lehet nagy átmérőjű furatot készíttetni beton-, illetve tégla falba. A cikkünkben leírt betonpanel fúrás nem öncélúan történt. A cél egy oldalfali...