Egészségtelen a penész a lakásban

2018-09-17 10:15:03 | Módosítva: 2018-09-24 08:41:16

Ha a nyári szabadságról kipihenten hazatérve a lakáspenész árnya kezd máris lelki szemeink előtt lebegni, azonnali cselekvésre van szükség! Általában már az őszi fűtési szezon elején megjelennek a penészesedéssel járó problémák. Először csak a külső ablaküvegek belső felületén csapódik ki a levegő magas belső páratartalmából a nedvesség, aztán ez fokozódik, megjelenik egyéb épületszerkezeteken is, elszíneződések formájában. Ez már a penész!


Talán nem mindenki tudja, hogy a penészesedés nem csak esztétikai és épületszerkezeti probléma – pedig már az is éppen elég volna –, hanem a levegőben szálló penészgomba spórák belégzése komoly légúti megbetegedések kialakulásához is vezethet.

A penészesedés kialakulásában közrejátszik az épületszerkezetek minősége és kapcsolódásaik, az ún. hőhidak szigeteletlensége, az időjárási viszonyok és még sok egyéb tényező mellett a belső épülethasználat módja is. Ha alacsony a belső felületi hőmérséklet a falakon, magas a belső páratartalom, miközben a helyiség szellőzése elégtelen vagy egyáltalán nem megoldott, és ha a fényviszonyok is nekik kedveznek, akkor a mindenhol jelen lévő gombaspórák azonnal lecsapnak, mivel a levegő hordozza a számukra szükséges tápanyagot.


A penészgombák a számukra lényeges tápanyagokat csak nedvességben (vízben) oldva képesek felvenni. Hogy honnan jön a nedvesség? Két fő irányból is. Felületi páralecsapódással elsősorban a régi hőhidas épületeknél találkozhatunk, ahol a rosszul szigetelt falszerkezetnek túl magas a hőátbocsátási tényezője. Ún. szorpciós nedvesség azonban még a jól szigetelt „hőhídmentes” épületszerkezetekben is kialakulhat, az eltérő külső-belső légállapotokból adódóan, melyet a belső burkolatok és vakolatok pórusméretei is nagyban befolyásolnak: a pórusmérettel egyenesen arányos a folyamat lefolyásának gyorsasága.

Tudni kell, hogy a különböző penészgátló szerek használata csak és kizárólag felületi kezelést eredményez! Maga a penészesedés újra és újra meg fog jelenni, mindaddig, amíg a konkrét kiváltó okokat meg nem szüntetjük…

A beltéri levegő minősége komoly szerepet játszik belső komfortérzetünk kialakulásában. A penészesedés ellen megfelelően kialakított és szigetelt épü­letszerkezetekkel, másrészt a belső légállapotok – léghőmérséklet, páratartalom és légcsere – megfelelő és folyamatos szinten tartásával védekezhetünk. Ha már kialakult a penészesedés, forduljunk szakemberhez. Csak komplex épületfizikai mérlegeléssel és számításokkal lehet megállapítani, hogy a penész megszüntetésére milyen intézkedéseket kell megtenni.

Varga Tamás (alkalmazástechnológus)


URSA Salgótarján Zrt.
www.ursa.hu


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Sóból készült lakberendezési tárgyak

Egyre több lakásban megtalálhatók már a különféle sókból készült lámpák, sótéglák, kis szobrok, melyek nem csak díszítik a belső teret, hanem egészségünkre is jó hatással vannak, valamint...


Hőmérséklet, fény és páratartalom a lakásban

A téli időszakban több időt töltünk a lakásban, de nem mindegy, milyen körülmények között. A hőmérséklet, a fény és a páratartalom optimális értékeken tartása nem csak szobanövényeink, de saját...