Grillezés egyszerűen

2014-08-20 10:46:00 | Módosítva: 2014-08-20 10:50:42

A grillen készült ételek íze, és a készítés kellemes körülményei (kertben, szabadban, madárdallal kísérve) egyre több embert elvarázsol. Annak ellenére, hogy az áruházak kínálatában a grillezési kellékek – mind az eszközök, mind az alapanyagok – szezonálisak, grillezni nem csak nyáron, hanem télen is lehet. Köszönhető ez a grillező eszközök sokféleségének. Hiszen vannak faszenes változatból kőgrillek, lemezgrillek, de beltérben is használhatunk elektromos árammal vagy gázzal működő készülékeket.

Nem könnyű eligazodni a nagy választékban, ám érdemes időt áldozni a megfelelő készülék kiválasztására, hiszen ez nagyban befolyásolja majd a használhatóságát. Először is döntsük el, hogy milyen típusú grillsütőt szeretnénk: faszenest, elektromost, vagy gázüzeműt. A készülék teljesítménye azért lényeges, hogy tudjuk, alkalmanként mennyi időnk van a sütésre? A mérete pedig arra lesz befolyással, hogy adott idő alatt hány személyre tudjuk elkészíteni a grillfogást.


Mindezen paraméterek mellett a lehetőségeinknek gátat szabhat még, hogy pénzben mennyit áldoznánk a grillsütőre, illetve átgondolásra érdemes még, hogy amikor nem használjuk, akkor hol és mekkora hely áll rendelkezésre a tárolásra? Tehát összefoglalva: mivel üzemeljen, milyen konyhatechnikai folyamatokat tudjon, méret, teljesítmény, ár – ami alapján döntenünk kell.

A grillsütők alapvető változatai

Kerti sütéskor általában faszenes grilleszközöket használunk, de választhatunk emellett elektromos vagy gázüzemű változatból is. Az árak igen nagy szórás mutatnak, hiszen az egyszer használatos faszenes grill, mely egy rácsozott aludobozban, előkészített faszénnel és átitatott gyújtópapírral ellátott kis instant készülék már 800 forinttól kapható, az egyszerű lemezgrillek ára 2000-20 000 forint között van, az elektromos és gázos változatok ára pedig 20 000 forinttól kezdődik és határ a csillagos ég.Az elektromos grillek főként azoknak ajánlottak, akik télen is szeretnének sütni, de emellett előnyük a kis helyen való, könnyű és praktikus tárolás. Az elektromos sütő teljesítménye meghatározza a grillezés minőségét, gyorsaságát, és az egyszerre elkészíthető ételek mennyiségét. Ezek a készülékek egy-két ember kiszolgálására megfelelőek, és általában teflonbevonatú sütőfelületüket elektromos áram segítségével fűtőszálak melegítik fel. A teflonfelület könnyen tisztítható, de sérülékeny.

Más változatánál nem a teflon felületet használjuk, hanem grillrács adja a sütő felületet, mely alatt, vagy közvetlenül fűtőszálak gondoskodnak a sütésről, vagy lávaköveket tesznek a rács alá, amelyeket fűtőszálak hevítenek fel, és az ételek a felhevült kövön sülnek meg.

Az elektromos grillsütők előnye a könnyű mozgathatóság, a gyors ételkészítés. Nincs szükség fa vagy faszén melegítésére, a tűzrakásra, valamint várakozásra, amíg a tűzből a sütéshez használható parázs keletkezik. E készülékek egész évben használhatók, asztali változataik alkalmasak látványsütésre is. Hátrányuk, hogy a szén adta füstös ízt itt hiába keressük.Mire figyeljünk elektromos grillkészülék vásárláskor? Lényeges a tapadásmentes bevonat, fontos, hogy állítható legyen a sütőfelület hőmérséklete. A zsírtálca meredeksége, állíthatósága, mely az alsó csepp-tálcába juttatja a felesleges olajat, zsírt. A sütés intenzitását szabályozhatjuk a hőmérsékletállításon kívül a sütőrács magasságának az állításával. Hasznos kiegészítő a hőmérsékletet jelző lámpa, és a sütőfelület nagysága is fontos szempont.

A faszenes grill az egyik legkedveltebb változata e sütőknek, hiszen olcsó, és könnyen kezelhető. A hőt az égő faszéndarabok állítják elő, így az étel elkészítése tovább tart, amiért kárpótol a hangulat és az utánozhatatlan füstös íz. A sütési hőmérséklet beállítása e típusoknál némi gyakorlatot igényel. Itt a szén mennyisége illetve a szellőzőnyílások állítása szabályozza a hőmérsékletet, amit a lecsepegő zsír némiképp módosíthat – főleg ha az lángra kap.

