A konyha és az étkező olyan területe a lakásnak, mint egy óriási mágnes: minden
családtagot magához vonz. Ha azt akarjuk, hogy ez éveken át így legyen, gondosan
meg kell tervezni, hogy rendezzük be. Ez a tervezés vonatkozik a színre és az
elhelyezésre is, figyelembe véve anyagi lehetőségeinket és a rendelkezésre álló
teret is. Lehet szó új lakásról, de lehet már használatban levő vagy felújított,
fontos, hogy elegendő mozgástere legyen az ott tevékenykedőknek. Ezt tartsuk
szem előtt, amikor eldöntjük, hogy milyen alakban építjük be, rendezzük be a
konyhát, étkezőt.
Számtalan
elrendezés lehetséges, amit a szabad falfelületek is befolyásolnak. Így a "hagyományosnak" mondható egyenes- (1), a párhuzamos- (2), az L-alakú (3,
4) és az U-alakú elrendezés, de elterjedőben vannak különböző
sziget-elhelyezések is. Lehet ez igazi, körbejárható sziget, melybe konyhai
készülékek "telepíthetők", de lehet félsziget is, mely a munkapultból
nyúlik ki. A konyhasziget felülete a sütés, főzés, előkészítés során jól használható,
és minden oldalról elérhető, különösen, ha több szakács is dolgozik egyszerre.
Valóságos oázis, ahol a hétköznapokon gyorsan bekaphatjuk a reggelit, vagy
hétvégén feltálalhatjuk a rágcsálni és innivalókat. De olyan megoldást is találunk,
ahol egy kisebb, az előkészítésnél használt mosogatót építenek be (5), vagy
egy rozsdamentes fedeles hulladéktárolót (6), ugyancsak az előkészítéskor keletkező
hulladékoknak. Érdekes és ötletes megoldás az ide helyezett kutyafekhely is
(7). Bármire használjuk is, a konyhasziget tökéletes állomáshely lehet.
A mai konyhák színvilága sokkal változatosabb (8), mint korábban azt megszoktuk.
Míg korábban szinte csak a nyilvános helyek berendezésére volt jellemző a
merészebb színválasztás, ma már a lakásokban is fontos szerep jut a színeknek. A
lakás színei nem csak az ott élők ízlését, de lelki alkatát is mutatják.
Különösen igaz ez a nappalira és a konyhára, amik a társasági élet színhelyei
lehetnek. A színválasztást természetesen befolyásolják az aktuális
divatirányzatok is, melyekkel nem könnyű lépést tartani. Természetes igény
tehát, hogy vonzó, barátságos és világos legyen.
A konyha eszközeinek, berendezéseinek fejlődése arra ösztönözte a tervezőket, de
a háziasszonyokat is, hogy ötleteikkel gyorsabbá, könnyebbé tegyék a főzéshez
kapcsolódó munkafolyamatokat. Ma már természetes tartozékok a kor
követelményeinek megfelelő tűzhelyek, sütők, hűtőszekrények, mikrohullámú sütők,
mosogatógépek, konyhai robotok, de a turmixgépek, kávé-, és teafőzők,
gyümölcscentrifugák és fagyasztóládák is. A tervezők jóvoltából ezek a
készülékek mindegyike beépíthető. A konyhai berendezések elhelyezésénél
hasonlóan kell gondolkodnunk, mint egy nagyüzemi konyha technológiai láncának
kialakításánál. Eszerint egyik végén helyezkednek el az élelmiszer fogadására,
tárolására szolgáló egységek, majd az előkészítésre szolgáló pultrész. Ezután
következhet a tűzhely, melyet egy lerakóhelyként szolgáló pultszakasz követhet,
végül a mosogató és csepegtető (9). A készülékeket ennek megfelelően
csoportosítva alakíthatjuk ki - természetesen a rendelkezésre álló hely
figyelembe vételével - a különböző alakú elrendezéseket. E gondolatok jegyében
tekintsük át a beépíthető háztartási készülékek kínálatát, mely - túlzás nélkül
- óriásinak mondható.
A
konyhai munkafolyamatok mindig a friss alapanyagokkal kezdődnek. A hűtő-, és
fagyasztókészülékeket (10) úgy tervezték meg, hogy az élelmiszerek a lehető
leghosszabb ideig frissek maradjanak bennük. Kiválasztásánál figyeljünk arra,
hogy hely-, és energiatakarékos legyen, ugyanakkor kényelmesen lehessen használni.
