Kenyérsütő gépek

Kenyérsütés régen és most

Sokunk emlékezetében él még az a kép, amikor nagymamáinkat láttuk kenyeret dagasztani egy óriási fateknőben, búzából, rozsból, őrölt lisztből, kovászból. Amíg kelt a tészta, nagyi begyújtotta a kemencét, és egy óra múlva már sült is a kenyerünk. Az a friss ropogós kenyér, és az az illat, ami betöltötte az egész házat, az felejthetetlen!

Mi, magyarok kenyérszerető nép vagyunk, ez táplálkozásunk egyik alapja és elképzelhetetlen nélküle az étkezésünk. Idővel, a technikai fejlődése nyomán megjelentek a piacon a kenyérsütő gépek. Persze egyszerűbb egy boltban előre csomagolt kenyeret bedobni a kosárba, de a saját készítésű azért mégis csak a régmúlt szép emlékeket idézi, ráadásul kenyerünk ára nagyjából fele lesz a boltiénak.
A kenyérsütő gépek segítségével tetszés szerint süthetünk kisebb és nagyobb kenyereket. Ha nagyobbat szeretnénk, akkor válasszunk egy nagyobb üsttel és két keverőlapáttal rendelkező gépet, ezzel körülbelül 1-1,5 kg-os kenyeret tudunk sütni. Az ilyen gépeknek 800 W körül van a teljesítménye. Ha viszont kisebb kenyeret szeretnénk sütni, akkor válasszunk egy kisebb üsttel rendelkező egy keverőlapátos gépet. Ezzel 0,5-0,75 kg-os kenyeret tudunk sütni. Ezeknek a fogyasztása 500-600 W.
A gépeken sokféle program található. Erre azért van szükség, mert a különböző lisztből készült kenyereket más-más programmal kell sütni. Azt is beprogramozhatjuk, hogy mikorra süsse meg nekünk a friss meleg kenyeret. Nincs más dolgunk, mint a sütőedénybe tenni a hozzávalókat és beprogramozni a kívánt időre. Így például mikor reggel felkelünk, már ott gőzölöghet a frissen sütött kenyerünk a reggeli asztalnál.
A dagasztástól a kelesztésen át a sütésig a teljes munkafolyamat 2,5 - 3 órát vesz igénybe. Ezt az időt persze le lehet rövidíteni gyors vagy szupergyors programmal, ha a gép rendelkezik vele. Azonban nem mindig jó, ha siettetjük a sütést, mert a rövidebb kelesztés ára egy laposabb, silányabb minőségű kenyér lesz. Komolyabb gépeknél lehetőség van arra is, hogy magunk állítsuk össze a sütési programot, és még azt is megválaszthatjuk, hogy milyen barnára süsse a kenyér héját. Akik szeretik a jól átsült, ropogós kenyérhéjat azok ilyen gépet vásároljanak.
Gépünk legfontosabb része a sütőedény. Ez egy teflonnal bevont, kivehető és könnyen tisztítható edény. Az alján találhatók a keverőlapátok, amik szintén kivehetőek, és könnyen tisztíthatók. (Előfordulhat, hogy ezek a kis lapátocskák belesülnek a kenyérbe, éppen ezért óvatosan szeljük fel a kenyeret, nehogy megsérüljenek.) Minden géphez tartozik egy kisebb és egy nagyobb mérőkanál, amivel a hozzávalókat pontosan ki lehet mérni.
Persze előfordulhat, hogy nem sikerül olyanra a kenyerünk amilyenre terveztük. Ennek több oka is lehet:

Ha a tészta túlkel:

 • A készülék az átlagosnál melegebb helyen áll, esetleg süti a nap
 • Túl sok élesztőt tettünk bele
 • Túl lágyra sikerül a tészta, ilyenkor csökkenteni kell a folyadék mennyiségét

Ha a tészta nem kel meg:

 • A készülék túl hideg helyen áll, és nem tudja melegen tartani a tésztát
 • Az élesztő lejárt szavatosságú, vagy nem raktunk bele kellő mennyiséget
 • A liszt túl öreg, vagy kicsi a sikértartalma (ezen tudunk segíteni azzal, hogy a bio boltokban, gyógyszertárakban vagy gyógynövényszaküzletekben kapható aszkorbinsavból egy késhegynyit adunk a liszthez)
 • Túl keményre sikerül a tészta (ilyenkor egy kicsit több folyadékot kell hozzá keverni
 • Túl sok sót tettünk a tésztába

