Mi, magyarok kenyérszerető nép vagyunk, ez táplálkozásunk egyik alapja és elképzelhetetlen nélküle az étkezésünk. Idővel, a technikai fejlődése nyomán megjelentek a piacon a kenyérsütő gépek. Persze egyszerűbb egy boltban előre csomagolt kenyeret bedobni a kosárba, de a saját készítésű azért mégis csak a régmúlt szép emlékeket idézi, ráadásul kenyerünk ára nagyjából fele lesz a boltiénak.
A kenyérsütő gépek segítségével tetszés szerint süthetünk kisebb és nagyobb kenyereket. Ha nagyobbat szeretnénk, akkor válasszunk egy nagyobb üsttel és két keverőlapáttal rendelkező gépet, ezzel körülbelül 1-1,5 kg-os kenyeret tudunk sütni. Az ilyen gépeknek 800 W körül van a teljesítménye. Ha viszont kisebb kenyeret szeretnénk sütni, akkor válasszunk egy kisebb üsttel rendelkező egy keverőlapátos gépet. Ezzel 0,5-0,75 kg-os kenyeret tudunk sütni. Ezeknek a fogyasztása 500-600 W.
A gépeken sokféle program található. Erre azért van szükség, mert a különböző lisztből készült kenyereket más-más programmal kell sütni. Azt is beprogramozhatjuk, hogy mikorra süsse meg nekünk a friss meleg kenyeret. Nincs más dolgunk, mint a sütőedénybe tenni a hozzávalókat és beprogramozni a kívánt időre. Így például mikor reggel felkelünk, már ott gőzölöghet a frissen sütött kenyerünk a reggeli asztalnál.
A dagasztástól a kelesztésen át a sütésig a teljes munkafolyamat 2,5 - 3 órát vesz igénybe. Ezt az időt persze le lehet rövidíteni gyors vagy szupergyors programmal, ha a gép rendelkezik vele. Azonban nem mindig jó, ha siettetjük a sütést, mert a rövidebb kelesztés ára egy laposabb, silányabb minőségű kenyér lesz. Komolyabb gépeknél lehetőség van arra is, hogy magunk állítsuk össze a sütési programot, és még azt is megválaszthatjuk, hogy milyen barnára süsse a kenyér héját. Akik szeretik a jól átsült, ropogós kenyérhéjat azok ilyen gépet vásároljanak.
Gépünk legfontosabb része a sütőedény. Ez egy teflonnal bevont, kivehető és könnyen tisztítható edény. Az alján találhatók a keverőlapátok, amik szintén kivehetőek, és könnyen tisztíthatók. (Előfordulhat, hogy ezek a kis lapátocskák belesülnek a kenyérbe, éppen ezért óvatosan szeljük fel a kenyeret, nehogy megsérüljenek.) Minden géphez tartozik egy kisebb és egy nagyobb mérőkanál, amivel a hozzávalókat pontosan ki lehet mérni.
Persze előfordulhat, hogy nem sikerül olyanra a kenyerünk amilyenre terveztük. Ennek több oka is lehet:
Ha a tészta túlkel:
- A készülék az átlagosnál melegebb helyen áll, esetleg süti a nap
- Túl sok élesztőt tettünk bele
- Túl lágyra sikerül a tészta, ilyenkor csökkenteni kell a folyadék mennyiségét
Ha a tészta nem kel meg:
- A készülék túl hideg helyen áll, és nem tudja melegen tartani a tésztát
- Az élesztő lejárt szavatosságú, vagy nem raktunk bele kellő mennyiséget
- A liszt túl öreg, vagy kicsi a sikértartalma (ezen tudunk segíteni azzal, hogy a bio boltokban, gyógyszertárakban vagy gyógynövényszaküzletekben kapható aszkorbinsavból egy késhegynyit adunk a liszthez)
- Túl keményre sikerül a tészta (ilyenkor egy kicsit több folyadékot kell hozzá keverni
- Túl sok sót tettünk a tésztába
Akinek nincs kenyérsütő gépe az se keseregjen, mert még mindig ott a hagyományos házilag gyúrt, sütőben sütött módszer. Nem is kell hozzá más csak 1/2 kg liszt (bármelyik lisztet használhatjuk), 1 evőkanál só, csipetnyi cukor, 15 g porélesztő és kb. 2-2,5 dl víz. Ezeket jól össze kell gyúrni, hogy könnyen kezelhető tésztát kapjunk. (Lehet, hogy kell még hozzá egy kis víz, azt mindenki maga látja, hogy mennyire gyúrható a tészta.)
Ezt egy órán át letakarva állni hagyjuk, majd jól átgyúrjuk, és kiformázzuk belőle a kenyeret. Akár sajtot is lehet a tetejére reszelni, esetleg különféle magokkal megbolondítani. Miután elkészültünk, kb. 1 órát közepes lángon süssük. Ha már szép barna a teteje, akkor biztosan elkészült. Ez egy nagyon egyszerű recept, amit mindenki el tud készíteni.
A lisztek minőségén is múlik a kenyerünk állaga. Aki szereti a tömör nehezebb kenyeret, az használjon teljes kiőrlésű, rozs vagy tönköly lisztek keverékét. A sütőiparban mindegyik lisztet kódokkal azonosítják:
- BL-55: finom (búza)liszt
- BL-80: fehér kenyérliszt
- BL-112: félfehér kenyérliszt
- BFF-55: rétesliszt
- AD: búzadara
- GL-200: Graham liszt
- TL-50: tésztaipari liszt
- DSL: durum simaliszt
- TDD: tésztaipari durum dara
- TBL-70: fehér tönköly (búza)liszt
- TBL-300: teljes kiőrlésű tönköly (búza)liszt
- RL-60: fehér rozsliszt (rozsláng)
- RL-90: világos rozsliszt
- RL-125: sötét rozsliszt
- RL-190: teljes kiőrlésű rozsliszt
Receptek
Fokhagymás - sajtos kenyér
Hozzávalók:
350 g finomliszt (BL-55)
15 dkg fehér rozsliszt (RL-60)
50 g reszelt sajt (a fele füstölt sajt)
2 gerezd zúzott fokhagyma
1 kis mérőkanál só (
1/2 mérőkanál cukor
3 dl víz
1 kis mérőkanál szárított élesztő
Teljes őrlésű kenyér
Hozzávalók:
1 pohár víz (amennyit felvesz)
2 nagy adagolókanál vaj
21/2 pohár simabúzaliszt (BL-55)
1/2 pohár teljes őrlésű tönköly (búza)liszt (TBL-300)
2 nagy mérőkanál tejpor
2 nagy mérőkanál cukor
11/2 kis mérőkanál só
3 kis adagolókanál élesztő
Magos rozsos kenyér
Hozzávalók:
10 dkg magkeverék
15 dkg rozsliszt (RL-90) vagy (RL-125)
35 dkg sima búzaliszt (BL-55 )
2,5 kávéskanál só
4 dl langyos víz
Kovácsné Landauer Anita