Egészségtelen a penész a lakásban

2018-09-17 10:15:03 | Módosítva: 2018-09-24 08:41:16

Ha a nyári szabadságról kipihenten hazatérve a lakáspenész árnya kezd máris lelki szemeink előtt lebegni, azonnali cselekvésre van szükség! Általában már az őszi fűtési szezon elején megjelennek a penészesedéssel járó problémák. Először csak a külső ablaküvegek belső felületén csapódik ki a levegő magas belső páratartalmából a nedvesség, aztán ez fokozódik, megjelenik egyéb épületszerkezeteken is, elszíneződések formájában. Ez már a penész!


Talán nem mindenki tudja, hogy a penészesedés nem csak esztétikai és épületszerkezeti probléma – pedig már az is éppen elég volna –, hanem a levegőben szálló penészgomba spórák belégzése komoly légúti megbetegedések kialakulásához is vezethet.

A penészesedés kialakulásában közrejátszik az épületszerkezetek minősége és kapcsolódásaik, az ún. hőhidak szigeteletlensége, az időjárási viszonyok és még sok egyéb tényező mellett a belső épülethasználat módja is. Ha alacsony a belső felületi hőmérséklet a falakon, magas a belső páratartalom, miközben a helyiség szellőzése elégtelen vagy egyáltalán nem megoldott, és ha a fényviszonyok is nekik kedveznek, akkor a mindenhol jelen lévő gombaspórák azonnal lecsapnak, mivel a levegő hordozza a számukra szükséges tápanyagot.


A penészgombák a számukra lényeges tápanyagokat csak nedvességben (vízben) oldva képesek felvenni. Hogy honnan jön a nedvesség? Két fő irányból is. Felületi páralecsapódással elsősorban a régi hőhidas épületeknél találkozhatunk, ahol a rosszul szigetelt falszerkezetnek túl magas a hőátbocsátási tényezője. Ún. szorpciós nedvesség azonban még a jól szigetelt „hőhídmentes” épületszerkezetekben is kialakulhat, az eltérő külső-belső légállapotokból adódóan, melyet a belső burkolatok és vakolatok pórusméretei is nagyban befolyásolnak: a pórusmérettel egyenesen arányos a folyamat lefolyásának gyorsasága.

Tudni kell, hogy a különböző penészgátló szerek használata csak és kizárólag felületi kezelést eredményez! Maga a penészesedés újra és újra meg fog jelenni, mindaddig, amíg a konkrét kiváltó okokat meg nem szüntetjük…

A beltéri levegő minősége komoly szerepet játszik belső komfortérzetünk kialakulásában. A penészesedés ellen megfelelően kialakított és szigetelt épü­letszerkezetekkel, másrészt a belső légállapotok – léghőmérséklet, páratartalom és légcsere – megfelelő és folyamatos szinten tartásával védekezhetünk. Ha már kialakult a penészesedés, forduljunk szakemberhez. Csak komplex épületfizikai mérlegeléssel és számításokkal lehet megállapítani, hogy a penész megszüntetésére milyen intézkedéseket kell megtenni.

Varga Tamás (alkalmazástechnológus)


URSA Salgótarján Zrt.
www.ursa.hu


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Házunkat tetőtől-talpig „fel kell öltöztetni”!

A megfelelő minőségben és vastagságban (hővédelmileg folyamatosan, megszakítatlanul) szigetelt fűtött és fűtetlen tereket elválasztó épülethatároló szerkezetek nagyban hozzájárulnak az alacsony...


Ablaknyitás vagy gépi szellőztetés?

Nem először írunk erről, és gyaníthatóan nem is utoljára. A lakásszellőztetés fontossága azóta került fokozottan előtérbe, hogy a lakásfelújítások során korszerű nyílászárókra cseréljük le a...