Betonvédelem

2009-11-19 22:32:40 | Módosítva: 2009-11-25 13:05:57

A betonban levő betonacél addig nem korrodálódik, ameddig elegendően vastag betonréteg fedi. Ez különösen régi épületeknél legtöbbször csak elméletben van így. A gyakorlatban a vasbeton szerkezeteknél kivitelezés után hajszálrepedések képződnek, és sokszor helyenként a védőréteg is túl vékony. Mindez a mechanikai megterhelésekkel, nedvességgel, faggyal és sókkal együtt a beton karbonátosodását, a betonacél korrózióját és az egész épület szerkezetének veszélyeztetését eredményezi.

Az ilyen sérüléseket egyszerűen és hatékonyan kezelhetjük készre gyártott polimer cement javítóhabarcsokkal a következő lépések szerint:
Lemossuk, és mechanikusan megtisztítjuk a sérült beton felületét, hogy megnyissuk a pórusokat. Alaposan be kell nedvesíteni a felületet a javítás megkezdése előtt 6-24 órával korábban, de a tócsaképződést kerülni kell. Megtisztítjuk a betonacél látható részeit csillogó fémfelületig, és 2 réteg BETONPROTEKT K-t viszünk fel rá.
A megtisztított betonfelületen tapadó-hidat képezünk KEMACRYL:VÍZ 1:1 arányú keverékével, majd újraprofilozzuk a betont a sérülés helyén BETONPROTEKT RT-vel mennyezeten és függőleges falfelületen. A vízszintes felületek javítására a BETONPROTEKT RP alkalmas. A felületek védelmére BETONPROTEKT F-et viszünk fel. Ez a finom glett könnyen simítható, jól zárja a pórusokat.
Az elkészült felületet 3 napig védeni kell a gyors kiszáradástól, ehhez a KEMACURE ECO kipárolgás gátló szer a legalkalmasabb.
Minden javítóhabarcs minőségi kvarchomokot tartalmaz és rendkívül kompatibilis a betonnal. (Minden terméket a PrEN1504 európai standardnak megfelelően tesztelnek - a betonszerkezetek védelmét és javítását szolgáló termékeket és rendszereket is.)

Kaszai Ildikó
KEMA Magyarország Kft.

KEMA Építőanyagok-Magyarország Kft.
1181 Budapest, Közdűlő út 1-2.
Telefon: (+36-1) 295-1822
Fax: (+36-1) 297-0753
www.kema-on.net
info@hu.kema-on.net

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Szálerősítésű beton, betonacél helyett

Ezt a technikát az építőiparban már több évtizede használják a beton megerősítésére. A betonacél háló kiváltására alkalmas szálerősítésű betonnal a munka egyszerűbb, gyorsabb és olcsóbb, a...


Védekezés a rozsda ellen

Ha rozsdáról esik szó, főként az acélanyagok korróziójára gondolunk. Pedig más fémek is károsodhatnak a nedves, agresszív hatások következtében. A fémekfelületi bomlása ugyanis nem kímél semmilyen...