Alumínium nyílászárók

2012-04-21 13:43:08 | Módosítva: 2012-04-21 13:43:08

Az első alumínium nyílászárók megjelenése a 60-as évek elejére tehető. A korai hőhidas szerkezeteket folyamatosan felváltották a hőhídmentes típusok. A nem hőszigetelt alumíniumszerkezetek hőhídmegszakítás nélküli alumínium profilrendszerekből készülnek, ezekből ablak, ajtó és portálszerkezet építhető. Belső terekben, szélfogóként, illetve fűtetlen csarnokokban egyaránt megtalálhatók. A hőhídmentes nyílászárók olyan üvegezett szerkezetek, amelyek hőhíd-megszakításos alumínium tok-, illetve szárnyprofilból tevődnek össze. A hőhídmentes alumínium portálszerkezet olyan, általában a padlószintről vagy kis magasságból induló, üvegezett, esetleg speciális lábazati profillal kialakított nyílászáró szerkezet, amely alapvetően fix üvegezésű üvegtáblákból áll. A szerkezetet ablakprofilok esetén belülről üvegezik.

Előnyök

Miért jó egy alumínium nyílászáró? Az átlagostól eltérő megjelenést tud biztosítani az épületeknek, hőhídmentes és kiválóan szigeteli a hangot. Az alumínium korrózióval szembeni ellenálló képességét más területeken is kihasználják. Az alumínium nyílászáró anyaga olyan fém, amelynek ötvözetei eltérő műszaki paraméterekkel rendelkeznek, így az adott szerkezethez mindig az igényeknek legjobban megfelelő alumíniumötvözetet lehet használni. Kiváló teherbíró képességgel rendelkeznek, nagy üvegeket, és erősen szeles időjárást is elviselnek. Az alumínium további előnye, hogy könnyen és precízen alakítható, formálható, kis tömegű, és nem túl drága alapanyag. Az alumínium ablakok a fémes szerkezetből adódó jó statikus tulajdonságaik mellett még számos pozitív tulajdonsággal rendelkeznek. Nem vetemedik (szemben a fa ablakokkal), nem lép fel korróziós jelenség, könnyű, nagy teherbírású, rendkívül hosszú az élettartalma, sokféle megjelenése létezik, bármilyen szín és stílus elképzelhető, így mindennemű igényt ki tud elégíteni.

Az alumínium ablak nyitási iránya tetszőlegesen kialakítható. Betörésvédelmi, biztonsági szempontból is kiválónak számít. Hőhíd mentessége mellett hosszú élettartama is fontos szempont, ráadásul az alumínium nyílászárók karbantartásához igen kevés idő szükséges. Jó hőszigetelő képességét ki lehet egészíteni megfelelő üvegezéssel, ami nagyban javíthatja ezt a jellemzőt.

Kiválasztás szempontjai

Az alumínium profilokból készült nyílászárók speciális műszaki tulajdonsággal rendelkező szerkezetek. Pontos műszaki tulajdonságaik megfogalmazása és megtervezése alapos munkát igényel. Első lépésként el kell dönteni, hogy mekkora legyen az ablak vagy ajtó mérete, hogyan fog működni, majd meg kell határozni, hogy ez milyen műszaki hátteret igényel. Egy ajtó lehet egyszárnyú vagy kétszárnyú, hagyományos vagy menekülőajtó, és speciális, hogyha az küszöbös teraszajtó, vagy ugyanez ablakprofilból kialakított.

Az ablakokat leginkább az alkalmazott profilrendszer és a nyitási módok különbözőségei alapján osztályozzák. Létezik fix, nyíló-, bukó- és a bukó-nyíló ablak fogalma. Teraszajtók esetén sokszor találkozhatunk bukó-toló valamint emelő-toló ajtókkal/ablakokkal. Ezek azonban vasalatukban, működtetési módjukban is jelentősen eltérnek. Míg az előbbi gyakorlatilag hagyományos ablakprofilból készül speciális vasalattal, addig ez utóbbi speciális szárnyprofilja a tokszerkezetben kialakított síneken gördül. Az emelő-toló szerkezet igény szerint motorosan is működtethető.

Profilszerkezetek

Az alumínium nyílászárók profilszerkezetének két fajtáját ismerjük: az első az L alakú tokprofil, a másik a Z formára emlékeztető szárnyprofil. Az üveget üvegszorító profilok rögzítik. Az alumínium ajtóprofil alkalmas ajtó elkészítésére. Ez is lehet L alakú tokprofil, ha befelé nyílik Z alakú, ha kifelé, akkor T-alakú szárnyprofil.
Az alumínium ajtóprofil masszívabb szerkezetet igényel, mint az ablak, mivel jelentősebb az igénybevétel, aminek ki van téve. A megerősített profilok speciális keresztmetszetüknek köszönhetően nagyobb teherbírásúak, mint hagyományos társaik, és ezeket is belülről üvegezik.

Az alumínium ablak, csak úgy, mint a más anyagból készülő nyílászáró, rendelkezik olyan pontokkal, amik a megfelelő működést biztosítják. Ebből létezik hengerelt és rejtett típus. A rejtett ablakpánt esztétikai és műszaki értelemben ideális választás lehet, hiszen nem kell kitalálni különleges színkombinációkat, és ezek alkalmazásával keskenyebb ablakprofilok választhatók, aminek következtében nő az üvegfelület.

A nyílászáró kiválasztása esetén elsődleges szempont a megfelelő tulajdonságokkal bíró üveg megválasztása. Az üveg hőszigetelési, napvédelmi, hanggátlási, biztonsági jellemzői és esztétikai megjelenése nagymértékben meghatározzák a nyílászáró használati értékét.

Az alumínium nyílászárók, ajtók, ablakok változatos kialakításuknak és kiváló jellemzőiknek köszönhetően messzemenően alkalmasak a különböző méretű és felépítésű üvegezések fogadására és kedvező tulajdonságaik kihasználására. Ha vasalatokról beszélünk, akkor külön esetként kell kezelnünk az ajtókat és ablakokat. Ablakoknál ellenőrizni kell a nyitási módozatot és a méret megvalósíthatóságát a vasalatrendszer adatai alapján. Betartandók a maximális szélesség, magasság, felület, súly, illetve a szerkezet oldalarányai is. A megfelelő ablakvasalatok kiválasztásakor a gyártónak figyelnie kell a tisztíthatóságra és a működtethetőségre is.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Bérces Balázs


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Ablakmentés felsőfokon

A régebben épült belvárosi polgárházakat tehetős vevők számára, hosszúidőre tervezték. Anyílászárókat (ajtókat, ablakokat) is időtálló, tartós anyagból (pl.vörösfenyőből), igényes kézi munkával...


Pihenő az ablakfülkében

Vastag falban az ablak alatti, szoba felőli oldal kihasználása eredetileg angolszász szokás. E holtér kihasználásának több előnye is van: igazi hangulatos pihenőhely alakítható ki, és tároló helyet...