Új MultiVolt akkumulátoros SDS-Max fúró-vésőkalapács

2018-11-12 12:02:03 | Módosítva: 2018-11-12 13:02:54

A júniusi számban mutattuk be a Hitachi (októbertől már HiKOKI) MultiVolt akkumulátor technológiáját és az új akkumulátorokkal megjelent gépeket. Most örömmel jelentjük be az új 36 volt feszültségen üzemelő, de MultiVolt akkumulátorokkal ellátott SDS-Max befogású fúrókalapács érkezését.


Akkumulátoros gépek

Sokáig mellőzve voltak azok a szakemberek, akiknek a munkavégzéshez nagyobb, erősebb gépekre van szükségük, így ők a mai napig a hálózati feszültség meglétére, vagy nehéz és hangos generátorok használatára voltak kényszerülve. Pedig az épületgépészek, víz-és gázszerelők, vagy a külső helyszíneken dolgozó szakembereknek nagyon hiányoznak a hordozható szerszámgépek, mint például a talán legfontosabb, az SDS-Max befogású fúrókalapácsok. Ennek fő oka az akkumulátorok leadott teljesítményének nem megfelelő mértéke, valamint azok túl nagy mérete és tömege volt. Hála a HiKOKI MultiVolt akkumulátorának ez az igény mostanra megoldásra lelt, hiszen egy olyan gép került a piacra, ami minden tekintetben megfelel az elvárásoknak.

A DH36DMA típusjelű modell 8 kg alatti tömege kellő komfortot ad a felhasználónak, ugyanakkor a magas ütőenergiának köszönhetően fúrás és bontás teljesítménye a felső kategóriás hálózati fúró- vésőkalapácsok szintjére emeli. A többcélú felhasználhatóság érdekében természetesen ez az ütőenergia négy fokozatban digitálisan állítható, így a nagy figyelmet igénylő, vagy a lehető legkisebb áttörési törmelékkel járó furatkészítéshez ajánlott 1420/min fordulatszámtól és 260/min ütésszámtól a gyors és nagy bontóerejű 2860/min fordulatszám és 590/min ütésszámig egy gombnyomással beállítható a kívánt erő anélkül, hogy a gép használója bármelyik markolatot is elengedné. A beállított érték folytonosságáról a konstans sebességellenőrző-rendszer gondoskodik.

Az építési munkákban a legkeményebb anyagba, a betonba hagyományos fúrószárral 40 mm átmérőig, míg koronafúróval 105 mm átmérőig terhelhető gép szinte minden szakember számára nélkülözhetetlen eszköz. Természetesen kombikalapács, így a vésőfunkció is beállítható a gép tetején jól láthatóan elhelyezett kapcsolóval. Ez az első forgalomba hozott Hitachi szerszámgép, ami még nagyobb MultiVolt akkumulátort kapott. 36 volt feszültségleadásnál a kapacitása 4 Ah, míg ha 18 voltos gépekhez használjuk, akkor 8 Ah, így a két akkumulátor a legnagyobb igénybevétel esetén is biztosítja a folyamatos működtetést.A HiKOKI fúró- és bontókalapácsok minőségét, strapabíróságát mi sem bizonyítja jobban, mint az a tény, hogy a sokrétű és a legnagyobb igénybevételű felhasználásokra szakosodott gépkölcsönzők szinte mind ezt a márkát tartják az üzleteikben, és adják bérbe a szakembereknek. Ám a megszokottakon túl az új MultiVolt akkumulátoros fúrókalapács még inkább felhasználóbarát a szolgáltatásait tekintve. A felhasználó védelme mindig is a cég az egyik legfontosabb elve volt, így a DH36DMA gép is RFC technikával van ellátva, ami azt jelenti, hogy hirtelen nyomatékváltozásnál a gép elektronikája azonnal letiltja a motor forgását, és csak az akadály megszűntetése után engedi azt tovább. Hány szakember sérült meg amiatt, hogy a fúrószár például egy nem látható vasat kapott el a betonba, és rántotta ki a gépet a kezéből? Az ilyen és ehhez hasonló balesetek elkerülése érdekében alkotta meg a HiKOKI az RFC technikáját.


A gépen és az akkumulátoron elhelyezett kijelző pontos visszajelzést ad a szerszám állapotáról és működéséről. Az akkumulátoron nem csupán a töltöttségi szint olvasható le a folyamatosan világító jelzőfények alapján, hanem azok esetleges villogása fontos információkat ad meg a kezelő részére. A gép használati útmutatója ábrákkal is illusztrálva ismerteti a felhasználószintű kódokat. Szintén a kezelési leírásában találhatóak a gépen lévő funkció LED-ek világításának és villogásának a kódjai. Ebből már könnyen kitalálja a tisztelt olvasó is, hogy ezek a fénycsíkok nem csak az ütés és fordulatszám beállítását mutatják, hanem az esetleges túlmelegedésről, vagy épp a túlterhelésről tájékoztatnak. Ezzel olyan információkhoz juthat a felhasználó, amiket betartva megóvhatja a gépet a károsodástól, vagy olyan hibára hívja fel a figyelmet, ami miatt nem kell szervizbe rohannia, mert ő is elháríthatja a leállás okát, és ezzel értékes időt nyerhet egy határidős munka elvégzésénél. Az erre alkalmas HiKOKI szakszervizekben egyébként az ilyen szénkefementes gépekből már a mai technológia szintjének megfelelően rengeteg információ kiolvasható egy speciális diagnosztikai software segítségével éppúgy, mint ahogy egy modern gépkocsi memóriájából ki tudják nyerni a hibalehetőségeket a márkaszervizek.


A Hitachi októbertől HiKOKI. Csak a név változott, minden más maradt, így a folyamatos fejlesztés, a végfelhasználók igényeinek figyelembevétele és a nívós, kemény munka.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Elemek és akkumulátorok

Technikai környezetünkben lassan minden elemmel vagy akkumulátorral működik. Olyan készülékek, eszközök, berendezések is, amik régen elképzelhetetlenek voltak hálózati táplálás nélkül, már csak...


18 voltos, akkus, többfunkciós fűnyíró

A Metabo RM 36-18 LTX BL 46 18 voltos akkus fűnyírója nagy zöldfelületeken alkalmazható. Rögtön három funkciót egyesít magában: füvet nyír és gyűjt, ezenkívül hatékonyan mulcsol anagy...