Kenhető vízszigetelések

2012-11-26 09:49:07 | Módosítva: 2012-11-29 08:04:03

Az épületszerkezeteket meg kell óvni a különböző formában fellépő vízterhelésektől. A vízszigetelési feladatok sokszínűsége, az alkalmazott anyagok és eljárások nagy száma mutatja, hogy milyen fontos területről van szó. A szigetelési munkák során meg kell akadályozni a víz behatolását az alapfelületbe, bizonyos esetekben gondoskodni kell a vízzáráson kívül a párazárásról is.

A múlt század második felében a műanyag diszperziók elterjedésével olyan könnyen feldolgozható vízszigetelő anyagok jelentek meg, melyeket közvetlenül az alapfelületre kentek fel. Az ilyen kenhető szigetelések vitathatatlanul nagy előnye – a bitumenmázas vízszigetelésektől eltérően –, hogy a burkolatok a szigetelő rétegre közvetlenül ragaszthatók az építőiparban használatos cementbázisú, flexibilis ragasztókkal.

A vízterhelés jellegétől függően 23 rétegben felhordott vízszigetelés jól követi az alapfelületet, bonyolult geometriai formák is könnyedén, egyszerűen szigetelhetők vele. A sarkokba, élekbe és a dilatációknál elhelyezett rugalmas hajlaterősítő szalagok alkalmazásával biztonságos vízzárás alakítható ki.
A LasselsbergerKnauf Kft. kínálatában különböző kenhető szigetelőanyag típusok és a komplett rétegrend kialakításához szükséges egyéb anyagok (ragasztók, fugázók, rugalmas hajlaterősítő szalagok) is megtalálhatók.

A Flächendicht folyékony fólia elsősorban fürdőszobák falazatainak és padlóinak szigetelőanyaga, víz és párazáró tulajdonságú. Kizárólag beltérben alkalmazható nem folyamatos vízterhelésű felületeken. Rendkívül jól tapad betonra, vakolt téglafalra, pórusbetonra, gipszkartonra, cementesztrichre, Aquapanelre és extrudált polisztirolra. A fenti felsorolás jól mutatja, hogy a Flächendicht kiválóan alkalmas épített zuhanyzók vízszigetelésére. A vízszigeteléssel ellátott szerkezeti elemekre közvetlenül ragasztható kerámia, kő vagy üvegmozaik burkolat. A ragasztáshoz a felhasznált burkolólapok anyagától és méretétől függően Lasselsberger-Knauf Flex, Profiflex ragasztót vagy Siluette kétkomponensű ragasztót használunk. Ha a vízszigeteléssel ellátott padlót hamar szeretnénk igénybe venni, akkor a Rapid Flex-et alkalmazzunk.

Az Aquastop Flex egykomponensű, gyorskötésű, rugalmas, cementbázisú kenhető szigetelés, használható kül és beltérben, fürdőszobákban, csapvízzel feltöltött úszómedencékben, tűzivíz-tározókban, teraszokon, erkélyeken. A szigetelőanyagok alkalmazási területeinek ismeretén kívül fontos, hogy a tervezés és a kivitelezés során az adott feladat speciális részleteit feltárjuk, és ezek ismeretében dolgozzuk ki a technológiát.

A LasselsbergerKnauf Kft. nemzetközi háttér biztosításával nyújt segítséget partnereinek a vízszigetelésben.

dr. Jelinkó Róbert
Lasselsberger-Knauf Kft.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Megéri felújítani!

A régi épületek, pincék állagromlása értékcsökkentő, adohos levegő kellemetlen és egészségtelen. Anedves falak hőszigetelése hatástalan. Asalétromosodás, akáros sók roncsolják afalazatot,...


Igényes kádfelújítás

Sok érv szól a mellett, hogy a kád felületének felújítását szakemberre bízzuk. Először is ők ismerik ennek a munkának minden fortélyát és gyorsan végeznek is vele. Általában még a nagyon lepusztul...