Kis padlásból élhető tetőtér

2020-08-12 08:13:20 | Módosítva: 2020-08-13 16:48:54

MESTER+ A tetőtér beépítésével meglévő lakóterünket bővíthetjük ki, mellyel egy kényelmesebb, egészségesebb és élhetőbb életteret kaphatunk. Mik a legfőbb jellemzői a szakszerűen beépített tetőtérnek?

– Jó hőszigetelés, ami véd a nyári felmelegedés ellen, télen pedig energiatakarékosan fűthető.
– Hangulatos kialakítású terek, ahol a család minden tagja jól érzi magát.
– Tűz elleni védelem. Életet és vagyontárgyat menthet a tűzgátló rendszerekkel épített tetőtér.
– Jó fényviszonyok megteremtése megfelelő tetőablakok és energiatakarékos világítótestek alkalmazásával.
– Kellemes, nyugodt környezet, ami véd a beszűrődő zajok ellen.

Ahhoz, hogy a beépített tetőtér mindezekkel a jó tulajdonságokkal rendelkezzen, szakszerű tervezésre, minőségi anyagokra, magas szaktudású kivitelezőre és gondos építtetőre van szükség. A tetőtéri rétegrend kialakítása és a párazáró réteg helyének meghatározása tervezői feladat! Az alábbiakban bemutatunk két tetőtéri rétegrendet, amelyek teljesítik ezeket a követelményeket.

Az elsőnél egy réteg Rigips RF 15 tűzgátló gipszkartont alkalmazunk R-CD Rigiprofilokra csavarozva. Ennek a szerkezetnek a tűzállósága EI 30 perc, amennyiben minimum 100+50 mm szigetelés kerül elhelyezésre. Rögzítőeleme 9-12 állítható kengyel, mely max. 10 cm szigetelőanyag elvezetését teszi lehetővé a szarufák előtt. Amennyiben kiemelkedően jó hőszigetelési tulajdonságokkal rendelkező tetőteret szeretnénk építeni, növelni szükséges az elhelyezett szigetelőanyag vastagságát. Ahhoz hogy a rétegrend hőátbocsátási tényezője U kisebb 0,15 W/m2K legyen, IsoverSuper Profi szigetelőanyagot szükséges alkalmazni, ebben az esetben 90 cm-es osztású 10/15-ös szarufák közé 15 cm, és a szarufák alatt 10 cm IsoverSuper Profi, szigetelést szükséges beépíteni.


A másik rétegrend ugyancsak teljesíti az U kisebb 0,15 W/m2K hőátbocsátást, amennyiben IsoverUniroll Plus (150+150 mm) szigetelést alkalmazunk. Ennél a megoldásnál két réteg Rigips RF 15 tűzgátló gipszkartont építünk R-CD profilvázra, és a rögzítéshez 320 mm-es CD távtartókat használunk, melyek maximum 20 cm szigetelőanyag elvezetését teszik lehetővé a szarufák előtt. Ennek a rétegrendnek a tűzállósága EI 60 perc. A tűzállóság teljesítéséhez minimum 100+100 mm szigetelés szükséges.


A Rigips és Isover rendszer ideális választás tetőtérbe, mivel már egy réteg RF 15 mm vastag tűzgátló gipszkartonnal 30 perces tűzgátlás biztosítható, valamint nagyon jó helyiség-klimatizáló tulajdonsággal rendelkezik. A R-CD Rigiprofilok, az állítható kengyelek valamint a CD-távtartók alkalmazásával lehetővé tesszük, hogy a szarufák előtt teljes felületen lehessen elhelyezni a szigetelőanyagot, ezzel csökkentve a hőhidak kialakulásának a lehetőségét. Az IsoverVario® KM Duplex, belső oldali párazáró fólia kitűnő légzárá­si jellemzői mellett védelmet nyújt a párásodás ellen is. A Vario® egy intelligens termék, ami automatikusan idomul az időjárás-változásokhoz, megvédi a tetőket és a falakat a nedvesedés okozta károktól.

Töltse le itt a „Csináld magad” kézikönyvet.

Tetőtér beépítéshez felhasznált termékek

1.1.2 Rigips RF 15 tűzgátló gipszkarton
2.3 R-CD Rigiprofil – különlegesen erős acélprofil
3.2 Ásványgyapot szigetelés
5.2 Vario hézagoló gipsz
5.5 Papír hézagerősítő szalag
7.1 Állítható kengyel 9-12
7.6 CD távtartó 320 mm
8.5 Párazárás Isover KM
Duplex párazáró fólia

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Támogatás tetőtér-beépítésre

Január elsejétől akár 10 millió forintos támogatást is kaphatnak a gyermekvállalás előtt álló vagy már gyermeket nevelő fiatalok tetőtér-beépítéssel megvalósuló új, többgenerációs otthon...


Nedves és penészes lakóterek belső szigetelése

Sok lakóépületben küzdenek a rossz hőszigetelő képességű falazatok, a hőhidak következtében kialakult páralecsapódás, illetve a talajnedvesség felszívódásának következményeivel: a nedves falakkal,...