Dézsás növények teleltetése

2015-12-15 14:20:23 | Módosítva: 2015-12-15 14:24:07

Hazánkban számos olyan növényt tartunk dísznövényként, melyek nem fagyállóak. Ezek tavasztól őszig a kertben, vagy a teraszon érzik magukat a legjobban. A tél beköszönte előtt azonban fagymentes helyre kell vigyük őket. Ideális esetben ezeknek a növényeknek az állapota a tél folyamán nem romlik le, és tavasszal újult erővel kezdenek növekedni. A teleltetés során azonban számos kórokozó és kártevő támadhatja meg őket. Összegyűjtöttünk néhány fontos dolgot, ami a sikeres teleltetése érdekében hasznos lehet.


Növényink többsége nyáron a kertben érzi legjobban magát

Mediterrán és sivatagi eredetű növényeinket azért kell teleltetni, mert hazánkban a tél folyamán olyan körülmények vannak, melyek nem alkalmasak arra, hogy ezek a növények zavartalanul fejlődjenek. Hiába tesszük be őket egy meleg szobába, a kevés fény miatt megnyúlnak, a kórokozók támadására fogékonnyá válnak. Ezért teleltetünk, hogy akkor a növények fejlődését megállítsuk arra az időre, amikor úgy sem tudnak rendesen növekedni. A teleltetése lényege hogy a növény tavaszig szinte semmit ne csináljon: ne növekedjen, ne virágozzon, de állapota ne is romoljon le. Teleltetéshez ezért a legideálisabb a 10 °C körüli hőmérséklet.

Jó, ha ebben időszakban is világosabb helyet tudunk biztosítani növényeinknek, de ha ez nem sikerül, sötétebb hely sem rossz, hiszen ekkor nincsenek növekedésben a növények. A hőmérséklet azonban mindenképp alacsony kell legyen, mert magas hőmérsékleten megindul a vízfelvétel, és a növekedéshez a fényviszonyok télen elégtelenek.

Ha teleltetéskor a pihenő idejét töltő növény növekedése megindul, akkor előbb utóbb el fog pusztulni. A növekedés megindulásakor azonnal csökkentsük a hőmérsékletet, és csak annyi vizet adjunk, hogy ne lankadjanak.

Növényvédelem szükséges

Hasznos lehet a növényeket behordás előtt gombaölő-szeres vízzel öntözni, permetezni így jó esetben nem viszünk be kórokozókat a telepítő helyiségbe (sem a talajukban, sem a lombozatukon). Vannak olyan kártevők, melyek kifejezetten a teleltetés idején támadnak, ilyen az üvegházi molytetű (liszteske) vagy a pajzstetvek. Amennyiben ezek megjelenését tapasztaljuk a növényeken, azonnal permetezzünk ellenük, ne hagyjuk elszaporodni ezeket a kártevőket, különben tavaszra jelentősen legyengül a növény. Vannak fajok melyeket könnyebb tartani, vannak melyeket nehezebb a téli időszakban „tárolni”. Heti rendszerességgel nézzük meg a telelő növényeket, ha lankadnak öntözzünk, ha szükséges permetezzünk, és mindenképpen rendszeresen szellőztessünk.

Különböző igények

A kaktuszok egyszerűen tarthatók, hiszen csak hűvös kell nekik, és akár öntözés nélkül egész télen jól elvannak. A muskátlikat ezzel szemben nehéz megőrizni a következő évre ezért is tartják sokan egynyáriként, azaz az első fagyokkal hagyják elpusztulni, és tavasszal új növényeket vesznek, de akinek sikerül átteleltetni jóval nagyobb növényekben gyönyörködhet majd következő évben. A muskátlik teleltetésük során szinte biztos, hogy megnyúlnak (etiolálódnak), itt csak a folyamatot tudjuk lassítani. Április végére megnyúlt hajtású növényeink lesznek, ám ezeket visszavágva még így is nagyobb növényeink lesznek nyárra, mintha új növényeket vettünk volna.

A leanderek, hibiszkuszok, citrusfélék teleltetése viszonylag egyszerű, ha a hűvös helyet biztosítjuk nekik. A hagyományosan szobanövényként tartott fajokat nem kell teleltetni. Ezek - mivel elegendő számukra a téli fénymennyiség is - tarthatók szobahőmérsékleten, és ekkor is növekedésben tarthatók.

Egyszerű észrevenni, hogy szobába vitt növényeinknek megfelelnek-e a körülmények. Ha a fajra jellemző színű, és kompakt hajtásokat hoz, akkor nincs gond. Amennyiben azonban nyúlik a növény, hosszabb és világosabb hajtásokat hoz, mint nyáron, akkor nem alkalmasak a szobai körülmények számukra. Ilyenkor hűvösebbre kell tenni, hogy a nem normális hajtásnövekedés (amit a fényhiány okoz) megálljon.


A dézsás tartás előnye az áthelyezhetőség, ott díszít, ott takar, ahol szükséges


A leánderek -3-4 °C ot is elviselnek rövid ideig


A kaktuszok akkor virágoznak következő évben, ha télen hűvösön vannak


A hibiszkuszok hűvösön is jól telelnek, de világos helyen a szobahőmérséklet is megfelelő számukra télen


A citrusokat gyakran támadják télen a pajzstetvek


A télikert ideális teleltető hely


Egy fedett terasz télen is használható „kertként”

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Tavaszi kertébresztő

A tavasz beköszöntével rengeteg munka zúdulhat ránk a kertben, még akkor is, ha eddig nem voltunk semmivel elmaradásban. Nézzük végig csak vázlatszerűen, mit nem érdemes kifelejteni.


Hideg tél, enyhe tél

A téli időszakban a mi éghajlatunkon a növények többsége pihenő időszakát tölti. Az, hogy mennyire hideg vagy enyhe a tél, komoly befolyással bír kerti növényeink életére, következő évi...