Faszenes típus választásakor hasznos az állítható magasságú állvány és lábak megléte. Helyváltoztatáskor a kerekeknek is jó hasznát vesszük. A profi változatoknál állítható a szellőzés intenzitása, és külön tartálya van a hamunak, ami így nem az izzó szénnel van egy helyen. A változatosabb konyhatechnikai műveletek miatt előnyös, ha fedő is tartozik a készülékhez, szellőző lyukakkal. A sütőfelület nagysága itt is meghatározza, hogy hány embert képes kiszolgálni a grillsütő. Egyes változatoknál megoldották, hogy a sütőfelület mellett a melegen tartást szolgáló tároló hely is van.

A gázzal működő grillezőknek több technikai módszeren alapuló változata is van. Némelyek kisebb kapacitásúak, de szállíthatók. Az ennél nagyobbak többfunkciós szettel kaphatók, így ezeknek tartozékai a grillrács mellett a vaslap, a sütőedény, esetleg a wok és a zsiradékgyűjtő. A fedelük lecsukásával pedig a grillezés egyből zárt terű sütésre változtatható.


E készülékek csúcsa a rozsdamentes acél testtel és legalább három gázégővel rendelkező, egyenletes hő eloszlást biztosító gázgrill. Ilyen választásánál figyeljünk, hogy az égőket külön is be lehessen gyújtani, és az égőfej jó minőségű legyen. Ez ránézésre természetesen nehezen állapítható meg, de közvetve nem bonyolult: minél hosszabb garanciát adnak rá, várhatóan annál jobb minőségű a termék. Kellemetlen meglepetés lehet, ha a pb gázpalackhoz szükséges átalakító nem tartozéka a készüléknek, érdeklődjünk erről! A gázgrill legyen masszív, nehezen boruló, de kerekekkel könnyen áthelyezhető. A nagyobb kapacitású készüléknél elvárás, hogy megfelelő mennyiségű tároló hellyel is rendelkezzen.

A gázzal működő grillek fajtái működési elv alapján kontaktgrill, a lávaköves grill és az RBS technológiás. A lávakövesnél a követ a gázégők melegítik fel, de a munkát a kövek végzik, melyek – amellett hogy a hő közlésében játszanak szerepet – beszívják a felesleges zsírt – a belobbanás veszélyét is csökkentve –, mindamellett az odaégés, szenesedés esélyét is csökkentik. Ennek gyakran tartozéka az öntöttvas lap, melyen, a rácson nem süthető ételeket készíthetjük: tükörtojás, zöldségek stb. A lávakövek érdekessége, hogy sütés után, ha üresen pár percig maximumra hevítjük, akkor öntisztulnak, elégetik a rájuk került szennyeződéseket. A lávaköveket időnként cserélni, pótolni kell.A kontakt sütőknél a leginkább öntöttvasból készült grillrács vagy vaslap és a gázégők között közvetlen hőátadás van, a gyors felhevülést az égők egyenletes elhelyezkedése, valamint a hőeloszlató anyag segíti. A sütőfelület alatt találhatók az égők, melyek az általuk kibocsátott hőt hő diffúzorok segítségével oszlatják el egyenletesen.

Az RBS a grillezés legmodernebb változata, mivel itt a grillsütő kerámia égőkkel működik. A készülék oldalán egy grill kád található, amely a belobbanást és az odaégést meggátolva elkülöníti a lecsepegő zsiradékot, szószokat és egyéb leveket. Mindezt egyes modellekben lávakövekkel és öntöttvas lemezekkel kombinálják, így lehetővé téve a sütést, pörkölést, grillezést vagy akár a tésztába göngyölt ételek elkészítését.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Alternatív kerti tűzhelyek

A tavaszi időszak a kerti munkák mellett a nyári szabadtéri főzésre, sütögetésre valófelkészülés ideje is. E tevékenységhez jó ugyan egy fix helyre épített tűzrakó hely, de nem feltétlenül...


Ne csak grillezzünk, füstöljünk is

A régi jó szalonnasütés mellett a kerti bográcsozás, grillezés, tárcsán sütés egyre népszerűbbé vált az utóbbi években. Sokan már az őszi téli időszakban is hódolnak e kerti konyhai...