Kültéri fatárgyaink új védelmezője

Köztudott, hogy semmi nem tart örökké, ám az egyáltalán nem mindegy, hogy kedvelt használati tárgyainkat milyen gyorsan teszi tönkre az enyészet. Különösen igaz ez a kültérben elhelyezett fatárgyak esetében. Az egyre mostohább, és agresszívabb körülmények között ezek kellő védelem híján pár év alatt tönkre mennének. Ezt különféle felületi védőbevonatokkal szokás késleltetni, de a "kezelést" időről-időre, s egyre gyakrabban ismételni is kell. Az ilyen favédőszerek jól ismertek, mondhatni általánosan elterjedtek. Az élet azonban nem áll meg, s egyre újabb, tartósabb védelmet biztosító szerek kerülnek az üzletek polcaira, mint pl. a Commenda Hungária cég Xylaprotect termékcsaládja, amelyet ismertetésünkön keresztül szeretnénk olvasóink figyelmébe ajánlani.

Mindenek előtt szeretnénk felhívni a figyelmet arra, hogy ez egy új favédőszercsalád, amelyet még véletlenül se tévesszünk össze más hasonlóval! Ez már csak azért is fontos, mert a Xylaprotect-tek nem veszélytelen, ám igen hatásos védőanyagokat tartalmaznak, ezek mélyen hatolnak a faanyagba és így hosszú ideig biztosítják a védelmüket. Ennek viszont az az ára, hogy csak kültéri, földdel, vízzel tartósan nem érintkező fatárgyakon szabad használni. Érthetően ezért – egészségügyi és környezetvédelmi szempontból – beltéri használatra nem alkalmas! Ennek megfelelően a szokásosnál körültekintőbben kell használni a kettős hatású új, Xylaprotect-favédőszereket, amelyek azonban szakszerű alkalmazás mellett egészségügyileg és környezeti szempontból feddhetetlenek.

Az új termékcsaládot három, különböző célra kialakított szer alkotja: a Xylaprotect Alap, a Xylaprotect Alpin és a Xylaprotect Top. Mindháromra jellemző, hogy gyantákból, igen stabil festékpigmentekből és lenolajokból álló bevonatuk öt évig garantáltan védi a faanyagokat a korhadás, a kékgombásodás, az UV-sugárzás, és az időjárás szélsőséges és káros hatásai ellen. A Xylaprotect-tel kezelt felületek száradás után víztaszítókká válnak, ám az impregnált réteg aktívan lélegző, s nem gátolja meg a faanyagokban levő vízgőz eltávozását. A Xylapotect-tel kezelt fatárgyak tehát éveken keresztül épek maradnak, s újabb felületkezelésükkel állaguk hosszú távon is megőrizhető. S ezek után következzenek a különféle Xylaprotect favédőszerek részletesebb ismertetése.

Xylaprotect Alap

Ez színtelen, oldószeralapú impregnáló alapozó a megelőző favédelemhez. Minden kültéri fafelület konzerválására alkalmas, amelyet még lazúrokkal, vagy festékkel is be kívánunk vonni. A faanyagok eltérő szívóhatása kiegyenlítődik, s az egy-két rétegben felhordott Xylaprotect Alap már megfelelő védelmet biztosít a faanyagnak. Külső nyílászáróknál egy alapozó réteg felkenése is kiváló védettséget biztosít hosszú éveken keresztül.

Felhordható ecseteléssel, kisebb tárgyaknál rövid ideig (20 perctől több óráig) tartó bemártást, vagy elárasztást is alkalmazhatunk. Szórása tilos, mert a permetköd az egészségre és a környezetre egyaránt veszélyes.

Vigyázzunk, mert gyúlékony anyag, ezért csak jól szellőző helyen kenjük fel. Helytelen használata egészségi károsodást okozhat, ilyen esetben forduljunk orvoshoz. Felhasználásakor ezzel a kiváló hatékonyságú anyaggal bánjunk elővigyázatosan. Száradásához 24 óra szükséges, utána újra festhető. Egy rétegben alkalmazva 0,75 liternyi alapozó 9 m2 átvonására elegendő. Az ecsetek tisztításához lakkbenzint használjunk, s munka után kezünket és arcunkat gondosan mossuk le szappannal.

Xylaprotect Alpin

Ezek kettős hatású, alkydgyanta-oldószer alapú, színes falazúrok. A kilenc különféle (oregon, nyír-, tisza-, erdei fenyő-, dió-, ében-, gesztenyefa, pinie, és lazúrhatású fehér) színű lazúrok egymással keverhetők. Jellemzőjük, hogy a fában mélyen behatoló mikrofinomságú hatóanyagaik és aktívan lélegző víztaszító felületi impregnáló rétegeik együttesen biztosítják a szabadtérben levő faanyagok hosszantartó, és időjárásálló védelmét. Új faanyagokat kétszer szálirányban vastagon felkent Xylaprotect Alpin réteggel már jól védetté tehetünk. A vágási felületeket (bütüket) azonban ennél többször kenjük be. Egy év elteltével még egyszer ecseteljünk fel egy Alpin lazúrréteget a fatárgyra. A világosabb színű lazúrokat és a vízszintes felületeket esetleg 5 évnél előbb is fel kell újítanunk, mert ezek előbb válnak UV-sugárzás áteresztővé. Kültéri nyílászárókat – ha előzőleg nem kezeltük Xylaprotect Alapozóval – háromszor kenjünk be színes lazúrral.

