Ősszel még nincs vége!

Pollen és porriadó

2009-11-22 17:13:19 |

Bár a pollen és a szálló por koncentrációja az év folyamán nem októberben a legmagasabb, az erre allergiások ilyenkor még nem lélegezhetnek fel. Néhány apró trükkel csökkenthetjük az allergén anyagok jelenlétét a lakásunkban, vagy légtisztító berendezés beszerzésével is felvehetjük a harcot ellenük

Apró trükkök a levegő tisztításához

A pollenek és a por okozta allergiás tüneteket az emberiség az életmódjának köszönheti leginkább. Nem ezek az allergének a hibásak a gyenge immunrendszeri működésért, hanem a gyenge immunrendszeri működés miatt ezek okoznak kellemetlen tüneteket. Ha már így van, akkor érdemes megpróbálni e kellemetlenséget okozó anyagok mennyiségét lakásunkban csökkenteni.
A gyomok többsége októberben már magot érlelő fázisában van, de attól függően, hogy a terület mikor volt kaszálva, mikor indultak újabb gyomkelések, sok gyomnövény akad, ami még ekkor is virágzik, és pollenjeit szórja. Legtöbben a szélporozta növények virágporára allergiásak, mivel ezek jóval nagyobb tömegben termelik pollenjeiket, mint a rovarporzásra specializált, jobb hatékonysággal ezért kevesebb pollennel "dolgozó" növénytársaik.
A porra, állatszőrre is sokan allergiásak. E három allergén anyag nagyon különböző eredetű, ám van néhány közös tulajdonságuk, ami a terjedésükre vonatkozik, ezért a védekezés tekintetében egy kalap alá vehetők. Ezek az allergének száraz, meleg gyenge légmozgású időjárás esetén irritálják legjobban az allergiásokat, ekkor legnagyobb a koncentrációjuk a levegőben. Eső után, hűvösebb időben kitisztul a levegő. Az eső kimossa a levegőből a port és a polleneket. Melegben a talaj felmelegszik, az melegíti a levegőt, ez egy lassú fölfelé áramló légmozgást eredményez, ami a port és a polleneket is orrmagasságba emeli. Hűvös idő esetén a talajról felfelé irányuló légmozgás megszűnik, vagy minimálisra csökken, ami szintén kedvez a levegő tisztulásnak. Ezeket a természetes folyamatokat mi is felhasználhatjuk mikrokörnyezetünk, házunk tájának a pollen és porkoncentrációjának a csökkentésére.
Késő esti, éjszakai vagy kora hajnali szellőztetéssel jobb minőségű levegőt engedünk a házba, mintha a napi nagyszellőztetést napközbenre időzítenénk. Az esti porlasztó-szórófejes öntözés az esőhöz hasonlóan csökkenti a levegő por és pollenkoncentrációját. A kerti utakat ne hagyjuk porosan; vagy locsoljuk fel rendszeresen, vagy gondoskodjunk valamilyen pormentes megoldásról: murva, vagy kéregborításról.

A szúnyogháló helyett, bár nem látunk ki rajta érdemes a gyakran nyitva tartott ablakra textilből árnyékolót feszíteni, ami amellett hogy árnyékol, rendszeresen permetezve, megnedvesítve vízzel szűri a levegő por és pollenmennyiségét, miközben az beáramlik a nedves szöveten.
Ha kinti cipővel nem mászkálunk a lakásban, az is sokat segít a ház levegőjének tisztántartásában, a szálló por tartalmának csökkentésében.
A porra, pollenre allergiások más módon is gondoskodhatnak a levegő porterhelésének a csökkentéséről. Ők kerüljék a kárpitozott bútorok és a szőnyegek használatát, ehelyett használjanak műbőr vagy bőr felületű bútorokat, szőnyeg helyett pedig PVC padlót, kövezett padlót, laminált, vagy hagyományos parkettát. A szőnyeg és a kárpitok gyűjtik a port, míg az előbb említett felületek nedves tisztításakor a rájuk rakódó szennyeződések sokkal eredményesebben eltávolíthatók. A függönyök se legyenek porfogó anyagból, és érdemes sokkal gyakrabban mosni azokat, ahol allergiás van a családban.

