Újdonságok a munkaszékek fejlesztésében

A sorozatgyártás fejlesztésében dolgozó formatervezők és az ergonómia szakemberei folyamatos kihívás előtt állnak. A technika fejlődése által nyújtott új lehetőségeket úgy próbálják alkalmazni, hogy a használók számára megteremtik a legoptimálisabb tárgyi környezetet, ami hatékonyabbá teszi a munkát és javítja az életminőséget is.

A hazai piacon is kapható legjobb székek közös tulajdonsága, hogy használat közben ösztönzik a természetes mozgást, így óvják a gerincoszlop és a szervezet egészségét. Az új design formák létrehozásával pedig esztétikai élményt nyújtanak, és közízlést fejlesztenek. Ezeket a törekvéseket és eredményeket a szakemberek az "ülés művészete" gondolattal foglalták össze.
A kommunikációs szokások megváltozása miatt, az Internet felhasználás rohamos fejlődésével, már a munkahelyükön nem ülőmunkát végzők is egyre nagyobb terhelésnek vannak kitéve. Sokan még mindig nem hiszik el, hogy a huzamos és a helytelen ülés erősen károsítja az egészséget. Mi magyarok is ülő nemzet lettünk.
A civilizációs ártalmak közé tartozó mozgásszervi betegségek, már kisgyermekkorban kezdődnek. A legújabb felmérések szerint a felnőttek 80%-ánál fordul elő derékfájdalom 25%-uk pedig krónikus beteggé válik. Ez az egészségkárosodás egyéni és társadalmi probléma, orvoslása nagyon sok pénzbe kerül. Az új jelszó: aktív ülés. A kutatók ma már számítógépes programmal modellezik az ülés közbeni mozgások következményeit, amelynek tapasztalatait felhasználják a fejlesztő munkában.
Ilyen fejlesztés eredménye például a speciálisan nőknek kifejlesztett irodaszék. A szék párnázata a női test anatómiai adottságainak felel meg, és mindazt tudja, amit más csúcsdesign darabok. Vagyis lehetővé teszi az oldalirányú mozgást, forgatható, helyes testtartásra késztet, mozgásban tartja a vérkeringést. Ha egy szék nem gátolja, sőt aktivizálja a vérellátást, akkor élénkebb lesz az agy oxigénellátása, hat a stressz ellen, és csökken a visszérbetegség kialakulásának lehetősége is.
A legjobb irodaszékeknek van speciális mechanikával működtethető relaxáló pozíciója, vagyis módot nyújt a hátradőlésre. A régebbi relaxációs székeknél a háttámla dőlését követi az ülőfelület dőlése, ami által a használó eltávolodik az asztaltól és a számítógép monitorjától is.
A legújabb Glide Tech mechanikával rendelkező szuperszékeknél ez már nem áll fenn. Hátradőléskor az asztalhoz való viszony nem változik. Miközben 26 izületet mozgat meg, tehermentesíti a csigolyákat, ráadásul a munkaidő 45%-a a kellemes hátradőlés pozíciójában tölthető el. Ennél a mechanikánál csak az ülésmagasságot kell kézzel beállítani, minden más teljesen automatikus. Tehát, ha ilyen székünk van, mozoghatunk az ideális távolság megváltozása nélkül, nem kell mereven tartani a hátunkat, nem terheljük a nyaki csigolyáinkat és az izületeinket, megerőltetés nélküli helyes testtartásban dolgozhatunk.
A Cat Back technológia alkalmazásánál a háttámla formája követi a mozgó gerincet, ún. aktív komfortot biztosítva. Ugyancsak a háttámla beállításának plusz lehetősége az Air Shape, ami a gyakorlatban légbuborékokat jelent. Ezt tetszőlegesen felpumpálhatjuk, és csigolyatámasztékot készíthetünk aktuális állapotunktól függő módon.
Ha pedig úgy gondoljuk, hogy ez már nem szárnyalható túl, akkor tévedtünk, mert a jelenlegi vezető székek közül a csúcs székek - amelyek minden technológiai fejlesztést tartalmaznak - támlája alkalmazkodik a mozgáshoz, nem fejt ki ellenerőt, minden csigolyát külön támaszt. A támla íve a felsőtestet körbe öleli, az ülés beülési mélysége pedig combhosszúságtól függően szabályozható. Testsúly beállítása pedig automatikus.
Ezek a darabok persze nem olcsók. Az már csak hab a tortán, hogy kárpitjukat színben és anyagminőségben is megválaszthatjuk. Az összes csúcsmodell a tudásán túlmenően különleges és izgalmas formavilágú is. Mindegyik figyelembe veszi az emberi test adottságait, munkakomfortot biztosít, ezáltal fokozza a hatékonyságot és az elégedettséget úgy, hogy egészségünket is védi.

Képek: Ico Trade
Draveczki Julianna
lakberendező

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Újra látható Bözödújfalu

Leürítették a víztározót, ideiglenesen látható a víz alatti Bözödújfalu.


Tolóajtós gardrób átgondoltan

Egy lakás igen fontos része egy gardróbszekrény. Minél kisebb a lakás mérete, annál inkább a gardróbszekrény hivatott elnyelni a család használatban lévő és szezonálisan éppen nem használt...