Tavasz előtti teendők

A tavasz beköszöntésével a kiskerti tennivalók között a legfontosabbak a növényvédelmi feladatok. A tavaszi metszések során keletkezett nyesedékeket ne hagyjuk a metszett növények között. Ha előző évben nem volt különösebb fertőzés, akkor ezeket a nyesedékeket egy kazalba rakhatjuk, s a későbbiekben kiváló tüzelőanyag lesz egy kis szalonnasütéshez.

Ha szőlőinket nem károsította meg a peronoszpóra, a lisztharmat vagy a hotritisz, akkor itt is felhasználhatjuk a nyesedéket és a venyigét komposztnak, amivel sok értékes szerves anyag megmenthető. A metszések befejezését követően - még a rügyek fakadása előtt - érdemes áztatás szerűen lepermetezni a szőlőket mészkénlével vagy 3 %-os töménységű mészkénlé pótló Thiosol-lal.
A kajszi és őszibarackfák metszésére a legmegfelelőbb időszak a rügyfakadás és a virágzás közötti időszak. Az egyéb csonthéjas gyümölcsfákat - mint például a cseresznyéket és a meggyfákat - még a virágzás előtt kell védeni a tavaszi kártevőktől. A leghatékonyabb gombaölő és rovarölő szerek kombinációjával érdemes lepermetezni őket. Ilyenek a Buvicid K, a Dithane M 45, és a Chinetrin 25 EC. Az ilyen szerkombináció előnye, hogy véd a levéltetvek ellen is.
A korai vetésű zöldségfélék, virágok, esetében a talajban lévő kártevőket is el kell pusztítani. Ellenük a vetés után 10 m-enként 2 dkg Basudin 5 G granulátumot szórjunk el. A szert - kiszórása után - alaposan öntözzük bele a talajba.
Ahogy elmúlik a téli hideg, és jobbra fordul az időjárás, a díszkertekben is el kell végezni a tél utáni tennivalókat. Ezeket a kora tavaszi teendőinket nem szabad halogatni, ha szép és egészséges kertet szeretnék környezetünkben. Ilyenkor kell elvégezni a metszéseket, az ültetéseket, a fűmagvetést és az egyéb korrigálásokat.
Az egyik fontos feladatunk, eldőlt növényeink helyreállítása. Ezeket a helyreállításokat még rügyfakadás előtt el kell végezni. Előfordulhat ugyanis, hogy a gyakori erős szél, a helytelen telepítés, a rossz és egyenetlen talaj miatt növényeink megdőlnek. Mivel ez nem csupán csúnya látvány, hanem a növények továbbfejlődését is gátolja, jobb ha minél előbb elvégezzük a feladatot. Ha egy vékonyabb fáról vagy bokorról van szó elég, ha csak kibillentjük a helyéről, és egyenesre állítjuk. Ha viszont vaskosabb egyedről van szó, akkor azt fokozatosan kell vissza húzni, nehogy megsérüljön. Helyreállítását kövesse egy kitámasztó karó leverése, amihez oda lehet kötözni, hogy megszokja ezt az egyenesre húzott helyzetét.
Átmentő átültetést akkor kell végezni, ha növényünk nem a neki megfelelő helyre került, útban van, esetleg egy másik növénynek a fejlődését akadályozza. Ilyenkor minél nagyobb gyökérzettel és földlabdával emeljük ki a helyéről, annál sikeresebb lesz az átültetése. Ezt követően egy fokozottan gondos ápolásra lesz szükség a jó begyökeresedéséig. A metszéseket sem szabad hagyni rügyfakadás utánra, rendszerint az ültetések után szükségesek a visszametszések. Ültetni is csak a talajfagyok megszűnése után lehetséges. A szabadgyökerű rózsatöveket is lehetőleg kihajtásuk előtt helyezzük a talajba. A fenyőket és örökzöld cserjéket földlabdásan, a nevelőedényből kiemelve ugyancsak mostanában ültessük el. Az elültetéseket mindig egy alapos beöntözés kövesse.
A téli takarókata kora tavaszi időben kell felszámolni, különben bepálást idéz elő, ami veszélyt jelenthet növényeink számára. Össze kell szedni a levélmaradványokat, egyéb hulladékokat a virágaink közül, és egy kis friss földdel fel kell újítani a virágtöveket. A pázsitok és gyepek felületét jó alaposan át kell gereblyézni. Esetleges foltos hiányait be kell pótolni úgy, hogy a földet fellazítjuk, majd enyhén visszatömörítjük. Ezután négyzetméterenként 4-5 deka fűmagot egyenletesen szórjunk el, amit lapogatás vagy hengerelés, de legalább betaposás kövessen. Utána célszerű egy kicsit megöntözni, de ügyelve arra, hogy a víz ne mossa ki a frissen elszórt fűmagokat.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Hitachi multifunkcionális fűkasza

A professzionális elektromos kéziszerszámaival a magyar piacon 1999 óta jelenlévő Hitachi Power Tools Hungary Kft, a tavalyi évben ismét egy nagyot dobott. A japán anyacég és a kétütemű...


Szórakoztató kertészkedés

Március kezdetével nyakunkon a tavasz, a rügyfakadást pedig már minden profi és hobbikertésznek illik komplett eszköztárral várnia. Jöjjön hideg vagy meleg, a Fiskars eszközökkel felszerelt...