Ionizációs légtisztító berendezések

Az ionizációs légtisztító berendezések olyan elektromos szerkezetek, amelyek negatív töltésű ionokat anionokat állítanak elő, ezzel semlegesítve a levegőben lévő szennyeződéseket. Az ionizálásra általában ultraibolya sugárzást használ a gép. A mesterségesen előállított UV sugárzást emellett az egészségügy és az élelmiszeripar is használja fertőtlenítésre.
Az ilyen légtisztító gép egy természetes folyamatot másol. A tiszta vidéki levegő negatív ionkoncentrációja 2000 ion/cm3. Vízesések közelében ez az érték elérheti a 100 000 darabot is, ám egy zárt, rossz levegőjű szobában mindössze 100 ion/cm3 körüli érték van jelen. A negatív ionok úgy tisztítják a levegőt, hogy már 0,01 mikrométer nagyságú szennyeződések megkötésére és semlegesítésére is alkalmasak. Ezek lehetnek baktériumok, vírusok, virágpollen, por vagy kellemetlen szagokat okozó molekulák.
Tudományos vizsgálatok igazolták, hogy a negatív ionok növelik az élő sejtek oxigén megkötő képességét, és szerepet játszanak a szervezet szerotonin szintjének szabályozásában, ami az idegrendszer ingerülettovábbító működésében is fontos. Nagy negatív ionkoncentrációjú környezetben javul a közérzet, csökken a vérnyomás és a légzésszám, ami stresszmentes, ellazult állapotot jelez. Az ionizált levegő a vizsgálatok szerint jó hatással van a szervezet fertőzésekkel szembeni ellenálló képességére, migrénre, álmatlanság egyes változataira, hörghurutra, asztmára és szénanáthára.

A gép működése

Az ionizátorok, amelyeket háztartási célokra alakítottak ki, általában 8-30 négyzetméter alapterületű helyiségek levegőjének ionizálására alkalmasak. Egyes csúcsmodelleknek már 140 négyzetméter sem jelent problémát. A készülék negatívion kibocsátó képessége 100 000-1000 000 darab/cm3 körüli lehet, típustól és készüléktől függően. Mindezt a gép csendes koronakisülés nevű módszerrel elektromos töltések létrehozásával biztosítja beépített elektródáinak segítségével. A készülék a levegőben lebegő parányi részecskék semlegesítése mellett a dohányfüstöt és a gomba spórákat is "irtja" ami a fekete fal hatás kialakulását is meggátolja.
A készülék által semlegesített és kiszűrt részecskék elektrosztatikus úton egy fémlemezhez tapadnak, amit alkalmanként érdemes megtisztítani. A készülék működés közben halk sziszegő hangot ad, ekkor jönnek létre az elektromos kisülések benne. A gyorsabb levegőátmozgatás miatt ventillátorral is szokták kombinálni a gyártók. Ionizátor berendezéseket már 10 000 forinttól beszerezhetünk, ám e berendezéseknél is vannak kisebb és nagyobb tudású modellek. Egyesek párásítóval vannak kombinálva, ami szintén jó hatású a levegőminőségre. Mások az UV mellett rádiófrekvenciával, ózonkibocsátással és speciális fénycsövek közötti levegőáramoltatással gondoskodnak a kórokozók elpusztításáról is.

Más praktikus dolgok

Érdemes lehet beszerezni egy vízszűrős porszívót is, ami a beszívott levegőt víztartályán keresztül vezeti, átbugyborékoltatja, így a víznek van alkalma egy csomó levegőben levő szennyező anyagot "kimosni" belőle. Biztos mindenki érezte már, hogy vízparton mennyivel más a levegő. A készülék is ezt a természetes folyamatot utánozza. A hagyományos porszívók a padlóról felszívják a port, és a porzsákba juttatják, ám a készülékből kiáramló levegőben is sok por és szennyeződés marad. Hagyományos porszívózáskor a szőnyeget és a padlót kitisztítjuk, de a levegőt beporoljuk egy időre, amit egy egészséges ember valószínűleg észre sem vesz. De aki allergiás, azt ez érzékenyen érinti. A vízszűrős porszívó erre ad megoldást.

Célszerű, ha az allergiás egyén a pollen szezonban napszemüveget visel. Némi mechanikus védelmet ez is jelenthet, másrészt a szem UV sugarak elleni megóvásához is hasznos.
Külföldön teljesen elfogadott viselet utcán is a pollenszűrővel ellátott orr-száj maszk. Nálunk még nagyon megbámulják azt, aki ilyet visel, bár már találkozhatunk vele.
Ha módjukban áll, használják a pollenszűrőt, vagyis a pollenszűrős szellőző rendszert a gépkocsiban, és tartsák zárva a kocsi ablakát.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Nagy Z. Róbert

Címkék: pollen, por, allergia

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Jó szék, helyes ülés

Az emberi test felépítése a sok, és különféle mozgással járó életmódra lett „kitalálva”. A mai korban azonban egyre többet ülünk, szakmák ezreiben egész nap a számítógép előtt dolgozunk. Akik...


Okos háztartás

Az LG nemrég bemutatta a HomeChat nevü, „beszélgető” okos háztartási gépekből álló rendszerét. Az ötletes rendszer különlegessége, hogy egy mobilalkalmazás segítségével kétirányú kommunikációt...