Előnevelt dísznövények

Kiültetéshez előnevelhető a kerti virágágyásokba, erkélyek és ablakládákba a fás szárú fukszia, a vízi fukszia, magyar nevén szultán nebáncsvirág. Hasonlóan a kékbojtocska, a sétányrózsa, a színváltó virág, illetve lantána, a kerek szalmagyopár, az illatos vaníliavirág, a vöröslevelű irezine, a mozaiklevél, másnéven virágcsalán vagy kóleusz is. Ezek mindegyike – de ugyanígy a dáliák, a virágnád, a tubarózsa hagymák, a gumós begóniák vagy a kardvirágok virágzóképes hagymagumói – fagymentes helyen jól áttelelhető a különféle muskátlik társaságában.
Kiültetésük ideje április közepén történjen. Ezt követően azonban csak nagyon lassan indulnak fejlődésnek, ezért későn kezdenek el virágozni. Viszont ha sort kerítünk némi előnevelésre, akkor hamarabb virágba borulnak. Előnevelésük céljából szedjük le tövükről az elszáradt régi gyökereket, levélmaradványokat. Megtisztogatásuk igen gondos és alapos legyen.
A dália koloncos gyökérzetű töveit szedjük szét úgy, hogy minden leválasztott gyökérkoloncon legyen kicsiny szárdarab, mert csak ebből fejlődik majd ki a hajtás, magból és gyökérkoloncból viszont nem. A több szárú tövet kézzel is szétszedhetjük annyi felé, ahány rügyes szárdarabot találunk gyökeres gumós résszel. Ha a tövön csak egy szárdarab van, az erős késsel függőlegesen széthasítható úgy, hogy az elváló gumón vagy a gumócsoport mindegyikén legyen rügyes szárdarab. A dáliatő beszerzése alkalmával, fontos, hogy a kereskedelemben kapható feldarabolt tő részeken szintén legyen rügyes szárdarab. E nélkül hiába ültetjük el, nem fog kihajtani.
A virágnád átteleltetett, de még fel nem osztott vaskos rizomás fejlett tövén, rendszerint több egészséges, élő rügy is található. Az ilyen tövek is jól szétoszthatók egy éles késsel, lehetőleg ott elvágva, ahol a rizóma a legvékonyabb. A feldarabolást úgy végezzük el, hogy a feldarabolt részeken két rügy még maradjon. A kétrügyes részek jobban kifejlődnek virágzó, teljes tövekké, mint az egyrügyesek.
A tubarózsa központi helyzetű hagymája körül rendszerint fellelhetők kisebb-nagyobb számban apróbb hagymák. Ezekből elegendő háromnak-négynek megmaradnia, hogy ne gátolja túlságosan a főhagymából elinduló virágzat fejlesztését. A kis hagymák legfeljebb szaporításhoz őrizhetők meg.
A gumós begónia nagyobb átmérőjű gumója, szintén feldarabolható éles késsel ahogy az első rügyek előbújnak. Ügyelni kell azonban arra, hogy minél kisebb legyen a roncsolódásuk, és ez esetben is legalább egy rügy jusson mindem gumódarabra. A sebfelületek kezelése se maradjon el; hagyni kell kissé beszáradni, majd faszénporral behinteni, illetve bekenni a berothadás ellen. Fertőtlenítő hatású lehet még a neumagnolos vagy valamilyen gombaölőszeres oldat is.
A beültetésüket előzze meg a tő részek gondos előkészítése. Ültetéshez legjobb a jó minőségű kerti föld, vagy a Florasca B típusú földkeverék. Soha ne kerüljön azonban aránytalanul sok földbe a hagymagumó, mert könnyen rothadásnak indulhat! A beültetés után kézmeleg vízzel öntözzük meg, majd tegyük mérsékelten meleg helyre. Ha elindul a hajtás, tegyük világos helyre, mert ha nincs elég fény, megnyúlik és elvékonyodik. A szükséges gyakoriságú öntözés mellett rendszerint kellő számban törnek elő a hajtások, mire elérkezik a kiültetés ideje. Végül a jól előnevelt egyedek gyönyörű látványt nyújtanak kertjeinkben, ládáinkban.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Dr. Komiszár Lajos


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Ehető dísznövények

Ha valaki csak díszkertet tartott fenn eddig, akkorisérdemes elgondolkodnia a változtatáson, mely nem kell, hogy egyből nagyon drasztikus legyen. A díszkertbe számos olyan növény beilleszthető, ami...


Burgonya helyett: batáta

Hazánkban a köretek terén a burgonya eléggé egyeduralkodónak számít. Vannak azonban más alternatívái, melyeknek termesztése vagy felhasználása egyszerűbb, mégis ragaszkodunk a megszokáshoz....