Falak előkészítése szigetelés előtt

2012-07-18 22:26:46 | Módosítva: 2012-07-18 22:26:46

Mielőtt falszigeteléshez fognánk, célszerű a fal hibáit feltárni, és a problémákat elhárítani. Gondot okozhat a vizesedés, a málló vakolat, illetve a kisebb-nagyobb repedések. Érdemes újragondolni a kapcsolók és konnektorok helyét is.

A falakat érintő egyik legbosszantóbb probléma a vizesedés. A falba kerülő víz más hatásokkal együtt képes a fal szerkezetét megbontani, súlyosabb esetben statikailag teljesen tönkretenni. Javításnál legeredményesebbek a mechanikai módszerek, amiknél gyakorlatilag 100%-os eredményre lehet számítani. Ilyen például az acéllemez besajtolás. A nyomás alatti injektálás talajvíznyomás és felszívódó talajnedvesség ellen is alkalmazható. Az eljárás mindkét esetben azonos, csupán a beinjektált anyagok minősége különbözik.
Ha a fal külső oldalához nem tudunk hozzáférni, rákényszerülhetünk, hogy a falazat szigetelését a belső oldalon valósítsuk meg. Egyre nagyobb tért hódítanak az elektromosság elvein alapuló szigetelési és falszárítási megoldások is. Ezeknél a víz részecskék áramlási iránya megváltozik, lefelé vándorolnak, ezáltal a kapilláris felszívódás megszűnik.

Falhibák

A fal felületi hibáit (lyukakat, repedéseket) gletteléssel tudjuk kijavítani. Vásárolhatunk kész glettanyagot, ez a kényelmesebb megoldás, mert nem kell a keveréssel bajlódni. Ez azonban felbontás után nem tartható el sokáig. Ha por alakú glettelő anyagot veszünk, a keverést mindig a vízzel kezdjük, és fokozatosan adagoljuk hozzá a glettanyagot. A fal javítását mindig a nagyobb lyukakkal, repedésekkel kezdjük. A falhibák belsejét érdemes benedvesíteni, mert ezekbe jobban tapad a glett. A glettanyagot spaklival próbáljuk meg minél jobban beletömködni a lyukba. Száradás után elkezdhetjük a teljes fal glettelését és a javított lyukak tetejének elsimítását.

Repedések

Tipikus szerkezeti hiba, ha a falon repedések jelennek meg. Attól függően, hogy hol kezdődnek a repedések, és milyen a kiterjedésük, 3-féle megjelenési formájával találkozhatunk:

  • lehet az alap tönkremeneteléből származó repedés,
  • lehet a fal saját szerkezeti hibájából adódó repedés,
  • és lehet a felső szerkezetekről (födémről) átadódó teher miatti repedés.

Az alap okozta repedés kijavítása csak azután történhet meg, ha az alapot kellő gondossággal feltártuk, és annak szerkezeti hibáját kijavítottuk. A kisebb repedések – a vakolat eltávolítás után – mészhabarccsal tölthetők ki.

Vakolathibák

Öreg, bizonytalan tapadású felületre nem szabad hőszigetelést rögzíteni. A rejtett hibát elárulja, hogy felette felpúposodik a vakolat, vagy ha megkocogtatjuk, megmozdul, tompa hangot ad. A javításnak csak akkor lesz értelme, ha nemcsak a megállapítottan hibás részt verjük le kőműves kalapáccsal, hanem még azon túl is jó arasznyi felületet.

Ha a lecsupaszított fal már kiszáradt, következhet az új vakolat felhordása több rétegben, végül a fal színéhez hasonló színű anyaggal történő újrafestése. Ha nem akarunk magunk habarcsot keverni, a felhordásával kínlódni, akkor belső vakoláshoz gipszkartonos javítást is választhatunk.

Ha viszont előre tudjuk, hogy a javított falszerkezetre belső oldali hőszigetelő rendszert fogunk felrakni, akkor az esztétikai követelményekből engedhetünk.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Bérces Balázs


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Faltetoválás

Ez nem összetévesztendő a hagyományos falfestő díszítési technológiával, amit mellesleg a falon elég nehéz lenne kivitelezni. A dolog lényegében sokkal egyszerűbb: a fal egy kiválasztott felületére...


Fúrni tudni kell

Nem lehet minden munkához mestert hívni! Akár lakásban, akár kertes házban lakik valaki, számtalan rögzítési feladat válik szükségessé számára az idők folyamán. Képet kell rakni a szobába,...