Újdonságok a munkaszékek fejlesztésében

A sorozatgyártás fejlesztésében dolgozó formatervezők és az ergonómia szakemberei folyamatos kihívás előtt állnak. A technika fejlődése által nyújtott új lehetőségeket úgy próbálják alkalmazni, hogy a használók számára megteremtik a legoptimálisabb tárgyi környezetet, ami hatékonyabbá teszi a munkát és javítja az életminőséget is.

A hazai piacon is kapható legjobb székek közös tulajdonsága, hogy használat közben ösztönzik a természetes mozgást, így óvják a gerincoszlop és a szervezet egészségét. Az új design formák létrehozásával pedig esztétikai élményt nyújtanak, és közízlést fejlesztenek. Ezeket a törekvéseket és eredményeket a szakemberek az "ülés művészete" gondolattal foglalták össze.
A kommunikációs szokások megváltozása miatt, az Internet felhasználás rohamos fejlődésével, már a munkahelyükön nem ülőmunkát végzők is egyre nagyobb terhelésnek vannak kitéve. Sokan még mindig nem hiszik el, hogy a huzamos és a helytelen ülés erősen károsítja az egészséget. Mi magyarok is ülő nemzet lettünk.
A civilizációs ártalmak közé tartozó mozgásszervi betegségek, már kisgyermekkorban kezdődnek. A legújabb felmérések szerint a felnőttek 80%-ánál fordul elő derékfájdalom 25%-uk pedig krónikus beteggé válik. Ez az egészségkárosodás egyéni és társadalmi probléma, orvoslása nagyon sok pénzbe kerül. Az új jelszó: aktív ülés. A kutatók ma már számítógépes programmal modellezik az ülés közbeni mozgások következményeit, amelynek tapasztalatait felhasználják a fejlesztő munkában.
Ilyen fejlesztés eredménye például a speciálisan nőknek kifejlesztett irodaszék. A szék párnázata a női test anatómiai adottságainak felel meg, és mindazt tudja, amit más csúcsdesign darabok. Vagyis lehetővé teszi az oldalirányú mozgást, forgatható, helyes testtartásra késztet, mozgásban tartja a vérkeringést. Ha egy szék nem gátolja, sőt aktivizálja a vérellátást, akkor élénkebb lesz az agy oxigénellátása, hat a stressz ellen, és csökken a visszérbetegség kialakulásának lehetősége is.
A legjobb irodaszékeknek van speciális mechanikával működtethető relaxáló pozíciója, vagyis módot nyújt a hátradőlésre. A régebbi relaxációs székeknél a háttámla dőlését követi az ülőfelület dőlése, ami által a használó eltávolodik az asztaltól és a számítógép monitorjától is.
A legújabb Glide Tech mechanikával rendelkező szuperszékeknél ez már nem áll fenn. Hátradőléskor az asztalhoz való viszony nem változik. Miközben 26 izületet mozgat meg, tehermentesíti a csigolyákat, ráadásul a munkaidő 45%-a a kellemes hátradőlés pozíciójában tölthető el. Ennél a mechanikánál csak az ülésmagasságot kell kézzel beállítani, minden más teljesen automatikus. Tehát, ha ilyen székünk van, mozoghatunk az ideális távolság megváltozása nélkül, nem kell mereven tartani a hátunkat, nem terheljük a nyaki csigolyáinkat és az izületeinket, megerőltetés nélküli helyes testtartásban dolgozhatunk.
A Cat Back technológia alkalmazásánál a háttámla formája követi a mozgó gerincet, ún. aktív komfortot biztosítva. Ugyancsak a háttámla beállításának plusz lehetősége az Air Shape, ami a gyakorlatban légbuborékokat jelent. Ezt tetszőlegesen felpumpálhatjuk, és csigolyatámasztékot készíthetünk aktuális állapotunktól függő módon.
Ha pedig úgy gondoljuk, hogy ez már nem szárnyalható túl, akkor tévedtünk, mert a jelenlegi vezető székek közül a csúcs székek - amelyek minden technológiai fejlesztést tartalmaznak - támlája alkalmazkodik a mozgáshoz, nem fejt ki ellenerőt, minden csigolyát külön támaszt. A támla íve a felsőtestet körbe öleli, az ülés beülési mélysége pedig combhosszúságtól függően szabályozható. Testsúly beállítása pedig automatikus.
Ezek a darabok persze nem olcsók. Az már csak hab a tortán, hogy kárpitjukat színben és anyagminőségben is megválaszthatjuk. Az összes csúcsmodell a tudásán túlmenően különleges és izgalmas formavilágú is. Mindegyik figyelembe veszi az emberi test adottságait, munkakomfortot biztosít, ezáltal fokozza a hatékonyságot és az elégedettséget úgy, hogy egészségünket is védi.

Képek: Ico Trade
Draveczki Julianna
lakberendező

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Frontcsere

Otthonunk bútorait nem néhány évre vesszük, és amennyiben ezek nem egyedileg rendelt darabokból állnak, esetenként "arculatukat" egy átgondolt frontcserével divatosabbá tehetjük.


Éjjeliszekrények

Függetlenül attól, hogy kinek-kinek mekkora lakása van, és abban a hálóhely hogyan van kialakítva, éjjeliszekrényre – vagy funkciójában éjjeliszekrényre – szükség van.