Konyha, és ami benne van

1Lehet-e a konyhákról újat írni? Alapvetően nem, hiszen a konyha az a helyiség, ahol főzni szoktak, ami kiemelten fontos, központi szerepet betöltő helye (lehet) a lakásnak. A parasztemberek konyhája annak idején nagyobb és otthonosabb volt a tisztaszobánál: ott zajlott az életük. Érdemes volna ezt átgondolni, hogy a konyha továbbra is a lakás legfontosabb része maradjon. Nem változik a főzés menete, de nem változnak a berendezéssel kapcsolatos szabályok sem. Mégis lehet újat mondani, mert a technikai fejlődés magával hozza a háztartási eszközök, gépek korszerűsödését is. Az egyedi technikai megoldások már önmagukban is új lehetőségeket kínálnak. A gyártók a jelen trendjeit szem előtt tartva olyan választékot kínálnak, melyek minden konyhának egyéni légkört biztosíthatnak.

2A konyha és az étkező olyan területe a lakásnak, mint egy óriási mágnes: minden családtagot magához vonz. Ha azt akarjuk, hogy ez éveken át így legyen, gondosan meg kell tervezni, hogy rendezzük be. Ez a tervezés vonatkozik a színre és az elhelyezésre is, figyelembe véve anyagi lehetőségeinket és a rendelkezésre álló teret is. Lehet szó új lakásról, de lehet már használatban levő vagy felújított, fontos, hogy elegendő mozgástere legyen az ott tevékenykedőknek. Ezt tartsuk szem előtt, amikor eldöntjük, hogy milyen alakban építjük be, rendezzük be a konyhát, étkezőt.
3Számtalan elrendezés lehetséges, amit a szabad falfelületek is befolyásolnak. Így a "hagyományosnak" mondható egyenes- (1), a párhuzamos- (2), az L-alakú (3, 4) és az U-alakú elrendezés, de elterjedőben vannak különböző sziget-elhelyezések is. Lehet ez igazi, körbejárható sziget, melybe konyhai készülékek "telepíthetők", de lehet félsziget is, mely a munkapultból nyúlik ki. A konyhasziget felülete a sütés, főzés, előkészítés során jól használható, és minden oldalról elérhető, különösen, ha több szakács is dolgozik egyszerre. Valóságos oázis, ahol a hétköznapokon gyorsan bekaphatjuk a reggelit, vagy hétvégén feltálalhatjuk a rágcsálni és innivalókat. De olyan megoldást is találunk, ahol egy kisebb, az előkészítésnél használt mosogatót építenek be (5), vagy egy rozsdamentes fedeles hulladéktárolót (6), ugyancsak az előkészítéskor keletkező hulladékoknak. Érdekes és ötletes megoldás az ide helyezett kutyafekhely is (7). Bármire használjuk is, a konyhasziget tökéletes állomáshely lehet.
A mai konyhák színvilága sokkal változatosabb (8), mint korábban azt megszoktuk. Míg korábban szinte csak a nyilvános helyek berendezésére volt jellemző a merészebb színválasztás, ma már a lakásokban is fontos szerep jut a színeknek. A lakás színei nem csak az ott élők ízlését, de lelki alkatát is mutatják. Különösen igaz ez a nappalira és a konyhára, amik a társasági élet színhelyei lehetnek. A színválasztást természetesen befolyásolják az aktuális divatirányzatok is, melyekkel nem könnyű lépést tartani. Természetes igény tehát, hogy vonzó, barátságos és világos legyen.
4A konyha eszközeinek, berendezéseinek fejlődése arra ösztönözte a tervezőket, de a háziasszonyokat is, hogy ötleteikkel gyorsabbá, könnyebbé tegyék a főzéshez kapcsolódó munkafolyamatokat. Ma már természetes tartozékok a kor követelményeinek megfelelő tűzhelyek, sütők, hűtőszekrények, mikrohullámú sütők, mosogatógépek, konyhai robotok, de a turmixgépek, kávé-, és teafőzők, gyümölcscentrifugák és fagyasztóládák is. A tervezők jóvoltából ezek a készülékek mindegyike beépíthető. A konyhai berendezések elhelyezésénél hasonlóan kell