Hőszigeteléssel a környezetért

2009-12-17 18:43:34 | Módosítva: 2009-12-26 22:51:24

Manapság mindenfelé a környezetbarát gondolkodás fontosságát hangsúlyozzák, ugyanakkor az energiatakarékos gondolkodás mindennapi életünk szükségszerű részévé vált. A válság begyűrűzött minden lakásba, a költségek csökkentésének minden módját meg kell ragadnunk. Az építkezésnél vagy felújítás során is oda kell figyelni, így több maradhat a pénztárcánkban, és a jövőért is tettünk valamit.

Joggal kérdezheti a kedves olvasó, mindezt hogyan? A megoldás kevés befektetéssel hosszú távú eredmény: a hőszigetelés. Az energiatudatos gondolkodás az építkezésnél és felújítás során egyaránt fontos. A Magyarországi EPS Hőszigetelőanyag Gyártók Egyesülete (MEPS) is a környezetbarát és energiatakarékos megoldások mellett kötelezte el magát, így építi velünk együtt a jövőt.
Az EPS, expandált polisztirol kiváló hőszigetelő tulajdonsága mellett megfelelően páraáteresztő, amit nem lehet eléggé hangsúlyozni, hiszen felújításkor nagyon fontos szempont ez is. Az EPS előnye még, hogy könnyen megmunkálható, alakítható. Az azonos szilárdsági csoportba tartozó anyagokat tekintve pedig a legkönnyebb. A biztonságot tekintve fontos, hogy tűzveszélyességi szempontból is kedvező jellemzőkkel rendelkezik. Ezért is használják hazánkban több mint 40 esztendeje, és az Európai Unióban is teljesen elfogadott a, engedélyezett és bevált az EPS homlokzati hőszigetelések beépítése.

A szaktudás és technológiai háttér tehát adott, érdemes alkalmazni, hiszen jelentős energia-megtakarítást érhetünk el vele, különösen megfelelő vastagságú szigetelőanyag beépítésével. Míg korábban (alacsony fűtési költségek mellett) beérték a 3-4 cm vastagságú hőszigetelő réteggel, addig mára már a rendeletek is legalább 8 cm-t írnak elő (szomszédos, hasonló klímájú, fejlett országokban ez minimum 9-10 cm), a fal fajtájától függően.
Például kő, vasbeton vagy mészhomok téglából, illetve B 30-as téglából készült ház hőszigetelésekor a szigetelő réteg ideális vastagsága átlagosan 12 cm. A MEPS szakértői is 10-15 cm vastag réteg alkalmazását javasolják. Ennél vastagabb szigetelés esetén már alacsony energiaszintű vagy passzívházakról beszélünk, ami építészeti szempontból is eltér, kevésbé elterjedt, környezetvédelmi szempontból azonban ideális. Egy átlagos családi házban tehát a legalább 10 cm vastag szigetelőréteggel akár 75.000 Ft is megtakarítható évente. Jól látszik, hogy a jó hőszigetelés 5-6 év alatt behozza az árát, majd hosszú évekig szolgálja az ott lakókat.

Az expandált polisztirolok építkezéskor és felújítás során az épület bármely részén alkalmazhatók, egyszerűen beépíthetők. A lényeg, hogy a megfelelő anyagot a megfelelő helyre építsük be, és persze vastagon szigetelve, így a fűtési költségek akár 60 százalékkal is csökkenthetők. A megfelelő vastagságú EPS-sel történő hőszigeteléssel tehát télen-nyáron olcsóbbá, komfortosabbá válnak a mindennapok, és biztossá a jövő.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Multipor belső oldali hőszigetelés

Magyarországon azért van szükség több fűtési energiára, mert a meglévő, elöregedő lakásállomány nagy részénél a megfelelő hőszigetelés nem megoldott. Építésük idején nem fordítottak kellő...


A hőszigetelés hatékonysága

Tévesen becsülik meg a hőszigetelés hatékonyságát a háztulajdonosokEgyes hőszigetelési módszerek hatékonyságát túl-, a teljes hőszigetelés várható hatását pedig alulbecsülik a háztulajdonosok....