Mivel a hűtő-, és fagyasztó készülékek állandóan üzemelnek, ezért a háztartási
villamosenergia- költségek több mint 50%-át ezek a készülékek fogyasztják.
Talán eddig nem is figyeltünk rá, de az Európában - így hazánkban is - értékesített
hűtőszekrényeken, fagyasztókon és kombinált készülékeken EU energiafogyasztási
címke található. Vásárlás előtt érdemes ellenőrizni ezt, mivel hosszabb idő
alatt egy alacsony fogyasztású készülékkel - "A" vagy "B"
kategória - elég sok elektromos energiát lehet megtakarítani. A "C" vagy "D"
kategória átlagost, az "F", ill. a "G" a legrosszabb értéket
jelentik. A hűtőszekrények széles skáláján különböző számú csillagjelzéssel
ellátott készülékek találhatók. Minden csillag - 6°C-ot jelent. Érdemes a hűtőt
úgy elhelyezni, hogy a közelében legyen helye a bevásárló kosaraknak, így egyenesen
a kosárból tudjuk megtölteni.
A főzőlapok (11), tűzhelyek (12) és sütők (13) tervezésekor el kell döntenünk,
hogy gáz-, villany-, vagy kombinált berendezésben gondolkodunk-e. A gáztűzhely
mellett gyorsasága szól, de nem szabad lebecsülni az elektromos berendezéseket
sem. Ha valaki komolyan veszi a főzést, akkor egy komoly sütőre van szüksége.
Olyanra, mely az egész sütőtérben egyformán hevít. Persze pontosan szabályozható
főzőlapokra, és egy egyenletes sütőteljesítményt biztosító grillre is. Annak
hogy az üvegkerámia főzőlapok egyre
népszerűbbek, egyik oka a gyorsaságuk.
Ezeknél a készülékeknél az indukciós melegítési mód hatására a hőátadás
felgyorsul. A kerámialapba épített szenzor hatására a főzőlap jelez, majd
automatikusan melegen tartó funkcióra vált. Az érintőgombos kapcsolók
segítségével beállított, infravörös szenzorral vezérelt főzőlapok minden
részletre ügyelnek: figyelik a főzőedény hőjét, és folyamatosan biztosítják a
beállított fűtőteljesítményt. Működésük során a fűtőzónáknál telítődik a hő, így
a lap többi része nem melegszik fel, ezáltal nem csak gyorsan, hanem takarékosan
és nagyon hatékonyan dolgoznak. Sima felületük könnyen tisztítható, anyaguk
miatt pedig szépek, higiénikusak.
Alakjuk, díszítésük változatos. A kínálatban megtalálhatók az egyszerűbb,
olcsóbb, de a drága készülékek is. A főzőlapok beszerelését csak szakemberrel
szabad elvégeztetni, az előírások betartásával. Ennek ellenére nem árt tudnunk,
hogyha önálló főzőlap fiók fölé kerül, hővédő réteget kell közé tenni.
Szilikonos ragasztóanyagot nem használhatunk. Biztonsági okokból nem ajánlatos a
főzőlapot a mosogató közvetlen közelébe építeni, mivel az elektromos áram és a
víz egymástól kellő távolságban tartandó. Mégis jó, ha közel vannak egymáshoz,
hiszen így sok fölösleges járkálástól kímélhetjük meg magunkat.
A sütő általában a konyha szíve. A legtöbb beépíthető modell önálló sütőként, és
kompletten is beszerezhető. Széles a választék, a legegyszerűbbektől egészen a
multifunkciós kivitelezésig. A tűzhelyet a munkalap alá lehet beépíteni, a
hozzátartozó főzőlapot fölé kell helyezni, ami a beépített tűzhelyről
vezérelhető. A beépíthető sütőt érdemes a magasabb elemekbe, szemmagasságba
helyezni. Így nem kell hajlongani, és egyben kizárjuk annak lehetőségét, hogy a
gyerekek hozzáférjenek a sütő kezelőgombjaihoz.
