Szezonális esővízgyűjtés

Előző évi lapszámainkban már foglalkoztunk a csapadékvíz-gyűjtés és felhasználás eszközeivel, megoldási módjaival. Ezek a rendszerek egész éves működésűek, azaz a téli fagyveszélyes időszakban is működésképesek, mert gyűjtőtartályaikat a talajba ásva, fagymentes helyre telepítik, így azokból folyamatosan lehet a vízfelhasználást biztosítani.

Az egész éves működésű csapadékvíz-tárolók nagy térfogatukkal a lehető legtöbb csapadékot igyekeznek tárolni a fogyasztórendszerük biztonságos ellátás érdekében. Amennyiben az esővizet főleg a virágoskert öntözésére szeretnénk felhasználni, akkor lényegében a nyári (tenyészidőszak) csapadékát gyűjtjük össze, és abból szinte folyamatosan, locsoljuk a növényeinket. A szezonális esővízgyűjtők telepítésének pedig most tavasszal érkezik el az ideje.
Az esővízgyűjtés legegyszerűbb módja az eresz alatt/mellett elhelyezett esővízgyűjtő tartály. A korszerű, esztétikus és praktikus kivitelűek tartályok ma már szinte 100%-osan újrafelhasznált polietilénből készülnek. Kívülről zöld színű, fényzáró anyaguk, és a belső oldaluk fekete színe miatt az algák nehezen telepednek meg bennük. A különböző méretű (200-1000 literes) tartályok meglepően könnyűek, a legnagyobbak is legfeljebb 30-35 kg üres súly körüliek.
A tartályok saját anyagú gyerekzárral is biztosított fedéllel vannak ellátva. A csapadékvíz bevezetése o 100 mm körüli befolyónyíláson át történik, ide közvetlenül bevezethető bármilyen anyagú esőcsatorna leszálló csöve. Érdemes szűrt esővizet gyűjteni a tározókba, így hosszabb ideig, minőség károsodás nélkül tárolhatjuk az esővizünket, ezért a tetőről összefolyó csapadékvizeket szűrni szükséges. Erre a legegyszerűbb lombkidobóktól, a nagy hatásfokú szűrőkig ma már minden beszerezhető.
A vizet a tartályok aljára szerelt műanyag csappal vagy tömlőn keresztül ereszthetjük le a tartályokból, de kisteljesítményű szivattyúval akár magasabb helyre is eljuttathatjuk az összegyűjtött esővizet! Egyes gyártmányok alá magasító talpat szerelnek, így közvetlenül az öntözőkannába is folyathatjuk belőlük a vizet.
Ezek a tárolótartályok a szabadban kerülnek alkalmazásra, a napsugárzás miatt UV álló anyagúak, de mivel nem fagyállóak, a téli fagyok beállta előtt a tárolt vizet teljesen le kell belőlük engedni, és szárazon kell azokat a tavaszig tárolni. Az üres tartályok mozgatását segítik elő a tartályokon elhelyezett emelőfülek.

A nyári esővízgyűjtő telepítése:

A bevezetőben ismertetett csapadékvízgyűjtő tartályokat tetszés szerint telepíthetjük az épület esőcsatornájának közelébe. Célszerű azonban az épület árnyékos oldalára telepíteni a tartályokat, mivel a közvetlen napsugárzás erősen felmelegítheti őket és a bennük tárolt vizet. Az árnyékos helyen lévő tartályokban egyenletesebb a víz hőmérséklete. Az épület esőcsatornáit eleve a tárolás szempontjainak megfelelően érdemes esésbe állítani, lehetőleg úgy, hogy egy leszálló csőre folyatjuk össze a tetőről a csapadékvizet. A leszálló csőre minimálisan egy lombkidobó szerelvényt iktassunk be a falevelek kiszűrésére, a kisebb szennyeződések kiszűrésére, pedig a tartályba elhelyezett szűrőkosár is megfelelő.
Az esővízgyűjtő tartály helyén a talajt tegyük egyenletesen vízszintessé, és készítsünk oda 4-5 cm vastag homokos-kavics ágyazati réteget. Ha tartólábas tartályt telepítünk, akkor a lábak alá teherbíró ajzatott, helyezzünk, kövekből, betonelemekből. Gondoljunk, arra hogy a nagyobb tartályok vízzel telve akár 1 tonna súlyt jelentenek!
A tartályok csapjainak felszerelésénél ügyeljünk a megfelelő zárásra, mert különben rengeteg víz szivároghat el a rossz tömítés mellett. A tartályok fedelét az esőcsatorna csövének csatlakoztatása után gondosan csukjuk le, ne felejtsük el a gyerekzárat rögzíteni!
Ha nagyobb a tetőfelület, akkor több tartályt is összeköthetünk a leeresztő csapokra szerelt műanyagtömlő segítségével. Így a tartályok közlekedőedényként működve egyenletesen feltöltődnek esővízzel, az utolsó tartály csapján keresztül, pedig elvezethetjük az öntözővizet. Ha a tartályok csapjaira ún. csepegtető öntözésre alkalmas tömlőt szerelünk (kis lyukakkal perforált, vagy anyagában porózus tömlő), akkor szinte automatikusan tudjuk az épület körüli virágágyás vagy a terasz növényeit öntözni a nyári szárazságban.

