Hangszigetelés: Rigips a csend záloga

2020-02-09 10:14:46 | Módosítva: 2020-02-09 10:42:24

A nyugodt, zavartalan álmot, az otthoni tevékenységek (főzés, tévénézés, zenehallgatás, takarítás stb.) egymás zavarása nélküli végzését egyaránt biztosítják a Rigips hangszigetelt falai, falburkolatai. A Rigips gipszkarton rendszerek alacsony tömegük és egyszerű kialakíthatóságuk mellett kiváló hangszigetelő képességgel rendelkeznek. Új lakások építésekor, régi lakóterek felújítása során, tetőterek beépítésekor is nagyon jól alkalmazhatók.

Hangszigetelő szerkezetek szerelési alapelvei

A megfelelő hangszigetelési szint elérése érdekében precízen kell dolgozni, és be kell tartani az alábbi alapelveket:

– A szerkezet peremén beépítendő profilokra csatlakozó szivacscsíkot kell ragasztani.

– Az ásványgyapot szigetelést a szerkezet teljes egészébe be kell rakni, hézagok nélkül. A lágy szigetelőanyag lecsúszását rögzítéssel meg kell akadályozni.

– A függőleges (CW-) profilok távolsága lehetőleg a maximálisan megengedett 600 (625) mm legyen. A profilsűrítés a szerkezet hangszigetelő képességét csökkentheti.

– Az egyes csatlakozási pontoknál (pl. válaszfalak sarkai és falcsatlakozások) különösen oda kell figyelni az ásványgyapot szigetelés szakszerű elhelyezése, a burkolat folytonosságára és a vázszerkezet rugalmas csatlakoztatására (csatlakozó szivacscsík használatára). Ezek hiánya jelentősen rontja a szerkezet hangszigetelő képességét.

– A hangterjedés csökkentése érdekében javasoljuk, hogy a szerkezet csatlakozási vonalán a padlóbevonat-réteget hagyják ki, vagy folytonosságát szakítsák meg. A szerelt válaszfalak „T” csatlakozásánál hasonlóképpen javasoljuk megszakítani a végigfutó válaszfal borítólapjainak folytonosságát.

– A nyílásokba helyezendő ajtókat, ablakokat úgy kell kiválasztani, hogy megfeleljenek a szerkezet hangszigetelési követelményeinek, illetve számolni kell azzal, hogy csökkentik a két helyiség közötti hangszigetelést.

– A hézagolásnál törekedni kell a hézagok hézagoló anyaggal való teljes kitöltésére.

– Az áttörések számát lehetőség szerint minimalizálni kell, törekedni kell szakszerű kialakításukra és akusztikus szigetelőszerkezettel történő utólagos leszigetelésükre.

– Az elektromos dobozok a fal két oldalán nem helyezkedhetnek el egymással szemben.

– Az elektromos dobozokat a válaszfal vízszintes metszetében úgy kell elhelyezni, hogy két elektromos doboz között legyen egy függőleges CW-profil. Függőleges irányban az elektromos dobozok között legalább 40 cm távolság legyen.


Nagy teherbírású, kis helyigényű válaszfal szerkezet mindkét oldalán egy-egy réteg Habito® Hydro 12,5 mm építőlemezzel és Isover Akusto szigeteléssel. Falvastagság: 75 mm (50 mm-es profilokkal)


Kiváló hanggátlású válaszfal mindkét oldalán 2 réteg Blue Acoustic 12,5 mm gipszkarton építőlemezzel és Isover Akusto szigeteléssel. Falvastagság: 125 mm (75 mm-es profilokkal)


Lakáselválasztó fal szomszédos lakások között: dupla profilvázra építve, mindkét oldalon 2 réteg Habito Hydro 12,5 mm építőlemezzel és középen egy réteg RB gipszkartonnal. Falvastagság: 18,8 cm


További válaszfalszerkezetek paraméterei a Rigips honlapján szerepelnek:
https://www.rigips.hu/hu/kalkulatorok/valaszfal


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Építkezzünk: felkészülten és zölden

Az impulzusvásárlók hirtelen ötlettől vezérelve dobnak a kosárba termékeket, minden előzetes utánajárás nélkül, ami igazolhatná, hogy valóban az-e a céljaiknak legmegfelelőbb. Ez vagy jól sül...


Hasznosítsuk jól a támogatást

Az otthonfelújítási támogatás segítségével nemcsak a felújítási kiadásainkat felezhetjük meg, hanem az ingatlanunk értékét is jelentősen növelhetjük, amennyiben ezt a pénzt ingatlanunk...