A konyhai pára, gőzfelhő és zsírlerakódás nemkívánatos jelenség. A konyha és a
lakás megfelelő szagtalanítása főzés alatt és után a nehezebb feladatok közé
tartozik. A páraelszívót a tűzhely felett kell elhelyezni (14). A felső
szekrénysor megtervezésekor és a tűzhely helyének kijelölésekor gondolni kell
erre. A páraelszívó legtöbbször az első dolog, amit az ember meglát egy
konyhában. A légcsere bizonyítható módon akkor a legjobb, ha az elhasznált
levegőt a szabadba lehet vezetni. Ha építészeti okoknál fogva nincs lehetőség
kivezetéses üzemmódra, akkor keringtető rendszerű páraelszívó a megoldás,
melyben a levegőt aktív szénszűrő tisztítja meg.
A páraelszívó ereje a helyiség nagyságától függ, amit levegőztetnie kell. Ha
nagyobb a helyiség, akkor erősebb páraelszívó kell, pl. egy 50 köbméteres
helyiség esetén a páraelszívó levegő áramlásának legalább 300 m3/h kell legyen.
A típusok legtöbbjét be lehet állítani 1 és 3 fokozat között. A kapacitás és a
szép alak mellett fontos a zajszint is. A legtöbb típus szigetelve van, mely
jelentősen csökkenti a zajt működés közben. A páraelszívók e mellett további
világítást is nyújtanak, és gondoskodnak a tűzhely optimális megvilágításáról.
Némelyik típusnak klasszikus a lámpája, a jobbaknak halogén, mely erősebb és
takarékosabb. A jó szagelszívó titka, hogy a lakásban levő levegőmennyiséget
megmozdítja az ernyő felé, így nem tud szétterjedni az ételszag. Fontos, hogy az
elszívott levegő utánpótlásáról gondoskodjunk. A tűzhelytől a legtávolabbi
ponton megnyitunk egy ablakot a főzés idejére, hogy a beszívott levegő
átáramoljon az ernyő felé. A kürtő kivezetésére lapos műanyagcsövekből
összeállítható csőrendszerek kaphatók.
A gőzpároló (15) segítségével lehetőségünk nyílik zöldségek, húsok és más ételek
tökéletes párolására, mely során a vitaminok és ásványi anyagok a párolandó
ételben maradnak. Ráadásul az ételek felmelegítése, a mélyhűtőből kivett
alapanyagok kiolvasztása sem jelent gondot.
Nem csak az ínyencek örömét szolgálja a - szintén beépíthető - kávéautomata
(16). Magas nyomáson működő forralóegysége teszi lehetővé a kávé és a capuccinó
gyors elkészítését. Az üzemi nyomást, az adagolást és a darálást elektronika
ellenőrzi.
Számos olyan étel és ital van, melyet forrón kell tálalni, mert ha egy kicsit
is kihűl, elveszti jellegzetes ízét, zamatát. A hideg porcelánedény is gyorsan
csökkenti a benne tálalt fogások hőmérsékletét. Ennek következménye, hogy az
egyedülálló zamat teljesen elvész. Ezt "hivatott" kiküszöbölni az
edénymelegítő (17). Ez az elmés készülék önálló, így a tálak tányérok csészék
melegítése és az étel készítése egy időben, egymástól függetlenül történik
(18). Tökéletes kiegészítője lehet sütő-főző eszközeinknek a mikrohullámú sütő
is. Beépíthető és szabadon álló típusai egyaránt megtalálhatók. A kombinált
mikrók nem csak melegíteni, hanem sütni is tudnak. Érdemes a mikró kiválasztásakor
a tűzhely sütőjét is figyelembe venni, mivel sok olyan hasonló szolgáltatást
nyújt, mint a villamos sütő. Ugyanazt a szolgáltatást pedig duplán megvásárolni
luxus.
A mosogatót ne tervezzük közvetlenül a tűzhely mellé, elsősorban az elektromos
csatlakozás miatt, de előnyös egy szabad pultrész kialakítása is, ahová
pakolhatunk. A mosogatógépet (19) a mosogatótálca mellé érdemes elhelyezni,
közvetlenül az alatta levő szekrénysorba. A mosogatógépek belső tere minőségi
rozsdamentes acélból készül, ami a rozsdásodás nélküli hoszszú élettartamot
biztosítja. A kosarak úgy vannak kialakítva, hogy a felső magassága állítható
legyen még olyankor is, amikor tele vannak, ezáltal az alsó részben még nagyobb
helyünk lesz a nagyobb edények elhelyezéséhez. A tányértartók is lehajthatók,
így a nagyobb tálaknak is bőven jut hely. Talán eszünkbe sem jut, hogy
összeszámoljuk, mennyi időt is töltünk mosogatással: felmérések szerint akár
évente háromhétnyi időt is megtakaríthatunk mosogatógép használatával.
