A kivitel záloga a jó előkészítés

Felsőmarós munkák

Az asztalosok és a hobbiként famunkákkal foglalkozók számára a marógép alapvetően fontos szerszám. Ezzel képesek profi minőségű lemunkálásokat készíteni, ami a munkadarabokat gyári minőségűvé tehetik.

Több azonos munkadarab megmunkálásához általában asztali marógépeket használnak, az összetettebb és egyedi jellegű munkákhoz viszont ideálisabbak a felsőmarók. Alkalmazásukkal a legkülönfélébb alakzatokat és fazonos lemunkálásokat is könnyen el lehet végezni. A felsőmarók e téren igen sokoldalúan használhatók, feltéve, ha ismertek a használatukat könnyítő fogások, és nem utolsó sorban az ezekhez szükséges kiegészítők, speciális szerszámok, amelyeket mindig az adott feladathoz kell kiválasztani.

Marógépek és tartozékok

A felsőmarók jó kihasználhatóságához megfelelő adottságú gépet kell választani, és ajánlatos a kiegészítő tartozékok választékáról is kellően tájékozódni. A felsőmarók általános használata mellett ugyanis számos feladat elvégzéséhez speciális kiegészítők is szükségesek. Olyan alapgépet célszerű tehát választani, amelynek tartozék választéka bőséges, gyorsan lehet a befogott szerszámot cserélni, és a beállításai - gondolunk itt a marómélységre, oldalmegvezetésre - pontosan szabályozhatók, esetleg állványra szerelve asztali marógépként is használható.
Az állvány lehet akár masszív fúróállvány is, amelynek szorítógyűrűjébe a talpáról leszerelt alapgép nyakát szilárdan rögzíteni lehet. Ha a gép erre alkalmas, mert az újabb típusok kompakt kialakítása ezt már nem teszi lehetővé. Ezeket inkább a precíziós mélységbeállítások és a különféle oldalvezetők teszik univerzálisan használhatóvá. Asztali gépként pedig csak speciálisan e célra kialakított - többnyire lapanyagokból összeállított - állvány alá "telepítve" alkalmazhatók.
A felsőmarók felvett teljesítménye 500-1600 W, fordulatszámuk pedig 8000 és 30000 f/p közötti, és többnyire fokozatmentesen szabályozható. A marási mélység általában 50 mm, állítható, amit finombeállítással lehet pontosítani, és akár három marási mélység beállítására is mód van. A marószerszámok szárátmérője általában 6 vagy 8 mm-es.

Szerszám- és tartozékválasztás

Elsődlegesen azt kell eldönteni, hogy az adott feladatra melyik marószerszám a legalkalmasabb. A választékuk ugyanis rendkívül bőséges. A megfelelőt lehetőleg úgy válasszuk meg, hogy a lemunkálás lehetőleg egy menetben történjen. Ha az adott munkára nincs a készletünkben megfelelő szerszám, azt darabonként is beszerezhetjük a szerszámszaküzletek valamelyikében. Előtte azonban ajánlatos alaposan tájékozódnunk, hogy a feladatra melyik a legalkalmasabb méretű és alakú szerszám.
Nagyon fontos, hogy a munka végzése közben a marógépnek minél tökéletesebb megvezetést biztosítsunk. E téren a kreativitásunknak jelentős szerep jut, amivel esetenként pótolhatjuk a drága gyári tartozékok némelyikét, pl. íves marásnál, vagy a gép tartósabb asztalba erősítésénél.