gondolkodnunk, mint egy nagyüzemi konyha technológiai láncának kialakításánál. Eszerint egyik végén helyezkednek el az élelmiszer fogadására, tárolására szolgáló egységek, majd az előkészítésre szolgáló pultrész. Ezután következhet a tűzhely, melyet egy lerakóhelyként szolgáló pultszakasz követhet, végül a mosogató és csepegtető (9). A készülékeket ennek megfelelően csoportosítva alakíthatjuk ki - természetesen a rendelkezésre álló hely figyelembe vételével - a különböző alakú elrendezéseket. E gondolatok jegyében tekintsük át a beépíthető háztartási készülékek kínálatát, mely - túlzás nélkül - óriásinak mondható.
5A konyhai munkafolyamatok mindig a friss alapanyagokkal kezdődnek. A hűtő-, és fagyasztókészülékeket (10) úgy tervezték meg, hogy az élelmiszerek a lehető leghosszabb ideig frissek maradjanak bennük. Kiválasztásánál figyeljünk arra, hogy hely-, és energiatakarékos legyen, ugyanakkor kényelmesen lehessen használni. Mivel a hűtő-, és fagyasztó készülékek állandóan üzemelnek, ezért a háztartási villamosenergia- költségek több mint 50%-át ezek a készülékek fogyasztják. Talán eddig nem is figyeltünk rá, de az Európában - így hazánkban is - értékesített hűtőszekrényeken, fagyasztókon és kombinált készülékeken EU energiafogyasztási címke található. Vásárlás előtt érdemes ellenőrizni ezt, mivel hosszabb idő alatt egy alacsony fogyasztású készülékkel - "A" vagy "B" kategória - elég sok elektromos energiát lehet megtakarítani. A "C" vagy "D" kategória átlagost, az "F", ill. a "G" a legrosszabb értéket jelentik. A hűtőszekrények széles skáláján különböző számú csillagjelzéssel ellátott készülékek találhatók. Minden csillag - 6°C-ot jelent. Érdemes a hűtőt úgy elhelyezni, hogy a közelében legyen helye a bevásárló kosaraknak, így egyenesen a kosárból tudjuk megtölteni.
A főzőlapok (11), tűzhelyek (12) és sütők (13) tervezésekor el kell döntenünk, hogy gáz-, villany-, vagy kombinált berendezésben gondolkodunk-e. A gáztűzhely mellett gyorsasága szól, de nem szabad lebecsülni az elektromos berendezéseket sem. Ha valaki komolyan veszi a főzést, akkor egy komoly sütőre van szüksége. Olyanra, mely az egész sütőtérben egyformán hevít. Persze pontosan szabályozható főzőlapokra, és egy egyenletes sütőteljesítményt biztosító grillre is. Annak hogy az üvegkerámia főzőlapok egyre 6népszerűbbek, egyik oka a gyorsaságuk. Ezeknél a készülékeknél az indukciós melegítési mód hatására a hőátadás felgyorsul. A kerámialapba épített szenzor hatására a főzőlap jelez, majd automatikusan melegen tartó funkcióra vált. Az érintőgombos kapcsolók segítségével beállított, infravörös szenzorral vezérelt főzőlapok minden részletre ügyelnek: figyelik a főzőedény hőjét, és folyamatosan biztosítják a beállított fűtőteljesítményt. Működésük során a fűtőzónáknál telítődik a hő, így a lap többi része nem melegszik fel, ezáltal nem csak gyorsan, hanem takarékosan és nagyon hatékonyan dolgoznak. Sima felületük könnyen tisztítható, anyaguk miatt pedig szépek, higiénikusak.
Alakjuk, díszítésük változatos. A kínálatban megtalálhatók az egyszerűbb, olcsóbb, de a drága készülékek is. A főzőlapok beszerelését csak szakemberrel szabad elvégeztetni, az előírások betartásával. Ennek ellenére nem árt tudnunk, hogyha önálló főzőlap fiók fölé kerül, hővédő réteget kell közé tenni. Szilikonos ragasztóanyagot nem használhatunk. Biztonsági okokból nem ajánlatos a főzőlapot a mosogató közvetlen közelébe építeni, mivel az elektromos áram és a víz egymástól kellő távolságban tartandó. Mégis jó, ha közel vannak egymáshoz, hiszen így sok fölösleges járkálástól kímélhetjük meg magunkat.
