NONOX sodronyszerelvények

A következőkben a sodronyok változatairól, legfontosabb tulajdonságairól, jellemző felhasználási területeiről adtunk tájékoztatást. A NONOX sodronyszerelvények választékát segítünk áttekinteni azoknak, akik úgy döntenek, hogy szerkezeti, vagy díszítő építészeti elemként sodronyokat szeretnének használni.

Legyen bár korlát, merevítő szerkezet vagy egy más funkciót betölteni nem szándékozó díszítő elem, a sodronykötelek elterjedtségében szerepet játszanak a kiegészítő szerelvények, hiszen a sodronyokat rögzíteni, feszíteni, helyenként toldani, elágaztatni szükséges.
A rögzítés legegyszerűbb, de talán nem a legtetszetősebb módja, ha a sodrony végeit egy-egy ún. kötélszívre illesztve visszahajtjuk, így hurkot képezve önmagából. Célszerű a sodratokat közvetlenül a hurok tövénél, és legalább még egy ponton szorosan összefogni, akárcsak a nyakkendőcsomót az ingnyaknál, majd a hátsó szárat lejjebb, a bújtatónál rögzíteni. A legalkalmasabb rögzítő elem e célra a kötélbilincs. Hajlékony sodronyok esetében, ugyanezt a funkciót valamivel esztétikusabban látja el a szimplex, vagy a duplex sodronybilincs.
Ha rendelkezésre áll egy megfelelő célszerszám, bilincsek helyett alkalmazhatunk roppantó gyűrűket, ún. nipliket is. A niplifogó a niplit megfelelő erővel roppantja rá a párhuzamos sodronyvégekre, úgy, hogy azok többé mozdulni se tudnak.
Annak érdekében, hogy a sodronyvégek ne szálkásodjanak ki, a legcélszerűbb vágás előtt szigetelőszalaggal körbetekerni egy 2-3 cm-es részt, majd a leragasztott szakasz közepén egy sodronyvágóval elmetszeni a szálakat. A sodronyvágó élei nem egyenesek, mint egy csapszegvágóé, bár maga az olló hasonlít, hanem egymást ívesen keresztező pengék, tehát a nyíró erő a sodrat középpontja felé hat. Az átmérő így nem deformálódik el, és az elvágott szálak sem kandikálnak elő.
A fentiek szerint előkészített kötélszíves, hurkos sodronyvégeket aztán könnyedén rögzíteni lehet a végpontokon. A rögzítésre legalkalmasabbak az egyszerű kampók, vagy szemek, hiszen a nyitott kötélszív megengedi, hogy annak nyílásán előre átfűzzük a csavarszemet. Fához famenetű kampó, vagy szemes facsavar dukál, acélszerkezetekhez pedig, szóba jöhet valamelyik metrikus menetű, zártszemű változat. Az, hogy szem, vagy kampó, leginkább attól függ, hogy utólag könnyen szétszedhetőre tervezzük-e a szerelvényt, vagy sem. Ha ezt a fontos kérdést nem tudjuk előre eldönteni, akkor is marad megoldás, mégpedig a villás terminál alkalmazása. A villában található csapszeg a biztosítógyűrű eltávolítását követően kihúzható, és a sodronyszerelvény lebontható, illetve bármikor újra összeszerelhető.
A villás sodronyterminál alkalmazása egyben megoldást jelenthet a következő problémára is, ami nem más, mint a sodrony megfeszítése. Mivel a villás terminálok jobb és balmenetes kivitelben egyaránt beszerezhetők, a sodronyunk két végén elhelyezett jobb- és balmenetes anyák meghúzásával a sodrony csavarodás-mentesen megfeszíthető. Ha a fogadó egység fémszerkezet, ahol átmenő furatokon keresztüldugva az anyák segítségével egyszerűen megfeszíthetjük a metrikus csavarokat. De mi a helyzet, ha fagerendák közé kell sodronyt kifeszítenünk villás terminálokkal? Ez is megoldható! A fagerendákba ez esetben egy-egy jobbos, illetve balos mosdócsavart kell becsavarni, majd jöhet egy-egy jobbos, illetve balos, belsőmenetes villás terminál, amit hasonlóan feszíthetünk meg, a terhelhetősége azonban jóval kisebb, mint a fémszerkezethez erősített külső menetes változaté. Mindezek mellett ügyelnünk kell még egy fontos dologra: ezzel a módszerrel maximum 2-3 cm-t spannolhatunk a sodronyunkon!
