A távhő helye

2020-05-06 18:09:58 | Módosítva: 2020-05-06 18:26:49

MESTER+ A távfűtés a korábbi évtizedekben a panel lakótelepek gazdaságtalan fűtési megoldása volt. Mára megváltozott a helyzet. A távfűtés nem csak egy olcsó alternatívává vált, hanem a legkevésbé környezetszennyező megoldássá. Míg jó egy évtizeddel ezelőtt panelházak százai igyekeztek a távhőtől az olcsó gázfűtés felé menekülni, mára inkább fordított a helyzet – különösen azokon a városrészeken, ahol erre lehetőség van.


Ma már a távhő az egyik legkorszerűbb fűtési megoldásnak tekinthető, abban az esetben, ha a fogyasztási helyeken megfelelően szabályozható, illetve az infrastruktúra ki van építve. Európa országaiban a távfűtés ma az egyik legnépszerűbb fűtési mód, amihez persze az is kell, hogy az energiaárak valósak legyenek. Van olyan északi állam, ahol a polgárok kifejezetten keresik a távfűtésre csatlakozás lehetőségét.

Sokan ma is úgy gondolják, hogy a hosszú hővezetékek vesztesége miatt a távfűtés eleve hátránnyal indul más megoldásokkal szemben. A valóságban a távvezetéki hőveszteség mértéke Budapesten a termelt hőmennyiségre vetítetten 9-10% körül alakul, amely alatta marad az európai 12,3%-os átlagnak.

A távhő előnye

Hogy egyetlen fűtőrendszerben, egy nagy kéménnyel több ezer lakásba juttatható hőenergia. A fűtőmű olyan energiahordozók befogadására is képes, mint például a hulladékhő, geotermikus hő stb., ami egyedi fűtésrendszerek esetében sokkal korlátozottabb formában képzelhető el. Pl. belvárosi lakások esetén sem a jogszabályi lehetőségek, sem pedig a műszaki körülmények nem teszik lehetővé az ilyen energiaforrások alkalmazhatóságát.


Magyarország 96 településén több mint 200 távhő rendszer működik, melyek összesen 650 000 lakást, számos közintézményt, és ezen felül ipari fogyasztókat lát el. Ma a távhő 21 százalékát zöld energiából fedezik. Nagy hatékonyságú kapcsolt energiatermelésről (egy közös körfolyamatban hasznos hőt és villamosenergiát termelnek) 45 százalékban beszélhetünk a távhőszolgáltatóknál, amely igen jelentős fosszilis energiahordozó (kb. 500 millió köbméter földgáz) megtakarítást eredményez. A hulladék eltüzeléséből származó hőenergiát is célszerű felhasználni nagy hatékonyságú kapcsolt energiatermelésre.

A távhő nagy hátránya azonban a vezeték kiépítése. Olyan helyeken, ahol még nincs kiépítve gerincvezeték, csak nagyon drágán lehet a fűtésnek, melegvíz készítésnek ezen formáját választani. Érdemes számolni tehát a lehetőséggel, de mindenképp ki kell kérni a szolgáltató véleményét a költségekről.


forrás: Távhő


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Lehetséges-e a gázkazánok betiltása?

Az Európai Unióban újra és újra felmerül a terv környezetvédelmi normák erőltetett bevezetése miatt. Egyre irreálisabb követelményeket fogalmaznak meg, aminek sok értelme nincs, hiszen ezek az...


Tartsuk bent a meleget

A tavalyi télen a magyar családok 40%-a havi 30 ezer forintnál is többet költött fűtésre, 15%-uk pedig 45 ezer forint feletti fűtésszámlát volt kénytelen otthona melegére költeni. Ennek...