AL-KO elektromos fűnyírók

Félreérthetetlenül közeledik a tavasz, és lassan a fűnyírás szezonja is beköszönt. Érdemes tehát körülnézni, hogy régi gépünket esetleg milyen új fajtára cserélhetjük. Már az év elején jeleztük, hogy az AL-KO-nál 2008-ban új színvilággal és némileg módosított műszaki tartalommal új fűnyíró termékcsalád kerül forgalomba.

A barkácsáruházakban már messziről feltűnnek az ezüst alapon fekete és piros színekkel díszített gépek, míg a jobb felszereltségű típusokat a szakkereskedésekben piros alapon ezüst és fekete díszítéssel találjuk meg. Ez azonban nem csak külső megkülönböztetés, egy-egy konkrét típus műszaki tartalma a piros PowerLine sorozatú gépeknél mindig magasabb. (Erősebb motor, jobb csapágyazás, több kényelmi felszerelés stb.) E lapszámunkban megmutatjuk a legalapvetőbb elektromos AL-KO változatokat, a következőben pedig a benzinmotoros változatokra térünk ki.
Kisebb gyepfelületek, egy általános méretű kert vagy nyaraló zöldterületének gondozására - ha rendelkezésre áll az elektromos hálózat, és nincs túl sok kerülgetni való akadály sem - a legjobb megoldás az elektromos fűnyíró gép. Egy elektromotoros gépet megvásárolni mindig olcsóbb, üzembe helyezése pedig nem több, mint a kereskedelmi csomagolásban lévő termék "menetkész" állapotba szerelése. Az elektromotoros gépek karbantartása kimerül a tisztításban. Bármilyen helyzetben tárolhatjuk, szállíthatjuk és használhatjuk őket. Beindításuk csak egy gomb benyomásából és egy kar meghúzásából áll. Működésük kevesebb zajjal jár és költségtakarékosabb, mint benzinmotoros társaiké. A közvetlen környezetet egyáltalán nem szennyezik.

Nézzük, mit kínál az AL-KO ebben a szezonban a kertbarátoknak?

A legkisebb gyepterületekhez a Classic 3.2 E és Classic 3.8 E típusokat ajánljuk. Ezek a gépek alaptípusok, megalkuvás nélkül elvégzik a fűnyírási és fű összegyűjtési feladatokat, de egyéb kényelmi funkciójuk nincsen.
Igényesebb kerttulajdonosoknak, de még mindig kisebb területekre javasoljuk a Comfort 34 E és Comfort 40 E típusokat, amelyek már központi - egy karral működtethető - vágómagasság beállítással rendelkeznek, a Comfort 42 E Bio Combi változata ezen felül mulcsozni is tud, és állítható tolókarjának magassága is. Nagy területekre ajánljuk a Silver Premium 470 E típust, amely már 47 cm-es vágószélességgel és az összes lehetséges kényelmi funkcióval rendelkezik.
Szinte határtalan teljesítményt nyújt a Power Line 4700 E típus. Ennek 1,8 kW-os motorja előtt a legmagasabb, legvastagabb fűszálak sem jelentenek akadályt.
Fontos, hogy az elektromotoros fűnyíró gépekhez megfelelő csatlakozókábelt használjunk. Alapelv, hogy a csatlakozókábel nem javítható, sérülése esetén azt el kell dobni. A megfelelő érkeresztmetszet - a meghajtó motor teljesítményéhez igazodóan - biztosítja a motor elektromos tápfeszültségét, erre vonatkozóan információt találunk a kezelési utasításban. Lehetőleg ne használjunk 50 m-nél hosszabb csatlakozó kábelt, és működés közben a teljes vezetéket tekerjük le a kábelorsóról.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: fűnyíró, alko, kerti gép

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Soha többé fűnyírás

A munkát hagyja csak a Bosch Indego robotfűnyírójára. A gép lenyírja afüvet, magától utat talál mindenhol, és mindig tökéletes vágási minőséget produkál. Hogyan éri el ezt? Egyszerűen – a...


Aceton és körömlakklemosó

Az aceton a ketonok legkisebb szénatom-számú képviselője. Jótulajdonságai miatt az élet legkülönfélébb területein használják: körömlakklemosó, ill. műanyagok készülnek belőle. A vegyipar...