Jelentősen javul a hatásfok, ha a feszítést sodronyfeszítővel végezzük. A sodronyfeszítő 3 részből áll, egy testből, amely magában foglal két, egymással szemben elhelyezett, jobb- illetve balmenetes anyát, valamint 1-1 db, ezekhez illeszkedő szemes, kampós vagy villás csavart. A feszítőt a sodrony tetszőleges szakaszán be lehet iktatni. A feszítő működési elve: ha a feszítőtest egyik irányba történő forgatása hatására az egyik, a sodronyba beépített szemescsavar befelé húzódik a feszítőtestbe, akkor a vele szemközti, ellentétes menetű szemescsavar is befelé halad, így a sodrony megfeszül, ellenkező csavarás hatására pedig meglazul.
Roppantott sodronyvégződések alkalmazásával nem kell kötélszív, nincs szükség kötélbilincsre, kiálló csavarvégekkel, emellett a roppantott sodronyvégződések (más néven sodronyterminálok) csinosabbak, és a biztonsági elvárásoknak is kiválóan megfelelnek. Amikor a terminálnak a sodronyt magába fogadó hüvelyét prés alatt megnyomják, a belső átmérő annyira rászorul a sodronyra, hogy az többé meg se tud moccanni a helyén. A terminálok kiválasztásánál figyelembe kell venni a sodrony rögzítésének és feszítésének megkívánt módját. Ha a sodrony két végén egy-egy jobb-, illetve balmenetes terminált helyezünk el, a feszítés egyszerűen megoldható anyákkal, külön sodronyfeszítő közbeiktatására nincs szükség, csak, ha nagyobb játékot szeretnénk biztosítani a hosszméret pontos beállításához. Külső és belsőmenetes sodronyvégződések egyaránt kaphatók jobb- és balmenettel, csak azt kell eldöntenünk, hogy az acélszerkezeten egy-egy nyitott, vagy zárt anyával, esetleg belsőmenetes gömbbel, vagy csavarokkal (pl. hengeres, vagy "D" fejű belső kulcsnyílású csavar) kívánjuk-e megoldani a rögzítést és a feszítést.
Az se okoz problémát, ha csak az egyik oldalról van mód feszítésre. Rendelkezésre állnak menet nélküli záróterminálok kis- és normál fejmérettel, melyek minden esztétikai elvárásnak megfelelnek. A másik végéről a sodrony továbbra is megfeszíthető anyával, gömbbel, csavarral, illetve megoldható egy sodronyfeszítő közbeiktatása is, ez esetben akár mindkét vég menetmentesen zárható. Természetesen a sodronyfeszítőnél is alkalmazhatók külsőmenetes, jobbos és balos, roppantott terminálok, és a sodronytest elforgatásával a feszítés könnyűszerrel elvégezhető.
A fentiekben csak egy szűk áttekintést adtunk a sodronyszerelvények választékáról és felhasználási lehetőségeiről, de nem törekedtünk a teljességre. Bővebb információt a NONOX termékértékesítők nyújtanak konkrét érdeklődés alapján, illetve NONOX katalógus 6.1 változata térítésmentesen megrendelhető addig is, amíg új 7.0 katalógus el nem készül.

Szöllősy András

www.nonox.hu

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Mire való a dodanya vagy más néven szegecsanya?

Ha úgy adódik, hogy lemezhez, csőhöz, zártszelvényhez kell valamit csavarral rögzítenie, akkor a következőket kell fontolóra vennie.


Kötéstechnika

Mint a műszaki szakszavak jelentős része, a kötéstechnika is az első pillanatban túlságosan szakszónak, szakkifejezésnek tűnik. Pedig olyan fogalmat rejt, ami a leghétköznapibb életünkben is jelen...