Ősszel még nincs vége!

Pollen és porriadó

2009-11-22 17:13:19 |

Bár a pollen és a szálló por koncentrációja az év folyamán nem októberben a legmagasabb, az erre allergiások ilyenkor még nem lélegezhetnek fel. Néhány apró trükkel csökkenthetjük az allergén anyagok jelenlétét a lakásunkban, vagy légtisztító berendezés beszerzésével is felvehetjük a harcot ellenük

Apró trükkök a levegő tisztításához

A pollenek és a por okozta allergiás tüneteket az emberiség az életmódjának köszönheti leginkább. Nem ezek az allergének a hibásak a gyenge immunrendszeri működésért, hanem a gyenge immunrendszeri működés miatt ezek okoznak kellemetlen tüneteket. Ha már így van, akkor érdemes megpróbálni e kellemetlenséget okozó anyagok mennyiségét lakásunkban csökkenteni.
A gyomok többsége októberben már magot érlelő fázisában van, de attól függően, hogy a terület mikor volt kaszálva, mikor indultak újabb gyomkelések, sok gyomnövény akad, ami még ekkor is virágzik, és pollenjeit szórja. Legtöbben a szélporozta növények virágporára allergiásak, mivel ezek jóval nagyobb tömegben termelik pollenjeiket, mint a rovarporzásra specializált, jobb hatékonysággal ezért kevesebb pollennel "dolgozó" növénytársaik.
A porra, állatszőrre is sokan allergiásak. E három allergén anyag nagyon különböző eredetű, ám van néhány közös tulajdonságuk, ami a terjedésükre vonatkozik, ezért a védekezés tekintetében egy kalap alá vehetők. Ezek az allergének száraz, meleg gyenge légmozgású időjárás esetén irritálják legjobban az allergiásokat, ekkor legnagyobb a koncentrációjuk a levegőben. Eső után, hűvösebb időben kitisztul a levegő. Az eső kimossa a levegőből a port és a polleneket. Melegben a talaj felmelegszik, az melegíti a levegőt, ez egy lassú fölfelé áramló légmozgást eredményez, ami a port és a polleneket is orrmagasságba emeli. Hűvös idő esetén a talajról felfelé irányuló légmozgás megszűnik, vagy minimálisra csökken, ami szintén kedvez a levegő tisztulásnak. Ezeket a természetes folyamatokat mi is felhasználhatjuk mikrokörnyezetünk, házunk tájának a pollen és porkoncentrációjának a csökkentésére.
Késő esti, éjszakai vagy kora hajnali szellőztetéssel jobb minőségű levegőt engedünk a házba, mintha a napi nagyszellőztetést napközbenre időzítenénk. Az esti porlasztó-szórófejes öntözés az esőhöz hasonlóan csökkenti a levegő por és pollenkoncentrációját. A kerti utakat ne hagyjuk porosan; vagy locsoljuk fel rendszeresen, vagy gondoskodjunk valamilyen pormentes megoldásról: murva, vagy kéregborításról.

A szúnyogháló helyett, bár nem látunk ki rajta érdemes a gyakran nyitva tartott ablakra textilből árnyékolót feszíteni, ami amellett hogy árnyékol, rendszeresen permetezve, megnedvesítve vízzel szűri a levegő por és pollenmennyiségét, miközben az beáramlik a nedves szöveten.
Ha kinti cipővel nem mászkálunk a lakásban, az is sokat segít a ház levegőjének tisztántartásában, a szálló por tartalmának csökkentésében.
A porra, pollenre allergiások más módon is gondoskodhatnak a levegő porterhelésének a csökkentéséről. Ők kerüljék a kárpitozott bútorok és a szőnyegek használatát, ehelyett használjanak műbőr vagy bőr felületű bútorokat, szőnyeg helyett pedig PVC padlót, kövezett padlót, laminált, vagy hagyományos parkettát. A szőnyeg és a kárpitok gyűjtik a port, míg az előbb említett felületek nedves tisztításakor a rájuk rakódó szennyeződések sokkal eredményesebben eltávolíthatók. A függönyök se legyenek porfogó anyagból, és érdemes sokkal gyakrabban mosni azokat, ahol allergiás van a családban.

