Növénydivat 2018

2017-10-13 08:57:22 | Módosítva: 2017-10-13 09:10:19

Bizony, már idén tudni lehet, mik lesznek a „trendi” egynyári dísznövények jövőre. Most mutatták be a nemesítéssel foglalkozó növényi szaporítóanyagot előállító cégek, hogy mit kínálnak majd a jövő évi szezonban.


És ez nem kapkodás ám, hiszen a nemesítők nemesítik az új színeket, virágformákat, majd ha valami különleges jön létre, azt a szaporítóanyag előállító cégek felszaporítják, és megmutatják a kertészeknek, akik ezekből tálcás kis növényeket rendelhetnek tél végén, hogy májusra piacos, már virágzó, szép méretű növények kerüljenek a balkonládába. Június közepén, Szigetszentmiklóson mutatták be új fajtáikat a cégek a szakmai közönségnek. Mi is ott jártunk, és a képek alapján jövőre is színes nyara lesz annak, aki egynyáriakkal ülteti be kerti virágágyását, vagy balkonját…

 De beszéljenek magukért a képek

Szépcsalánok


A szépcsalánok, vagy Coleusok leginkább egynyáriként ültetett levéldísznövények, de vízben nagyon egyszerűen meggyökereztethetők. Így ha kora ősszel szaporítunk a már nagyra nőtt tövekből, akkor ezek helytakarékos módon akár átteleltethetők a szobában, amennyiben kellően világos helyet tudunk számukra biztosítani. A szépcsalánoknak rengeteg színváltozata ismert, és azért kedvelt virágágyi növények, mert leveleik legalább annyira színesek, mint más növények virágai, így egész tenyészidőszakban díszítenek. A képeken látható újdonságok sárgás-vöröses színűek, melyek az ősz színeit viszik bele a virágágyásokba – az évszak beköszönténél jóval korábban

KrizantémA krizantémok még egy bő évtizede is inkább halottak-napi virágnak számítottak. Ma már olyan szín-, és formagazdaggá lett nemesítve ez a csoport, hogy cserepes növényként és vágott virágként is az év bármely szakában megállják a helyüket. Külön említést érdemel, a csöves levelű változta, amelynél nem csak a szín, de a sziromforma is rendhagyó.

Díszbatát


A batáta, vagy édesburgonya nálunk is egyre elterjedtebb a konyhában. Színes levelű változatai az egynyári virágkiültetések kedvelt növényei, színes leveleikkel jó hátteret adnak a körülöttük ültetett virágos növényeknek. Mivel futónövényekről van szó, jól mutatnak görög tálban, balkon ládában, hiszen a beültetett főnövény itt felfelé nő, a díszbatáta meg lecsüng.

MuskátliMuskátlik között is vannak olyanok, melyek színes leveleikkel díszítenek. Ezek alacsonyabb növésűek és kisebb virágúak, mint az általánosan ismert fajták, de színes leveleik igen látványosak. Van, amelyiknek a levele fodros, és citrom illatot áraszt. Ne feledkezzünk meg a hagyományos álló muskátlikról sem, itt a piros szín már nagyanyáink idején is sláger volt. De a növény és a virág nagysága még fokozható. Meg persze a szirom színezete is.

Kála


A kálák is egyre többféle virágszínben jelennek meg a virágüzletekben. Itt emellett a nemesítési cél, hogy maga a növény minél kisebb legyen, a virág meg minél szebb, élénkebb színű, és a lombarányhoz képest nagy.

Begónia


A begóniák is leginkább egynyáriként ismertek, pedig évekig megtarthatók optimális teleltetéssel. Az új fajták között van már illatos virágú is.

Petúnia


A petúniák között egyre kedveltebbek kisvirágú surfinia változatok, de a nagyvirágúaknál is mind hihetetlenebb rajzolatokat varázsolnak a nemesítők a szirmokra. Ezek mellett érdekesség még a zöld virágú új fajta, ahol a levél és virág zöldje azért árnyalatban jelentősen eltér, így érdekes látványt nyújt e növény.

Törpedália


Végül ne maradjanak ki a törpe dáliák sem, melyekből többek között egy citromsárga-narancssárga kevert színű új fajta gyönyörködtette a látogatókat

A rendezvényen több lehetséges összeültetést is bemutattak a kiállítók, mely jól demonstrálja, hogy milyen vidám szín-kavalkád készíthető egynyári növények segítségével.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Szelekciós növénynemesítés, házilag

Ma már inkább minden évben megvásároljuk zöldséges- és a díszkertünk egynyári virágainak magjait, az előző évi saját magfogásból származó növények nevelésével kevesen foglalkoznak - sajnos. Akinek...


Tápanyag-utánpótlás és permet-koktélok

A szobai és kerti növényeink megfelelő tápanyagellátásával akár 20-25 százalékos termésnövekedést érhetünk el, emellett dísznövényeink jobban fejlődnek, magasabb díszítő-értékük lesz, és a...