"Click and Grow"

Intelligens virágcserép

2012-04-21 16:48:37 | Módosítva: 2012-04-21 17:05:02

Mindenkivel bizonyára előfordult már, hogy elfelejtette növényeit locsolni, vagy több napra elutazott, és mire visszaért kiszáradtak és csak árnyékai voltak hajdani önmaguknak. Vagy túlélték vagy nem. Ezen a problémán segít az intelligens virágcserép.

A "Click and Grow" intelligens virágcserép gondoskodik a virágok "jólétéről" állandó kedvező feltételeket biztosítva a virág vagy bármilyen növény (pl. zöldségek a konyhaablakban) fejlődéséhez.


A rendszernek két összetevője van: az intelligens, elektronikus virágcserép, mely az elemeket és a vizet tartalmazza és a vezérlésről gondoskodik. Jelzi, ha elfogyott a víz vagy kimerülőben vannak az elemek és ezáltal esetleg veszély fenyegeti kedvencünket. Mondani sem kell, hogy ezek nem túl gyakori események: elemet nagyon ritkán kell cserélnünk (körülbelül 8 havonta és bátorítanánk mindenkit az újratölthető elemek használatára a környezettudatosság jegyében!), a víz utántöltéséről viszont körülbelül havonta gondoskodnunk kell. A legfeledékenyebb embereknek ill. a leginkább mindent automatizálni akaró geek-eknek lehet jó hír, hogy a gyártó cég állítása szerint a jövőben olyan cserép fejlesztésén is gondoskodik, mely képes a levegőből kivonni a nedvességet, így talán az utántöltést is meg lehet spórolni!

Intelligens cserép és élet-kapszula

A másik fontos komponens a "növény-kazetta" (cartridge), melyet az "élet kapszulájának" is nevezhetünk. A nyomtatóknál használt toner-hez hasonlítható, csak ez nem tintát tartalmaz, hanem földet, növény/virágmagokat, tápanyagokat, érzékelőket (szenzorokat) és a vezérlőszoftvert. Mindent a növény fajtájának megfelelően, az ideális körülmények biztosításának érdekében!


A kapszula szenzorjai jelzik a cserép felé, ha a növény hiányt szenved bármiben, melynek hatására a cserép extra vizet adagol vagy vezérli a kapszulát, hogy szabadítson föl némi plusz tápanyagot. Az adagolás a növény fajtájának (pontosabban a vezérlőszoftvernek, amely viszont a fajtától függ!) megfelelően történik.

Jelenleg a vezérlőszoftver gyárilag része a kapszulának, azonban a gyártó tervezi, hogy a szoftver esetleg cserélhető lesz a jövőben. (Az assembler programozásban járatos kertészeknek itt talán felcsillanhat a szeme, hogy hátha később a felhasználó is "írhat" szoftvert a kedvenc növénye gondozására.)

Ültetés avagy üzembe helyezés

A növényültetés (pontosabban az "üzembe helyezés") nagyon egyszerű: az elemek behelyezése és vízzel való feltöltés után a kapszulát csak bekattintjuk az intelligens cserépbe. Egyértelműen az a "kertészkedés" kényelmesebb módja!


Ha a növényünk elérte életciklusa végét, akkor természetesen a kapszula cserélhető. Magát a virágcserepet nem kell eldobnunk, az tovább használható. Jelenleg a következő növényfajták kaphatók: bazsalikom, festett csalán, és a nebáncsvirág (Pistike). A bazsalikomot sokan a konyhaablakban tartják, és a rutinosak tudják, hogy egyértelműen a napi öntözést igényli, különben "pillanatok alatt" elkókad.

Az intelligens, gondtalan virágnevelés "némileg" drágább, mint a hagyományos módszer! A kezdő "kit", mely magában foglalja a cserepet és egy kapszulát 59€-ba kerül (17.000 Ft), egy utántöltő kapszula viszont már "csak" 10€ (3.000 Ft). A technikai újdonságok iránt rajongóknak, kísérletező kedvűeknek, és feledékeny szobakertészeknek azonban így is megérheti!

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Korszerű fűtésszabályozás

Az intelligens épület-felügyelet ma már nem vízió, de magas beruházási költségei miatt, egyelőre kevesen engedhetik meg maguknak. Szerencsére e nélkül is korszerűsíthető házunk fűtésszabályozása,...


Palántanevelés tőzegtermékekben

A tőzeg és az ahhoz hasonló tulajdonságú anyagok (kókuszrost, papír…) az utóbbi években nagyon elterjedtek a kertészeti termesztésben. Ennek oka, hogy a tőzeg kiváló tulajdonságokkal...