Napgyűjtő tányér

2009-12-10 22:19:54 | Módosítva: 2009-12-16 00:05:18

A kerti sütés-főzés elterjedése az utóbbi években számos érdekes eszköz felbukkanásához vezetett. Most egy házilag is könnyen elkészíthető, a Nap sugarait a főzés szolgálatába állító berendezést szeretnénk röviden bemutatni.

A kerti grillsütők számos változata mellett egyre elterjedtebbek hazánkban a sütőtárcsák és más rendhagyóbb eszközök is. A napfényt gyűjtő tányér is egy ilyen érdekes eszköz, amely amellett, hogy a Nap energiáját hasznosítja a főzéshez, különleges, "űrtechnikát" imitáló látványával is feldobja a főzés alatti várakozási időt.
A napfényt gyűjtő tányér házilag is elkészíthető, vagy egy régi parabolaantenna is alkalmas kiindulásként, melyet a fényt visszaverő lemezekkel borítunk be. Arra figyeljünk, hogy a tányér átmérőjétől és homorulatától függően a Napfényt, és ami esetünkben lényegesebb hőenergiáját más-más helyre sugározza ki a szerkezet. Ezért célszerű úgy elkészíteni a napfogónkat, hogy a főzésre szolgáló edény tartója állítható legyen. Így az edényt oda tudjuk igazítani, ahova a tányér sugározza a hőt.

Minél nagyobb napfogó tányért készítünk, az általa összegyűjtött és egy pontba sugárzott hő annál nagyobb lesz, így annál hamarabb fő meg az étel.
A szerkezet használatakor legyünk óvatosak, hiszen könnyen égési sérüléseket szenvedhetünk, ha kezünkkel a visszasugárzott hő útjába kerülünk.
E szerkezetbe csak olyan edényt helyezzünk, melyek fülei is hőállóak. A hagyományos gázlapos főzési eljárástól eltérően itt nem csak az edény alját fogja érni a hő, hanem részben az alját, részben pedig valamelyik oldalát.
Érdemes a szerkezetet kerekekkel felszerelni, és úgy megalkotni, hogy a gyűjtőtányérja minél többféle irányban, lehetőleg fokozatmentesen állítható legyen. A Nap járásától függően délben például szinte függőlegesre kell állítanunk a gyűjtőtányért, délután pedig már kisebb szöget kell bezárjon a tányér a talajsíkhoz viszonyítva.
Értelemszerűen e szerkezet leghatásosabban nyáron és a déli forróságban. Napos, felhőmentes időben működtethető, de a gyűjtőtányér méretétől függően gyengébb napsütésben is szerencsével járhatunk.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Nzr


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

öreg ház avatarja

öreg ház         naptűzhely

A cikk emlékeztet a "napszakács" honlapon látott készülékre, talán krómozott. Magam készítettem már konyhai habverőtálból, ami 1 decit 1/ óra alatt forral fel (szintén krómozott.
Most próbálok egy parabola antennából bevonattal készíteni, a fólia neve: DC-fix deco spiegelfolie (tükörfólia). Ez öntapadó, a Praktikerben kapható, kb. 4000 Ft-ért.

joebácsi avatarja

joebácsi         naptűzhely, grillsütő, napfogó, kerti sütés

Azt szeretném tudni, hogy vajon milyen anyagból van a fényvisszaverő felület és esetleg mivel helyettesíthető.

Grillezés egyszerűen

A grillen készült ételek íze, és a készítés kellemes körülményei (kertben, szabadban, madárdallal kísérve) egyre több embert elvarázsol. Annak ellenére, hogy az áruházak kínálatában a grillezési...