AL-KO elektromos fűnyírók

Félreérthetetlenül közeledik a tavasz, és lassan a fűnyírás szezonja is beköszönt. Érdemes tehát körülnézni, hogy régi gépünket esetleg milyen új fajtára cserélhetjük. Már az év elején jeleztük, hogy az AL-KO-nál 2008-ban új színvilággal és némileg módosított műszaki tartalommal új fűnyíró termékcsalád kerül forgalomba.

A barkácsáruházakban már messziről feltűnnek az ezüst alapon fekete és piros színekkel díszített gépek, míg a jobb felszereltségű típusokat a szakkereskedésekben piros alapon ezüst és fekete díszítéssel találjuk meg. Ez azonban nem csak külső megkülönböztetés, egy-egy konkrét típus műszaki tartalma a piros PowerLine sorozatú gépeknél mindig magasabb. (Erősebb motor, jobb csapágyazás, több kényelmi felszerelés stb.) E lapszámunkban megmutatjuk a legalapvetőbb elektromos AL-KO változatokat, a következőben pedig a benzinmotoros változatokra térünk ki.
Kisebb gyepfelületek, egy általános méretű kert vagy nyaraló zöldterületének gondozására - ha rendelkezésre áll az elektromos hálózat, és nincs túl sok kerülgetni való akadály sem - a legjobb megoldás az elektromos fűnyíró gép. Egy elektromotoros gépet megvásárolni mindig olcsóbb, üzembe helyezése pedig nem több, mint a kereskedelmi csomagolásban lévő termék "menetkész" állapotba szerelése. Az elektromotoros gépek karbantartása kimerül a tisztításban. Bármilyen helyzetben tárolhatjuk, szállíthatjuk és használhatjuk őket. Beindításuk csak egy gomb benyomásából és egy kar meghúzásából áll. Működésük kevesebb zajjal jár és költségtakarékosabb, mint benzinmotoros társaiké. A közvetlen környezetet egyáltalán nem szennyezik.

Nézzük, mit kínál az AL-KO ebben a szezonban a kertbarátoknak?

A legkisebb gyepterületekhez a Classic 3.2 E és Classic 3.8 E típusokat ajánljuk. Ezek a gépek alaptípusok, megalkuvás nélkül elvégzik a fűnyírási és fű összegyűjtési feladatokat, de egyéb kényelmi funkciójuk nincsen.
Igényesebb kerttulajdonosoknak, de még mindig kisebb területekre javasoljuk a Comfort 34 E és Comfort 40 E típusokat, amelyek már központi - egy karral működtethető - vágómagasság beállítással rendelkeznek, a Comfort 42 E Bio Combi változata ezen felül mulcsozni is tud, és állítható tolókarjának magassága is. Nagy területekre ajánljuk a Silver Premium 470 E típust, amely már 47 cm-es vágószélességgel és az összes lehetséges kényelmi funkcióval rendelkezik.
Szinte határtalan teljesítményt nyújt a Power Line 4700 E típus. Ennek 1,8 kW-os motorja előtt a legmagasabb, legvastagabb fűszálak sem jelentenek akadályt.
Fontos, hogy az elektromotoros fűnyíró gépekhez megfelelő csatlakozókábelt használjunk. Alapelv, hogy a csatlakozókábel nem javítható, sérülése esetén azt el kell dobni. A megfelelő érkeresztmetszet - a meghajtó motor teljesítményéhez igazodóan - biztosítja a motor elektromos tápfeszültségét, erre vonatkozóan információt találunk a kezelési utasításban. Lehetőleg ne használjunk 50 m-nél hosszabb csatlakozó kábelt, és működés közben a teljes vezetéket tekerjük le a kábelorsóról.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: fűnyíró, alko, kerti gép

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Nem akarsz idén füvet nyírni?

Előre bocsátjuk, hogy soha, senkit nem beszéltünk le a fűnyírásról, ha az illető szeret füvet nyírni. Igen, vannak olyanok, akiknek ez igazi kikapcsolódás, akik élvezik a rendszeres és monoton...


Törpefák, balkon gyümölcsök

Egyre többször találkozunk kis termetű, vagy sokszor balkon gyümölcsfának is nevezett növényekkel, melyek egy nagyobb dézsában is jól érzik magukat. Apró termetűek, ám gyümölcsük mérete alig...