A gyűjtött esővizet felhasználása:

Az esővíz a szűrőkön keresztül jut a tartályba, tehát a mechanikai szennyeződésektől mentes. Magában a tartályba sötét van, ezért az algák fény hiányában nem szívesen telepednek a tartályokba. A másik kellemetlenség, a szúnyoglárvák, a jól záró fedél miatt nem tudnak a tartályunkba kerülni, és ott kifejlődni.
Az esővíz a környező levegő hőmérsékletét veszi fel, emiatt - és a lágy vízminőség miatt - a növények vízutánpótlására kitűnően alkalmasak. Kerti és terasznövényeink és nem utolsó sorban szobanövényeink is meghálálják a különleges gondoskodást. Ezeken felül kiváló tápoldatos vizet készíthetünk esővízgyűjtőnkben.

Ha nagyon kevés a csapadék, akkor célszerű a tartályokat kútról vagy kerti csapról utántölteni, mert a tárolás alatt a vizük keveredik az esővízzel, és öntözésre megfelelőbb összetételűvé válik.
A tenyészidőszak végén csökken az öntözés igénye, az első fagyok érkezése előtt (október vége) - a kerti csapok víztelenítésével egy időben - az esővíztartályokból eresszük le a vizet. Az estelegesen leülepedett iszapot öntözőslaggal mossuk ki, majd hagyjuk a tartályokat kiszáradni. Ezután száraz hűvös helyen (kamra, pince) célszerű azokat tavaszig tárolni. Szárazon a kertben is tárolhatjuk, de télen ügyelni kell arra, hogy könnyen eltörnek, ezért érdemes egy takarófóliával takarva védett kertrészletben tartani őket.

Különleges csapadéktartályok:

A nyári csapadéktartályok rengetegféle formában kerülnek napjainkba gyártásra. A hagyományos hengeres, fedeles kialakítású tartályok egy nagyméretű kukához hasonlítanak. Zöld színük azonban a környezetbe könnyen beilleszkedővé teszi őket. Újabban a rusztikus, amfora formájú, terrakotta színű tartályok mellett a díszes, oszlopot utánzóig sok formában szerezhetjük be az esővíztárolóinkat.
Ha a kertünk dísznövényeinek nyári nagyobb öntözési igényeit esővízgyűjtéssel kívánjuk biztosítani, erre a csapadékvíz-tároló tartályok jó alternatív lehetőséget kínálnak.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Szűcs J. László


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

nergo avatarja

nergo         Attila

hasonló ötletes esővíz tartály: http://aeco.hu/esoviz-tartaly-mindenkinek/

Téli csúszásmentesítés

Az nem kétséges, hogy idén is számíthatunk kisebb nagyobb havazásra, erre pedig ajánlatos előre felkészülni. A havas réteg eltakarítása a háztulajdonosok és a közterületet kezelők feladata. A...


Esővíz hasznosítása

Az esővíz összegyűjtése és hasznosítása nem új „találmány”, ám manapság még fontosabb, mint régebben volt. Ahol ugyanis lehetőség van az összegyűjtésére, szinte bűn nem felhasználni az ég...