Kis padlásból élhető tetőtér

2020-08-12 08:13:20 | Módosítva: 2020-08-13 16:48:54

MESTER+ A tetőtér beépítésével meglévő lakóterünket bővíthetjük ki, mellyel egy kényelmesebb, egészségesebb és élhetőbb életteret kaphatunk. Mik a legfőbb jellemzői a szakszerűen beépített tetőtérnek?

– Jó hőszigetelés, ami véd a nyári felmelegedés ellen, télen pedig energiatakarékosan fűthető.
– Hangulatos kialakítású terek, ahol a család minden tagja jól érzi magát.
– Tűz elleni védelem. Életet és vagyontárgyat menthet a tűzgátló rendszerekkel épített tetőtér.
– Jó fényviszonyok megteremtése megfelelő tetőablakok és energiatakarékos világítótestek alkalmazásával.
– Kellemes, nyugodt környezet, ami véd a beszűrődő zajok ellen.

Ahhoz, hogy a beépített tetőtér mindezekkel a jó tulajdonságokkal rendelkezzen, szakszerű tervezésre, minőségi anyagokra, magas szaktudású kivitelezőre és gondos építtetőre van szükség. A tetőtéri rétegrend kialakítása és a párazáró réteg helyének meghatározása tervezői feladat! Az alábbiakban bemutatunk két tetőtéri rétegrendet, amelyek teljesítik ezeket a követelményeket.

Az elsőnél egy réteg Rigips RF 15 tűzgátló gipszkartont alkalmazunk R-CD Rigiprofilokra csavarozva. Ennek a szerkezetnek a tűzállósága EI 30 perc, amennyiben minimum 100+50 mm szigetelés kerül elhelyezésre. Rögzítőeleme 9-12 állítható kengyel, mely max. 10 cm szigetelőanyag elvezetését teszi lehetővé a szarufák előtt. Amennyiben kiemelkedően jó hőszigetelési tulajdonságokkal rendelkező tetőteret szeretnénk építeni, növelni szükséges az elhelyezett szigetelőanyag vastagságát. Ahhoz hogy a rétegrend hőátbocsátási tényezője U kisebb 0,15 W/m2K legyen, IsoverSuper Profi szigetelőanyagot szükséges alkalmazni, ebben az esetben 90 cm-es osztású 10/15-ös szarufák közé 15 cm, és a szarufák alatt 10 cm IsoverSuper Profi, szigetelést szükséges beépíteni.


A másik rétegrend ugyancsak teljesíti az U kisebb 0,15 W/m2K hőátbocsátást, amennyiben IsoverUniroll Plus (150+150 mm) szigetelést alkalmazunk. Ennél a megoldásnál két réteg Rigips RF 15 tűzgátló gipszkartont építünk R-CD profilvázra, és a rögzítéshez 320 mm-es CD távtartókat használunk, melyek maximum 20 cm szigetelőanyag elvezetését teszik lehetővé a szarufák előtt. Ennek a rétegrendnek a tűzállósága EI 60 perc. A tűzállóság teljesítéséhez minimum 100+100 mm szigetelés szükséges.


A Rigips és Isover rendszer ideális választás tetőtérbe, mivel már egy réteg RF 15 mm vastag tűzgátló gipszkartonnal 30 perces tűzgátlás biztosítható, valamint nagyon jó helyiség-klimatizáló tulajdonsággal rendelkezik. A R-CD Rigiprofilok, az állítható kengyelek valamint a CD-távtartók alkalmazásával lehetővé tesszük, hogy a szarufák előtt teljes felületen lehessen elhelyezni a szigetelőanyagot, ezzel csökkentve a hőhidak kialakulásának a lehetőségét. Az IsoverVario® KM Duplex, belső oldali párazáró fólia kitűnő légzárá­si jellemzői mellett védelmet nyújt a párásodás ellen is. A Vario® egy intelligens termék, ami automatikusan idomul az időjárás-változásokhoz, megvédi a tetőket és a falakat a nedvesedés okozta károktól.

Töltse le itt a „Csináld magad” kézikönyvet.

Tetőtér beépítéshez felhasznált termékek

1.1.2 Rigips RF 15 tűzgátló gipszkarton
2.3 R-CD Rigiprofil – különlegesen erős acélprofil
3.2 Ásványgyapot szigetelés
5.2 Vario hézagoló gipsz
5.5 Papír hézagerősítő szalag
7.1 Állítható kengyel 9-12
7.6 CD távtartó 320 mm
8.5 Párazárás Isover KM
Duplex párazáró fólia

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Hőszigetelő és falburkoló lap

Az előre gyártott, egyesített hőszigetelő és falburkoló lapokkal egyszerre lehet burkolni és hőszigetelni.


Panelépületek felújítása

Az évtizedekkel ezelőtt épült házgyári épületek többsége hőtechnikai szempontból korszerűtlen, felújításra szorul. A hézagok, repedések egyrészt az idő múlásának, másrészt a szakszerűtlen...