Trükkök, egyedi megoldások

Egyenes marásnál mérlegeljük, hogy a gépre szerelt oldalvezető, vagy a munkadarabra erősített vezetőléc biztosítja-e jobban a megmunkált felület egyenességét. Ha a munkadarab éle nem egyenes, akkor a felületére szorított vezetőléc biztosít csak kielégítő eredményt. Ha garantáltan egyenes a munkadarab éle, oldalvezető híján és szűk határok között a gép talpára szorított lécdarab is elláthatja ezt a feladatot.
Minden esetben vegyük figyelembe, hogy a forgó szerszám kitérésre kényszeríti a gépet. Ha a maróval magunk előtt tolva dolgozunk, akkor az mindig balra igyekszik kitörni, a vezetőlécet tehát erre az oldalra kell felerősíteni. Ha erre nincs mód, akkor a jobb oldalra felfogott léc mellett vezetett gépet magunk felé húzva biztosíthatjuk, hogy a gép talpa mindig szorosan a vezetőléchez szorulva egyenes vonalban dolgozzon. Ezt a gép talpára erősített lécvezeték elhelyezésekor, vagy állványba fogott gépnél, illetve körívek, íves részek lemunkálásakor és másoló gyűrű használatakor is vegyük figyelembe. Ellenkező esetben a maró mozgása a munkadarabtól elnyomja a gépet, és ez méretváltozást idéz elő. Ilyen esetekben a különbséget ellenkező irányban mozgatott géppel, második fogással korrigálhatjuk. A gép megvezetését szolgáló felületek mindig kifogástalanok legyenek!

Egyedi segédeszközök

Az egyes feladatok pontos kivitelezéséhez gyakorta saját segédeszközöket célszerű készíteni. Adott helyekre készítendő hornyok, vagy üregek marásához pl. rétegeltlemezből és lécekből összeerősített és a marótalpat két oldalról megvezető kaloda a megoldás. A marás hosszát a két oldalsó vezeték közé erősített ütközőlécekkel lehet behatárolni. Lécek élének idomosra marásakor meg a munkadarab mellé fogott lécekkel célszerű növelni a talp merőleges felfekvését és a kimart csap méretpontosságát. A gép talpát természetesen ez esetben oldalról is meg kell vezetni, és a gép előtolásának iránya sem lényegtelen.
A marógépet esetenként használhatjuk köldökcsap furatok készítéséhez is. Ha a talpát megfelelően rögzítettük, vezetékléccel pozícionálhatjuk a különféle alkatrészek azonos helyre kerülő csapfuratait, amelyeknek a hosszát a gép mélységbeállítójával szabályozhatjuk. Rúdkörzőként egy hosszú köracél rúd is megfelel, amelynek átfúrt, menetelt végébe hegyes végű csavart hajtunk, és szerszámnyelet erősítünk rá. A rudat az oldalvezető helyére erősítve, szabályozhatjuk a hosszát. A marási sugár beállításakor a központosító hegy és a marószerszám közötti távolságot kell alapul venni. Kis átmérőjű körmarásokhoz pedig elég az oldalvezetőre egy hegyes acél csappal ellátott lemezt erősíteni. Az alig kiálló központosító hegyet az oldalvezető állításával lehet pozícionálni.
Speciális, fogazott kötések kialakításához célszerűbb ún. fogazó sablont használni, amihez természetesen a másológyűrű alkalmazása elengedhetetlen. Ez a tartozék azonban csak a bútorkészítő iparosok részére kifizetődő, mert meggyorsítja és precízzé teszi az ilyen sarokkötések precíz kivitelezését. A hosszú fém vezetőléc és a hozzá tartozó oldalvezető adottságait is inkább az iparosok használhatják ki.
Viszont saját kezűleg is érdemes összeállítani egy maróasztalt, ami lényegesen megkönnyíti a hosszanti él-lemunkálásokat, sőt esetenként megfelelő szerszám alkalmazásával még idommarásra is lehetőséget ad, amit kézben fogott géppel elég nehéz jól megoldani. Arra azonban ügyelni kell, hogy a gép talpát süllyesztékbe kell illeszteni, hogy a marási mélység csak kevéssé csökkenjen. A beállítás így elég körülményes lesz, viszont könnyebbé teszi a munkát. A vezetőléc és a marószerszám közötti távolság természetesen állítható legyen. A munkadarab mozgatásához tolófát kell használni.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Hibrid fűrészgépek

A piaci tendenciák egyértelműen az akkumulátoros gépek térhódítását mutatják a szerszámiparban, de kétség kívüli tény, hogy a hálózati társaikat nem minden esetben tudják pótolni. A nagy...


Asztalosmunkák, belsőépítészet könnyedén

Az ablak- és faiparban, a szereléseknél, a belsőépítészetben új lehetőségeket kínál az elektromos szerszámgyártó, a C.&E.FEIN GmbH, Stuttgart.