A sütő általában a konyha szíve. A legtöbb beépíthető modell önálló sütőként, és kompletten is beszerezhető. Széles a választék, a legegyszerűbbektől egészen a multifunkciós kivitelezésig. A tűzhelyet a munkalap alá lehet beépíteni, a hozzátartozó főzőlapot fölé kell helyezni, ami a beépített tűzhelyről vezérelhető. A beépíthető sütőt érdemes a magasabb elemekbe, szemmagasságba helyezni. Így nem kell hajlongani, és egyben kizárjuk annak lehetőségét, hogy a gyerekek hozzáférjenek a sütő kezelőgombjaihoz.
A konyhai pára, gőzfelhő és zsírlerakódás nemkívánatos jelenség. A konyha és a lakás megfelelő szagtalanítása főzés alatt és után a nehezebb feladatok közé tartozik. A páraelszívót a tűzhely felett kell elhelyezni (14). A felső szekrénysor megtervezésekor és a tűzhely helyének kijelölésekor gondolni kell erre. A páraelszívó legtöbbször az első dolog, amit az ember meglát egy konyhában. A légcsere bizonyítható módon akkor a legjobb, ha az elhasznált levegőt a szabadba lehet vezetni. Ha építészeti okoknál fogva nincs lehetőség kivezetéses üzemmódra, akkor keringtető rendszerű páraelszívó a megoldás, melyben a levegőt aktív szénszűrő tisztítja meg.
A páraelszívó ereje a helyiség nagyságától függ, amit levegőztetnie kell. Ha nagyobb a helyiség, akkor erősebb páraelszívó kell, pl. egy 50 köbméteres helyiség esetén a páraelszívó levegő áramlásának legalább 300 m3/h kell legyen. A típusok legtöbbjét be lehet állítani 1 és 3 fokozat között. A kapacitás és a szép alak mellett fontos a zajszint is. A legtöbb típus szigetelve van, mely jelentősen csökkenti a zajt működés közben. A páraelszívók e mellett további világítást is nyújtanak, és gondoskodnak a tűzhely optimális megvilágításáról. Némelyik típusnak klasszikus a lámpája, a jobbaknak halogén, mely erősebb és takarékosabb. A jó szagelszívó titka, hogy a lakásban levő levegőmennyiséget megmozdítja az ernyő felé, így nem tud szétterjedni az ételszag. Fontos, hogy az elszívott levegő utánpótlásáról gondoskodjunk. A tűzhelytől a legtávolabbi ponton megnyitunk egy ablakot a főzés idejére, hogy a beszívott levegő átáramoljon az ernyő felé. A kürtő kivezetésére lapos műanyagcsövekből összeállítható csőrendszerek kaphatók.
A gőzpároló (15) segítségével lehetőségünk nyílik zöldségek, húsok és más ételek tökéletes párolására, mely során a vitaminok és ásványi anyagok a párolandó ételben maradnak. Ráadásul az ételek felmelegítése, a mélyhűtőből kivett alapanyagok kiolvasztása sem jelent gondot.
Nem csak az ínyencek örömét szolgálja a - szintén beépíthető - kávéautomata (16). Magas nyomáson működő forralóegysége teszi lehetővé a kávé és a capuccinó gyors elkészítését. Az üzemi nyomást, az adagolást és a darálást elektronika ellenőrzi.
Számos olyan étel és ital van, melyet forrón kell tálalni, mert ha egy kicsit is kihűl, elveszti jellegzetes ízét, zamatát. A hideg porcelánedény is gyorsan csökkenti a benne tálalt fogások hőmérsékletét. Ennek következménye, hogy az egyedülálló zamat teljesen elvész. Ezt "hivatott" kiküszöbölni az edénymelegítő (17). Ez az elmés készülék önálló, így a tálak tányérok csészék melegítése és az étel készítése egy időben, egymástól függetlenül történik (18). Tökéletes kiegészítője lehet sütő-főző eszközeinknek a mikrohullámú sütő is. Beépíthető és szabadon álló típusai egyaránt megtalálhatók. A kombinált mikrók nem csak melegíteni, hanem sütni is tudnak. Érdemes a mikró kiválasztásakor a tűzhely sütőjét is figyelembe venni, mivel sok olyan hasonló szolgáltatást nyújt, mint a villamos sütő. Ugyanazt a szolgáltatást pedig duplán megvásárolni luxus.
