Virágaink nyugalomban

A karácsonyi kaktusz nyáron a rendszeres öntözés után, október elejéig nyugalmi időszakot kíván, ezért szeptember elejétől alig kapjon vizet. Ezalatt 15-17 °C-os hőmérséklet a legmegfelelőbb számára. Levegős körülmények között legyen és csak nagyon mérsékelten szabad öntözni, szinte szárazon kell tartani. A nyugalmi szakasz után világos helyen tartva úgy kell öntözni, hogy ne száradjon ki, de nem szabad, hogy túl sok vizet kapjon. A legjobb kézmeleg vízzel permetezni.

A húsvéti kaktusz 20-25 °C-os hőmérsékleten bő öntözéssel és szükséges tápoldatozással kap kedvező nevelést, amit egészen a virágzásig tartó, mintegy 60-70 napos nyugalmi időszak vált fel. Ezalatt elegendő számára a 12-14 °C-os hőmérséklet. Tápoldatot és levéltrágyát ne kapjon, és a vízadagját is fokozatosan csökkenteni kell. A teljes kiszáradását vízpermetezéssel kell elkerülni.
Az amarillisz vagy lovagcsillag elnyílás után még igényli az öntözést és tápoldatozást. Legkésőbb szeptember elejétől napos erkély vagy veranda előterében a legjobb tárolni, ahol esővíz nem érheti. A továbbiakban ne tápoldatozzuk, és csak annyi vizet kapjon, hogy a levelek ne száradjanak le hirtelen, hanem fokozatosan sárguljanak el. A nyugalmi állapotban sötétben és lehetőleg 12-17 °C-os hőmérsékleten tartsuk, kissé nyirkos levegőben. E nélkül ugyanis nem fejleszt új virágokat. Így kell tartanunk pincekörülmények között a bimbók előbukkanásáig, amik a hagymák nyakrészéből bújnak ki. Ekkor már adható nekik igen kevés víz, amikor a föld felszíne egészen kiszáradt.
A csuporka más néven gloxinia levelei a virágzás után megsárgulnak. Ez jelzi a nyugalmi idő kezdetét. Ekkor vízmegvonással, viszont levegőzéssel és fénnyel segíthető elő a visszahúzódása. A földjében a gumók egy hónapig maradjanak szárazon, lehetőleg 12-15 °C-os hőmérsékleten. Ez idő alatt alakulnak ki a gumók rügyeiben a virág kezdemények, amik megalapozzák a következő virágzást.
A kála vagy staniclivirág elnyílása után egyes levelei el kezdenek sárgulni. Másfél-két hónapig tartsuk teljesen szárazon, eközben gumós tövének rügyei virágzóképessé válnak. Ha elmarad a visszahúzódtatása, az újabb virágzásra nem lehet számítani. A szárazon eltöltött 6-8 hetes pihenő után, legkésőbb szeptemberben borítsuk ki a cserépből, és tisztítsuk meg a tövét az elszáradt részektől. Egyidejűleg a sarjgumók is elválaszthatók a szaporításához. Friss tápdús földbe történő visszaültetése után ismét öntözni kezdhetjük.
A narancsliliom, illetve klivia virágzása sem várható a pihentetés nélkül. Már legkésőbb szeptember elejétől kezdve, két hónapig mérsékelten öntözzük, tápoldatozását szüntessük meg, de továbbra is jó fényellátásban legyen. Leveleinek eközben sem szabad teljesen leszáradniuk a tőrészükről. Pihentetése nélkül virágzása bizonytalanná válik vagy teljesen elmarad.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: virág, gondozás, nyár, ősz

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Csemegeszőlő termesztése egyszerűen

Régebben szinte minden háznál ahaszonkerti részben volt néhány tőke csemegeszőlő. Újabban haszonkert sem nagyon van már sok helyen, de a szőlők tűntek el legelőször a házi kertekből, mivel a...


A hőszigetelés hatékonysága

Tévesen becsülik meg a hőszigetelés hatékonyságát a háztulajdonosokEgyes hőszigetelési módszerek hatékonyságát túl-, a teljes hőszigetelés várható hatását pedig alulbecsülik a háztulajdonosok....