Dézsás növények teleltetése

2015-12-15 14:20:23 | Módosítva: 2015-12-15 14:24:07

Hazánkban számos olyan növényt tartunk dísznövényként, melyek nem fagyállóak. Ezek tavasztól őszig a kertben, vagy a teraszon érzik magukat a legjobban. A tél beköszönte előtt azonban fagymentes helyre kell vigyük őket. Ideális esetben ezeknek a növényeknek az állapota a tél folyamán nem romlik le, és tavasszal újult erővel kezdenek növekedni. A teleltetés során azonban számos kórokozó és kártevő támadhatja meg őket. Összegyűjtöttünk néhány fontos dolgot, ami a sikeres teleltetése érdekében hasznos lehet.


Növényink többsége nyáron a kertben érzi legjobban magát

Mediterrán és sivatagi eredetű növényeinket azért kell teleltetni, mert hazánkban a tél folyamán olyan körülmények vannak, melyek nem alkalmasak arra, hogy ezek a növények zavartalanul fejlődjenek. Hiába tesszük be őket egy meleg szobába, a kevés fény miatt megnyúlnak, a kórokozók támadására fogékonnyá válnak. Ezért teleltetünk, hogy akkor a növények fejlődését megállítsuk arra az időre, amikor úgy sem tudnak rendesen növekedni. A teleltetése lényege hogy a növény tavaszig szinte semmit ne csináljon: ne növekedjen, ne virágozzon, de állapota ne is romoljon le. Teleltetéshez ezért a legideálisabb a 10 °C körüli hőmérséklet.

Jó, ha ebben időszakban is világosabb helyet tudunk biztosítani növényeinknek, de ha ez nem sikerül, sötétebb hely sem rossz, hiszen ekkor nincsenek növekedésben a növények. A hőmérséklet azonban mindenképp alacsony kell legyen, mert magas hőmérsékleten megindul a vízfelvétel, és a növekedéshez a fényviszonyok télen elégtelenek.

Ha teleltetéskor a pihenő idejét töltő növény növekedése megindul, akkor előbb utóbb el fog pusztulni. A növekedés megindulásakor azonnal csökkentsük a hőmérsékletet, és csak annyi vizet adjunk, hogy ne lankadjanak.

Növényvédelem szükséges

Hasznos lehet a növényeket behordás előtt gombaölő-szeres vízzel öntözni, permetezni így jó esetben nem viszünk be kórokozókat a telepítő helyiségbe (sem a talajukban, sem a lombozatukon). Vannak olyan kártevők, melyek kifejezetten a teleltetés idején támadnak, ilyen az üvegházi molytetű (liszteske) vagy a pajzstetvek. Amennyiben ezek megjelenését tapasztaljuk a növényeken, azonnal permetezzünk ellenük, ne hagyjuk elszaporodni ezeket a kártevőket, különben tavaszra jelentősen legyengül a növény. Vannak fajok melyeket könnyebb tartani, vannak melyeket nehezebb a téli időszakban „tárolni”. Heti rendszerességgel nézzük meg a telelő növényeket, ha lankadnak öntözzünk, ha szükséges permetezzünk, és mindenképpen rendszeresen szellőztessünk.

Különböző igények

A kaktuszok egyszerűen tarthatók, hiszen csak hűvös kell nekik, és akár öntözés nélkül egész télen jól elvannak. A muskátlikat ezzel szemben nehéz megőrizni a következő évre ezért is tartják sokan egynyáriként, azaz az első fagyokkal hagyják elpusztulni, és tavasszal új növényeket vesznek, de akinek sikerül átteleltetni jóval nagyobb növényekben gyönyörködhet majd következő évben. A muskátlik teleltetésük során szinte biztos, hogy megnyúlnak (etiolálódnak), itt csak a folyamatot tudjuk lassítani. Április végére megnyúlt hajtású növényeink lesznek, ám ezeket visszavágva még így is nagyobb növényeink lesznek nyárra, mintha új növényeket vettünk volna.

A leanderek, hibiszkuszok, citrusfélék teleltetése viszonylag egyszerű, ha a hűvös helyet biztosítjuk nekik. A hagyományosan szobanövényként tartott fajokat nem kell teleltetni. Ezek - mivel elegendő számukra a téli fénymennyiség is - tarthatók szobahőmérsékleten, és ekkor is növekedésben tarthatók.

Egyszerű észrevenni, hogy szobába vitt növényeinknek megfelelnek-e a körülmények. Ha a fajra jellemző színű, és kompakt hajtásokat hoz, akkor nincs gond. Amennyiben azonban nyúlik a növény, hosszabb és világosabb hajtásokat hoz, mint nyáron, akkor nem alkalmasak a szobai körülmények számukra. Ilyenkor hűvösebbre kell tenni, hogy a nem normális hajtásnövekedés (amit a fényhiány okoz) megálljon.


A dézsás tartás előnye az áthelyezhetőség, ott díszít, ott takar, ahol szükséges


A leánderek -3-4 °C ot is elviselnek rövid ideig


A kaktuszok akkor virágoznak következő évben, ha télen hűvösön vannak


A hibiszkuszok hűvösön is jól telelnek, de világos helyen a szobahőmérséklet is megfelelő számukra télen


A citrusokat gyakran támadják télen a pajzstetvek


A télikert ideális teleltető hely


Egy fedett terasz télen is használható „kertként”

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Miért sárgulnak a leander levelei?

Tisztelt szerkesztőség! Mostanában azt tapasztalom, hogy gondosan ápolt leanderünk levelei sárgulnak, hullnak. Mit csinálunk rosszul? Túlöntözzük vagy alul? Nincs tápanyaga, vagy nagyon sok neki a...


Növénydivat 2018

Bizony, már idén tudni lehet, mik lesznek a „trendi” egynyári dísznövények jövőre. Most mutatták be a nemesítéssel foglalkozó növényi szaporítóanyagot előállító cégek, hogy mit kínálnak majd...