A mosogatót ne tervezzük közvetlenül a tűzhely mellé, elsősorban az elektromos csatlakozás miatt, de előnyös egy szabad pultrész kialakítása is, ahová pakolhatunk. A mosogatógépet (19) a mosogatótálca mellé érdemes elhelyezni, közvetlenül az alatta levő szekrénysorba. A mosogatógépek belső tere minőségi rozsdamentes acélból készül, ami a rozsdásodás nélküli hoszszú élettartamot biztosítja. A kosarak úgy vannak kialakítva, hogy a felső magassága állítható legyen még olyankor is, amikor tele vannak, ezáltal az alsó részben még nagyobb helyünk lesz a nagyobb edények elhelyezéséhez. A tányértartók is lehajthatók, így a nagyobb tálaknak is bőven jut hely. Talán eszünkbe sem jut, hogy összeszámoljuk, mennyi időt is töltünk mosogatással: felmérések szerint akár évente háromhétnyi időt is megtakaríthatunk mosogatógép használatával. Minősítésük három kategóriában történik: ezek az energiafogyasztás, a tisztítási hatásfok és a szárítási hatékonyság, A-tól G-ig terjedő skálán.
Bár mindennaposnak még nem mondható, mégis érdemes beszélni a konyhában elhelyezett, beépített mosógépről (20), ami kényelmet, könnyítést jelenthet, és felszabaduló helyet a fürdőszobában. Ez a praktikus megoldás inkább nyugaton terjedt el, de már itthon is számos példát találunk erre a megoldásra, aminek egyik oka a fürdőszoba szűkös volta. Gyártanak teljesen beépíthető mosógépet is. Mivel rejtve van, bármilyen stílusú vagy színű konyha alsó szekrénysorába könnyen beépíthető. Igaz, közel sem olyan nagy a választék, mint pl. a mosogatógépekből - ha lehetőségünk van rá -, mégis érdemes meggondolni alkalmazásukat. Beépítésre alkalmasak az elöltöltős mosógépek is.
A villamos csatlakozó aljzatokkal gondoljunk az alkalmi háztartási gépekre. A pultfelületek fölött bőven legyen belőlük. Az egyes gyártók kínálatában az akkumulátoros kisgépek rendkívül hasznosak, ezek a falra szerelt tárolóhelyen egyben állandóan töltődnek is.
A természetes fénynek a napszaktól is függő mennyiségi változása miatt ma már minden esetben a természetes és mesterséges világítás összehangolásával biztosítják a látási feltételeknek leginkább megfelelő, állandó világítást. Egy mai konyhában nem elégedhetünk meg egy, a mennyezeten elhelyezett lámpa fényével. A pultnál dolgozó háttal áll a lámpának és árnyékolja azt. A felső szekrények is takarnak, emiatt éppen oda jut a legkevesebb fény, ahova kellene. A páraelszívóban van világítás, de a felső szekrények, polcok aljára érdemes helyi világítást szerelni, hogy minden munkafelület árnyékolásmentesen meg legyen világítva. Világítóeszközökben is széles a választék. Helyi világításra ajánlott a kisfeszültségű halogénizzós rendszer. Az energiatakarékos égők a hagyományos mennyezeti lámpáknál, esetleg rejtett fényforrásként alkalmazhatók.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Szűcs István

Címkék: konyha

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

10+1 konyhai ötlet

Néhány kreatív ötlettel egy kicsit átalakíthatjuk konyhánkat. Ezekhez nem szükséges túl nagy összeget elkölteni, és nem kell az egész konyhát kipakolni, felforgatni, mégis megújíthatjuk,...


Konyhaszekrényből pelenkázó

Egy kisbaba érkezése az öröm mellett mindig újabb kellékek beszerzését is jelenti. Ilyen például a babapelenkázó, amelynek fiókjaiban minden kelléknek helye lesz és később esetleg még másra is...