Ionizációs légtisztító berendezések

Az ionizációs légtisztító berendezések olyan elektromos szerkezetek, amelyek negatív töltésű ionokat anionokat állítanak elő, ezzel semlegesítve a levegőben lévő szennyeződéseket. Az ionizálásra általában ultraibolya sugárzást használ a gép. A mesterségesen előállított UV sugárzást emellett az egészségügy és az élelmiszeripar is használja fertőtlenítésre.
Az ilyen légtisztító gép egy természetes folyamatot másol. A tiszta vidéki levegő negatív ionkoncentrációja 2000 ion/cm3. Vízesések közelében ez az érték elérheti a 100 000 darabot is, ám egy zárt, rossz levegőjű szobában mindössze 100 ion/cm3 körüli érték van jelen. A negatív ionok úgy tisztítják a levegőt, hogy már 0,01 mikrométer nagyságú szennyeződések megkötésére és semlegesítésére is alkalmasak. Ezek lehetnek baktériumok, vírusok, virágpollen, por vagy kellemetlen szagokat okozó molekulák.
Tudományos vizsgálatok igazolták, hogy a negatív ionok növelik az élő sejtek oxigén megkötő képességét, és szerepet játszanak a szervezet szerotonin szintjének szabályozásában, ami az idegrendszer ingerülettovábbító működésében is fontos. Nagy negatív ionkoncentrációjú környezetben javul a közérzet, csökken a vérnyomás és a légzésszám, ami stresszmentes, ellazult állapotot jelez. Az ionizált levegő a vizsgálatok szerint jó hatással van a szervezet fertőzésekkel szembeni ellenálló képességére, migrénre, álmatlanság egyes változataira, hörghurutra, asztmára és szénanáthára.

A gép működése

Az ionizátorok, amelyeket háztartási célokra alakítottak ki, általában 8-30 négyzetméter alapterületű helyiségek levegőjének ionizálására alkalmasak. Egyes csúcsmodelleknek már 140 négyzetméter sem jelent problémát. A készülék negatívion kibocsátó képessége 100 000-1000 000 darab/cm3 körüli lehet, típustól és készüléktől függően. Mindezt a gép csendes koronakisülés nevű módszerrel elektromos töltések létrehozásával biztosítja beépített elektródáinak segítségével. A készülék a levegőben lebegő parányi részecskék semlegesítése mellett a dohányfüstöt és a gomba spórákat is "irtja" ami a fekete fal hatás kialakulását is meggátolja.
A készülék által semlegesített és kiszűrt részecskék elektrosztatikus úton egy fémlemezhez tapadnak, amit alkalmanként érdemes megtisztítani. A készülék működés közben halk sziszegő hangot ad, ekkor jönnek létre az elektromos kisülések benne. A gyorsabb levegőátmozgatás miatt ventillátorral is szokták kombinálni a gyártók. Ionizátor berendezéseket már 10 000 forinttól beszerezhetünk, ám e berendezéseknél is vannak kisebb és nagyobb tudású modellek. Egyesek párásítóval vannak kombinálva, ami szintén jó hatású a levegőminőségre. Mások az UV mellett rádiófrekvenciával, ózonkibocsátással és speciális fénycsövek közötti levegőáramoltatással gondoskodnak a kórokozók elpusztításáról is.

Más praktikus dolgok

Érdemes lehet beszerezni egy vízszűrős porszívót is, ami a beszívott levegőt víztartályán keresztül vezeti, átbugyborékoltatja, így a víznek van alkalma egy csomó levegőben levő szennyező anyagot "kimosni" belőle. Biztos mindenki érezte már, hogy vízparton mennyivel más a levegő. A készülék is ezt a természetes folyamatot utánozza. A hagyományos porszívók a padlóról felszívják a port, és a porzsákba juttatják, ám a készülékből kiáramló levegőben is sok por és szennyeződés marad. Hagyományos porszívózáskor a szőnyeget és a padlót kitisztítjuk, de a levegőt beporoljuk egy időre, amit egy egészséges ember valószínűleg észre sem vesz. De aki allergiás, azt ez érzékenyen érinti. A vízszűrős porszívó erre ad megoldást.

Célszerű, ha az allergiás egyén a pollen szezonban napszemüveget visel. Némi mechanikus védelmet ez is jelenthet, másrészt a szem UV sugarak elleni megóvásához is hasznos.
Külföldön teljesen elfogadott viselet utcán is a pollenszűrővel ellátott orr-száj maszk. Nálunk még nagyon megbámulják azt, aki ilyet visel, bár már találkozhatunk vele.
Ha módjukban áll, használják a pollenszűrőt, vagyis a pollenszűrős szellőző rendszert a gépkocsiban, és tartsák zárva a kocsi ablakát.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Nagy Z. Róbert

Címkék: pollen, por, allergia

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Családi házak aljzatbetonja

A családi házak építésénél, felújításánál számos szerkezet esetében használhatunk betont, amely erős, tartós és költséghatékony megoldást jelent. A kialakítandó élettér szempontjából az egyik...


Porzsák nélküli porszívók tisztítása

Porzsák nélküli porszívó esetén is keletkezik szemét, csak az nem egy papír vagy textil zsákba, hanem egy műanyag tartályba kerül. Az ürítgetést, porolást így sem ússzuk meg.