Öntözőrendszerek a Boschtól

Tavasszal és különösen a nyár első felében a kertápolás egyik legfontosabb művelete az öntözés. Ahhoz, hogy az egyre nagyobb értékké váló vizet a lehető leghatékonyabban, leggazdaságosabban használhassuk, érdemes a technika vívmányait is felhasználnunk. A Bosch öntözési programjából szemezgettük, válogattuk az újdonságokat, a számunkra legérdekesebbeket.

Az öntözéshez használt tömlőkkel és gyorscsatlakozó-rendszerekkel olvasóink bizonyára találkoztak már a szaküzletekben, áruházakban. A Bosch dicséretesen nem igyekezett mindenáron saját rendszert kialakítani, így gyorscsatlakozói illenek más hazánkban is elterjedt öntözőrendszerekhez is (1).
Figyelemre méltók a különböző szintű öntöző-szabályozó automatikák. A legintelligensebb az ABC 4000 öntöző-komputer (2), mellyel akár egy hetes intervallumban is előre programozható a napi többszöri öntözés. Hét közben magára hagyott nyaralókban, kiskertekben igen jó hasznát vehetjük egy ilyennek, amely lopásgátlóval is fel van szerelve. Különösen ha kiegészítjük az ABT Aquacontrol (3) vízmennyiség szabályozóval, melyen előre beállíthatjuk az öntözéshez felhasználni kívánt vízmennyiséget. Ha ez a mennyiség eljutott a növényekhez a készülék lezár.

Igen sok költséget spórolhatunk meg, ha a vízhálózat helyett az öntözéshez csapadékvizet, valamilyen természetes vízforrást (kút, patak, tó vizét stb.) vagy feleslegessé vált vizet (medencéből, szökőkútból) használunk fel. A Bosch kerti szivattyúk (4) rendkívül csendesek, könnyűek, mégis nagy teljesítményűek.
Az AGP1000 típusjelű 1000 wattos, 8 m mélyről képes felszívni vagy 47 m magasra képes felnyomni a vizet, akár 5500 litert óránként. Az AGP 800 jelzésűnél ugyanezek az értékek: 750 W, 8 m, 39 m és 5000 liter/óra. Kiváló hatásfokukat az ún. többfokozatú vízkörrendszernek köszönhetik, amelynek működési elvét az A. ábra mutatja.

Egyre többet tudnak a különböző esőztető készülékek. A "sima" impulzus-esőztetőn (5) is beállítható az öntözési szektor, az öntözési távolság és a porlasztás mértéke, sőt arra is vigyáz, hogy sehol ne keletkezzen pocsolya. Az Intelligens impulzus esőztető (6) ezen felül a különböző alakú öntözendő felületekhez is programozható. A locsolási távolság a beállított értékeknek megfelelően folyamatosan változik.
A turbó-esőztető (7) négy szórófeje nagy felületeken is különösen egyenletes öntözést biztosít, és mindezt igen kevés zaj mellett, ami nem elhanyagolható a kertben, ahol mindannyian csendre és pihenésre vágyunk.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Szezonális esővízgyűjtés

Előző évi lapszámainkban már foglalkoztunk a csapadékvíz-gyűjtés és felhasználás eszközeivel, megoldási módjaival. Ezek a rendszerek egész éves működésűek, azaz a téli fagyveszélyes időszakban is...


Öntözés automatikusan

A nyári szabadságok idején még a leggondosabb kert és szobanövény barátoknak is gondot okoz az öntözés. Szabadtéri növényeinknél még bízhatunk esetleg az esőben, de a szobanövények...