A kerti grillsütők számos változata mellett egyre elterjedtebbek hazánkban a sütőtárcsák és más rendhagyóbb eszközök is. A napfényt gyűjtő tányér is egy ilyen érdekes eszköz, amely amellett, hogy a Nap energiáját hasznosítja a főzéshez, különleges, "űrtechnikát" imitáló látványával is feldobja a főzés alatti várakozási időt.
A napfényt gyűjtő tányér házilag is elkészíthető, vagy egy régi parabolaantenna is alkalmas kiindulásként, melyet a fényt visszaverő lemezekkel borítunk be. Arra figyeljünk, hogy a tányér átmérőjétől és homorulatától függően a Napfényt, és ami esetünkben lényegesebb hőenergiáját más-más helyre sugározza ki a szerkezet. Ezért célszerű úgy elkészíteni a napfogónkat, hogy a főzésre szolgáló edény tartója állítható legyen. Így az edényt oda tudjuk igazítani, ahova a tányér sugározza a hőt.
Minél nagyobb napfogó tányért készítünk, az általa összegyűjtött és egy pontba sugárzott hő annál nagyobb lesz, így annál hamarabb fő meg az étel.
A szerkezet használatakor legyünk óvatosak, hiszen könnyen égési sérüléseket szenvedhetünk, ha kezünkkel a visszasugárzott hő útjába kerülünk.
E szerkezetbe csak olyan edényt helyezzünk, melyek fülei is hőállóak. A hagyományos gázlapos főzési eljárástól eltérően itt nem csak az edény alját fogja érni a hő, hanem részben az alját, részben pedig valamelyik oldalát.
Érdemes a szerkezetet kerekekkel felszerelni, és úgy megalkotni, hogy a gyűjtőtányérja minél többféle irányban, lehetőleg fokozatmentesen állítható legyen. A Nap járásától függően délben például szinte függőlegesre kell állítanunk a gyűjtőtányért, délután pedig már kisebb szöget kell bezárjon a tányér a talajsíkhoz viszonyítva.
Értelemszerűen e szerkezet leghatásosabban nyáron és a déli forróságban. Napos, felhőmentes időben működtethető, de a gyűjtőtányér méretétől függően gyengébb napsütésben is szerencsével járhatunk.