Akinek nincs kenyérsütő gépe az se keseregjen, mert még mindig ott a hagyományos házilag gyúrt, sütőben sütött módszer. Nem is kell hozzá más csak 1/2 kg liszt (bármelyik lisztet használhatjuk), 1 evőkanál só, csipetnyi cukor, 15 g porélesztő és kb. 2-2,5 dl víz. Ezeket jól össze kell gyúrni, hogy könnyen kezelhető tésztát kapjunk. (Lehet, hogy kell még hozzá egy kis víz, azt mindenki maga látja, hogy mennyire gyúrható a tészta.)
Ezt egy órán át letakarva állni hagyjuk, majd jól átgyúrjuk, és kiformázzuk belőle a kenyeret. Akár sajtot is lehet a tetejére reszelni, esetleg különféle magokkal megbolondítani. Miután elkészültünk, kb. 1 órát közepes lángon süssük. Ha már szép barna a teteje, akkor biztosan elkészült. Ez egy nagyon egyszerű recept, amit mindenki el tud készíteni.

A lisztek minőségén is múlik a kenyerünk állaga. Aki szereti a tömör nehezebb kenyeret, az használjon teljes kiőrlésű, rozs vagy tönköly lisztek keverékét. A sütőiparban mindegyik lisztet kódokkal azonosítják:

 • BL-55: finom (búza)liszt
 • BL-80: fehér kenyérliszt
 • BL-112: félfehér kenyérliszt
 • BFF-55: rétesliszt
 • AD: búzadara
 • GL-200: Graham liszt
 • TL-50: tésztaipari liszt
 • DSL: durum simaliszt
 • TDD: tésztaipari durum dara
 • TBL-70: fehér tönköly (búza)liszt
 • TBL-300: teljes kiőrlésű tönköly (búza)liszt
 • RL-60: fehér rozsliszt (rozsláng)
 • RL-90: világos rozsliszt
 • RL-125: sötét rozsliszt
 • RL-190: teljes kiőrlésű rozsliszt

Receptek

Fokhagymás - sajtos kenyér

Hozzávalók:
350 g finomliszt (BL-55)
15 dkg fehér rozsliszt (RL-60)
50 g reszelt sajt (a fele füstölt sajt)
2 gerezd zúzott fokhagyma
1 kis mérőkanál só (
1/2 mérőkanál cukor
3 dl víz
1 kis mérőkanál szárított élesztő

Teljes őrlésű kenyér

Hozzávalók:
1 pohár víz (amennyit felvesz)
2 nagy adagolókanál vaj
21/2 pohár simabúzaliszt (BL-55)
1/2 pohár teljes őrlésű tönköly (búza)liszt (TBL-300)
2 nagy mérőkanál tejpor
2 nagy mérőkanál cukor
11/2 kis mérőkanál só
3 kis adagolókanál élesztő

Magos rozsos kenyér

Hozzávalók:
10 dkg magkeverék
15 dkg rozsliszt (RL-90) vagy (RL-125)
35 dkg sima búzaliszt (BL-55 )
2,5 kávéskanál só
4 dl langyos víz

Kovácsné Landauer Anita

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Markov avatarja

Markov         használati útmutató

Sajnos csak egy francia nyelvűt találtam (hátha valamire ez is jó, ha más nem Google translate francia->magyar):
http://hu.diplodocs.com/hasznalati-utmutato-utasitas-felhasznaloi-kezikonyv/SEVERIN/BM%203982-_F

Rigó Piroska avatarja

Rigó Piroska         Használati útmutató.

Van egy Severin 3982. tipusú kenyérsütő gépem. Költözés következtében eltűnt a használati útmutatója. Ha valaki tudna segíteni, akár egy másolattal is , megköszönném.

Komposztálás rendhagyóan

Az őszi időszak munkáit már leginkább a jövő év vegetációs időszakának végezzük, hiszen amit most teszünk, annak eredményét jövőre élvezhetjük főként azzal, hogy tavasszal kisebb lesz a...


Csemegeszőlő termesztése egyszerűen

Régebben szinte minden háznál ahaszonkerti részben volt néhány tőke csemegeszőlő. Újabban haszonkert sem nagyon van már sok helyen, de a szőlők tűntek el legelőször a házi kertekből, mivel a...