Minősítésük három kategóriában történik: ezek az energiafogyasztás, a tisztítási
hatásfok és a szárítási hatékonyság, A-tól G-ig terjedő skálán.
Bár mindennaposnak még nem mondható, mégis érdemes beszélni a konyhában
elhelyezett, beépített mosógépről (20), ami kényelmet, könnyítést jelenthet, és
felszabaduló helyet a fürdőszobában. Ez a praktikus megoldás inkább nyugaton
terjedt el, de már itthon is számos példát találunk erre a megoldásra, aminek
egyik oka a fürdőszoba szűkös volta. Gyártanak teljesen beépíthető mosógépet is.
Mivel rejtve van, bármilyen stílusú vagy színű konyha alsó szekrénysorába
könnyen beépíthető. Igaz, közel sem olyan nagy a választék, mint pl. a
mosogatógépekből - ha lehetőségünk van rá -, mégis érdemes meggondolni
alkalmazásukat. Beépítésre alkalmasak az elöltöltős mosógépek is.
A villamos csatlakozó aljzatokkal gondoljunk az alkalmi háztartási gépekre. A
pultfelületek fölött bőven legyen belőlük. Az egyes gyártók kínálatában az
akkumulátoros kisgépek rendkívül hasznosak, ezek a falra szerelt tárolóhelyen
egyben állandóan töltődnek is.
A természetes fénynek a napszaktól is függő mennyiségi változása miatt ma már
minden esetben a természetes és mesterséges világítás összehangolásával
biztosítják a látási feltételeknek leginkább megfelelő, állandó világítást. Egy
mai konyhában nem elégedhetünk meg egy, a mennyezeten elhelyezett lámpa
fényével. A pultnál dolgozó háttal áll a lámpának és árnyékolja azt. A felső
szekrények is takarnak, emiatt éppen oda jut a legkevesebb fény, ahova kellene.
A páraelszívóban van világítás, de a felső szekrények, polcok aljára érdemes
helyi világítást szerelni, hogy minden munkafelület árnyékolásmentesen meg
legyen világítva. Világítóeszközökben is széles a választék. Helyi világításra
ajánlott a kisfeszültségű halogénizzós rendszer. Az energiatakarékos égők a
hagyományos mennyezeti lámpáknál, esetleg rejtett fényforrásként alkalmazhatók.
Konyha, és ami benne van
Lehet-e a konyhákról újat írni? Alapvetően nem, hiszen a konyha az a helyiség, ahol főzni szoktak, ami kiemelten fontos, központi szerepet betöltő helye (lehet) a lakásnak. A parasztemberek konyhája annak idején nagyobb és otthonosabb volt a tisztaszobánál: ott zajlott az életük. Érdemes volna ezt átgondolni, hogy a konyha továbbra is a lakás legfontosabb része maradjon. Nem változik a főzés menete, de nem változnak a berendezéssel kapcsolatos szabályok sem. Mégis lehet újat mondani, mert a technikai fejlődés magával hozza a háztartási eszközök, gépek korszerűsödését is. Az egyedi technikai megoldások már önmagukban is új lehetőségeket kínálnak. A gyártók a jelen trendjeit szem előtt tartva olyan választékot kínálnak, melyek minden konyhának egyéni légkört biztosíthatnak.
További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!
Szólj hozzá a cikkhez!
Be kell jelentkezned,
hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.
Falicsempe a konyhába
Egy lakás felújítása nem kerül sokkal többe akkor sem, ha a színeket és mintákat megtervezzük, egységes stílust alakítunk ki, hiszen az mesterember ugyanannyi pénzért rakja fel a csempét a...
Sarokszekrény
A konyhákba egyre több elektromos készüléknek és egyéb hasznos gépnek kell helyet biztosítani. Egy mosogatógép elhelyezése szűk konyhában például új, keskenyebb szekrények beépítését teszik...