Felújításkor csiszolás nélkül egy-kétszer kell csak Alpin lazúrral átecsetelni a faanyagot, viszont a más anyaggal bevont felületeket a régi bevonat eltávolítása, lecsiszolása után lehet Xylaprotect Alpin favédőlazúrral bekenni. A lazúrokat felhasználásuk előtt felrázva keverjük fel. A színes védőanyagokat ne szórjuk, hanem ecsettel kenjük a fafelületekre. Ezek a védőszerek is gyúlékonyak, ezért csak jól szellőzött helyen, és körültekintéssel használhatók. Átfestésükhöz 12 óra száradás elegendő, használatba 24 óra múltán vehetők. Az ecsetek tisztításához terpentinolajat használjunk.

Xylaprotect Top

Vastag, testes rétegben felhordható, jól fedő, UV-álló színes lazúrok, amelyek az előzőktől eltérő (fehér fedőfesték, natúr-, Limba–, szíl-, dió-, Sipo-, Wenge-) színűek. Színkiválasztásukkor azonban vegyük figyelembe, hogy a bevonatok optikai színhatásához hozzáadódnak a festékpigmentek is. E fokozottan időjárásálló bevonatot adó testes favédők főként faajtók, ablakok, fakapuk, kerítések, faházak, külső zsaluzatok gombásodás, kékpenészedés elleni védelmére valók. Gyárilag impregnált faanyagok esetében két rétegben felkenve biztosítanak hathatós védelmet, ám nagy nedvességterhelésnek kitett tárgyakra, ajtókra. ablakokra egy rétegben előzőleg Xylaprotect Alapozót kell felkenni, majd száradásuk után felületükre még két rétegben Xylaprotect Top lazúrt kenjünk fel. Védelmük így lesz tökéletesen időtálló.
Felújításukkor a filmképző bevonatot le kell csiszolni, hogy ezzel biztosítsuk a friss hatóanyagok ismételt behatolását a faanyagba. Ezután újból kétszeri Xylaprotect Top lazúrral bekenve biztosíthatjuk a faanyag konzerválását az elkövetkezendő évekre. A nagyon világos színárnyalatú lazúroknál azonban előfordulhat, hogy az időjárás hatására ezek kissé előbb válnak UV-sugár áteresztővé, mint a sötétebb tónusú bevonatok, ezért felújításukra is előbb kell gondolnunk. E favédőanyagok is felrázásuk után azonnal felhasználhatók, hígítást nem igényelnek. Felhordásukhoz ecsetet, vagy festőhengert használhatunk, ezek pedig lakkbenzinben, vagy terpentinben moshatók tisztára. A vastagon felhordott bevonatok 8 óra elteltével átkenhetők, teljes száradásukhoz a hőmérséklettől és a levegő páratartalmától függően legalább 24 óra szükséges.

Mire ne használjuk a favédőszereket?

Az előzőkben már említettük, hogy a Xylaprotect alapozók és lazúrok rendkívül erős hatású vegyszereket tartalmaznak, s ezek adott esetekben egészségre káros hatásúak is lehetnek, ezért csak kültérben használjuk. Semmiképpen ne kenjük élelmiszerek, takarmányok tárolására szolgáló ládákra, állványokra, szaunák anyagára, hajtató-, vagy üvegházakban használt faanyagokra, földdel és vízzel tartósan érintkező fatárgyakra.

Mire ügyeljünk munka közben?

A favédőszerek felkenésekor mindig használjunk gumikesztyűt, s kerüljük, hogy a szerek a bőrünkre freccsenjenek. Ha ez mégis megtörténne, azonnal szappannal mossuk le a bőrünkről. Munka közben ne igyunk, ne együnk, s a dohányzást is mellőzzük. A kifröccsent anyagot homokkal itassuk fel. A szerek maradékát ne öntsük csatornába, vizekbe vagy a földre, mert ezzel veszélyeztetjük a környezetet. A kiürült dobozokat pedig ne a kukába dobjuk, hanem speciális hulladékgyűjtő helyeken adjuk le. A sok kötöttség nem véletlen, ám ennek ellentételezéseként kellő biztonságba tudhatjuk azon fatárgyainkat, amelyek többségükben komoly értéket képviselnek. Gondoljunk csak egy faházra, vagy igényesen kivitelezett fakapura, kerítésre, amelyet eddig évente kellett védőbevonattal ellátnunk, s ennek ellenére mégis egyre megviseltebbé vált. A Xylaprotect favédők segítségével az állagromlást megállíthatjuk, új faanyagok esetében pedig elejét is vehetjük. A rendkívül "kemény" hatóanyagok megálljt parancsolhatnak a károsodásnak, hiszen nemcsak hogy mélyreható a védelmük, hanem évekig tartó is. Ennek következtében pedig a gondunk, s egyben az elvégezendő munkánk is kevesebb lesz. Ezért pedig érdemes favédőanyagot "váltani", s kipróbálni a máshol már jól bevált Xylaprotect tartós védelmét.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: fatárgy, faanyag

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Szélezetlen deszkák a lakásban

A faanyagok különleges szépségét az erezetrajzuk és a színük együttesen adják. Általában gyalult fűrészáruként keresettek, szélezetlen változataik inkább a kerítések anyagául szolgálnak. A...


A tartósság titka

A faanyagok kül- és beltéri felhasználásának lehetőségei szinte korlátlanok. A természetes anyag kellemes érzete legtöbbször felülmúlja a fém, kő vagy műanyag építőanyagokét, azokat ridegnek,...