"Click and Grow"

Intelligens virágcserép

2012-04-21 16:48:37 | Módosítva: 2012-04-21 17:05:02

Mindenkivel bizonyára előfordult már, hogy elfelejtette növényeit locsolni, vagy több napra elutazott, és mire visszaért kiszáradtak és csak árnyékai voltak hajdani önmaguknak. Vagy túlélték vagy nem. Ezen a problémán segít az intelligens virágcserép.

A "Click and Grow" intelligens virágcserép gondoskodik a virágok "jólétéről" állandó kedvező feltételeket biztosítva a virág vagy bármilyen növény (pl. zöldségek a konyhaablakban) fejlődéséhez.


A rendszernek két összetevője van: az intelligens, elektronikus virágcserép, mely az elemeket és a vizet tartalmazza és a vezérlésről gondoskodik. Jelzi, ha elfogyott a víz vagy kimerülőben vannak az elemek és ezáltal esetleg veszély fenyegeti kedvencünket. Mondani sem kell, hogy ezek nem túl gyakori események: elemet nagyon ritkán kell cserélnünk (körülbelül 8 havonta és bátorítanánk mindenkit az újratölthető elemek használatára a környezettudatosság jegyében!), a víz utántöltéséről viszont körülbelül havonta gondoskodnunk kell. A legfeledékenyebb embereknek ill. a leginkább mindent automatizálni akaró geek-eknek lehet jó hír, hogy a gyártó cég állítása szerint a jövőben olyan cserép fejlesztésén is gondoskodik, mely képes a levegőből kivonni a nedvességet, így talán az utántöltést is meg lehet spórolni!

Intelligens cserép és élet-kapszula

A másik fontos komponens a "növény-kazetta" (cartridge), melyet az "élet kapszulájának" is nevezhetünk. A nyomtatóknál használt toner-hez hasonlítható, csak ez nem tintát tartalmaz, hanem földet, növény/virágmagokat, tápanyagokat, érzékelőket (szenzorokat) és a vezérlőszoftvert. Mindent a növény fajtájának megfelelően, az ideális körülmények biztosításának érdekében!


A kapszula szenzorjai jelzik a cserép felé, ha a növény hiányt szenved bármiben, melynek hatására a cserép extra vizet adagol vagy vezérli a kapszulát, hogy szabadítson föl némi plusz tápanyagot. Az adagolás a növény fajtájának (pontosabban a vezérlőszoftvernek, amely viszont a fajtától függ!) megfelelően történik.

Jelenleg a vezérlőszoftver gyárilag része a kapszulának, azonban a gyártó tervezi, hogy a szoftver esetleg cserélhető lesz a jövőben. (Az assembler programozásban járatos kertészeknek itt talán felcsillanhat a szeme, hogy hátha később a felhasználó is "írhat" szoftvert a kedvenc növénye gondozására.)

Ültetés avagy üzembe helyezés

A növényültetés (pontosabban az "üzembe helyezés") nagyon egyszerű: az elemek behelyezése és vízzel való feltöltés után a kapszulát csak bekattintjuk az intelligens cserépbe. Egyértelműen az a "kertészkedés" kényelmesebb módja!


Ha a növényünk elérte életciklusa végét, akkor természetesen a kapszula cserélhető. Magát a virágcserepet nem kell eldobnunk, az tovább használható. Jelenleg a következő növényfajták kaphatók: bazsalikom, festett csalán, és a nebáncsvirág (Pistike). A bazsalikomot sokan a konyhaablakban tartják, és a rutinosak tudják, hogy egyértelműen a napi öntözést igényli, különben "pillanatok alatt" elkókad.

Az intelligens, gondtalan virágnevelés "némileg" drágább, mint a hagyományos módszer! A kezdő "kit", mely magában foglalja a cserepet és egy kapszulát 59€-ba kerül (17.000 Ft), egy utántöltő kapszula viszont már "csak" 10€ (3.000 Ft). A technikai újdonságok iránt rajongóknak, kísérletező kedvűeknek, és feledékeny szobakertészeknek azonban így is megérheti!

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Átlátszó „virágcserép”

Gömb vagy félgömb alakú akváriumban gerinces élőállat (azaz hal), NEM tartható, viszont nagyon alkalmasak növények, kaktuszok életterének kialakítására. Kisebb növényt ültethetünk üvegkancsóba,...


Korszerű fűtésszabályozás

Az intelligens épület-felügyelet ma már nem vízió, de magas beruházási költségei miatt, egyelőre kevesen engedhetik meg maguknak. Szerencsére e nélkül is korszerűsíthető házunk fűtésszabályozása,...