Hogyan lesz a szépből különleges

Speciális csempeidomok

2009-12-17 18:44:44 |

Azt gondolná a naiv építkező, lakásfelújító, hogy ha a fürdőszobába, konyhába szép burkolatot választ, akkor már célba is ért; garantált az esztétikus megjelenés. Ez nagyjából igaz is, ám ahhoz, hogy a szép alapanyagból igazán színvonalas és különleges végeredmény szülessen, szükség van néhány speciális idom felhasználására is.

A fürdőszobában pozitív és negatív falsarkokkal találkozunk. A pozitív (kiálló) sarkon a mesterember összecsiszolhatja az illeszkedő csempéket, de ez hosszadalmas és így költséges munka. Ehelyett manapság műanyag vagy fém élvédőket szokás a sarkokon beépíteni. Ilyenek a legkülönbözőbb színekben kaphatók, és különösen a fém anyagúak nagyon elegánsak. Lehetőleg a csempe színéhez illő, azzal harmonizáló színt válasszunk, és figyeljünk arra, hogy ne legyen hivalkodó, tolakodó!
Az igazán színvonalas élvédők mázas kerámiából készülnek a csempe méretében és színében. A Korall Csempe fehérben és csontszínűben gyárt ilyet alapesetben, de lehetőség van egyedi színváltozat legyártására is.
Amikor pozitív sarkon - ahol a csempefelületek síkban találkoznak - a burkolattal "fordulunk", akkor az úgy szép, ha a csempefajta saját idomával történik.

A kerámia hajlatok és lábazati idomok a sarkok tisztántartásában vannak segítségünkreA nagyobb homogén csempefelületek megtörésére, illetve burkolatkombinációk szétválasztására listello-k, díszítőcsíkok szolgálnak, amik rendszerint valamilyen geometrikus vagy virágos mintázatúak. Ezek egy része a fal síkjában marad, de olyanok is vannak, amik domborműszerűen kiállnak a csempék síkjából.
A falsíkban lévő díszítő csíkokat vízszintesen szokás beépíteni. A legklasszikusabb megoldás, amikor sötét és világos árnyalatokat választunk szét vízszintesen, de az oldalfali burkolat tetejét is lezárhatjuk díszsorral. Mivel ezek a díszítőcsíkok nem olcsók, költségtakarékos megoldásként függőlegesen is használhatjuk őket. Egy-két függőleges csík beépítése kevesebbe kerül, mint vízszintesen körbefuttatni az egész fürdőszobán. Ez még mindig sokkal szebb megoldás, mint ha eltérő színű idegen csempéből alakítunk ki "díszítő csíkot". Bizonyos helyeken azonban lehet szép megoldásokat kialakítani az eltérő színű csempe használatával is, leginkább kisebb falsíkok - pl. kád elejének - burkolásával.
A díszítőcsíkok elhelyezése nagyrészt ízlés kérdése, de a ügyelnünk kell arra, hogy a kiálló díszítőelem ne legyen akadály a zuhanyfülke vagy a szaniterek felszerelésénél. A domború díszítőcsíkok általában 1,5 és 5 cm között különböző vastagságban készülnek, de vannak 7-8 cm-re a falsíkból kiálló változatok is, amiket már inkább párkánynak hívunk. Ennek a díszítő értéken túl gyakorlati funkciója is van; adott esetben akár keskeny polcként is szolgál.
A keskenyebb szegélyelemeket manapság divatos használni falsík előtt szerelt WC, bidé tartályok elülső élére is. A falsík elé szerelt WC öblítőtartályok felett gyakran alakítanak ki kis rakodópolcot, amelynek peremét kerámia sarokidommal érdemes "fordítani". Díszítő profilt használhatunk a fürdőkádak külső szélén is, a csempe és a kád találkozásánál pedig negatív hajlatot építhetünk be. Zuhanyozáskor a falról lefolyó vizet ez közvetlenül a kádba vezeti vissza.
Az éleket legszebben kerámia pálcával zárhatjuk leA kád elülső élén lévő díszítő profil elhelyezése attól is függ, hogy a kád hogyan kerül beépítésre, de a díszítő elem mindenképpen a perem alá kerül, tehát csak esztétikai funkciója van. Zuhanyozónál inkább vízvető profilok ajánlhatók, az épített zuhany negatív hajlataiban pedig használhatunk kerámia profilt. A kád és a csempézett fal csatlakozásánál használjunk speciális műanyag kádprofilt és szilikonnal tömítsünk.
Ablakpárkánynál is ugyanúgy lehet használni a speciális párkányidomot, mint a WC feletti polc kialakításakor már ajánlottuk. Maga a párkány ilyenkor az adott csempével van borítva, az élvédő pedig kerámia profil lehet. Ezekhez a díszítő csíkokhoz sarokelem is készül.
A párkányidomokat mennyezeti csatlakozásoknál is elhelyezhetjük. Ez kicsit hasonló lesz, mint a szobákban alkalmazott gipsz- vagy polisztirol stukkó, de persze sokkal természetesebb, elegánsabb annál és tisztítása is egyszerűbb. A fal és a padló csatlakozása hajlatidomokkal vagy lábazati idomokkal kapcsolható össze, ami a sarkok tisztántartását is segíti. Ezek tulajdonképpen ugyanúgy használhatók, mint a lábazati idomok - májusi lapszámunkban ennek elkészítését a csempék elvágásával javasoltuk -, csak ezek speciálisan erre a célra készülnek. Nyilván a csempevágás költségtakarékosabb megoldás.

A jobb csempe szaküzletekben használnak számítógépes tervező programot - erről is írtunk már - , amelynek segítségével a szakkereskedő hamar felépíti, és háromdimenziós ábrán megmutatja a vevőnek a leendő fürdőszobáját. A program típusra, fajtára és mennyiségre is megadja a szükséges burkolatmennyiséget, és a speciális idomok, sarok- illetve párkányidomok mennyiségét is. A rajzról az is hamar kiderül, hogy a fürdőszobában pl. hol van korábban nem kalkulált perem, pozitív sarok egy-egy kémény, WC beépítés, vagy éppen egy tervezett rakodópolc miatt. Így az élvédők és sarokidomok mennyisége is könnyen számolható.
A Korall Csempe bemutatótermében ugyancsak használnak tervező programot. A színeket és mintákat egyetlen gombnyomással lehet változtatni, hamar kialakítható a megrendelőnek leginkább tetsző kombináció.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Szakszerű teraszfelújítás

Az új építésnél és felújítás során is kiemelten fontos a megfelelő építőanyagok, és még inkább a helyes technológiák alkalmazása. Műszakilag korrekt munkák csak minőségi alapanyagok és a kellő...


Kézmosó és WC egyben

Apró mellékhelyiségekben problémás lehet külön kézmosó felszerelése. Az WC-vel integrált kézmosó helytakarékos és környezetbarát, azöblítést szürkevízzel oldhatjuk meg.