Sérült betonfelületek kezelése

2009-11-17 18:03:54 |

Az építőipar egyik fő építési anyaga napjainkban a beton. Előnye, hogy szinte bármilyen formájú szerkezetet ki tudunk alakítani belőle, a kellő szilárdsággal és tartóssággal. A betonszerkezeteket készíthetjük acél-erősítéssel (vasbeton), illetve anélkül. Mivel a betonnak önmagában nagyon csekély a húzószilárdsága, (a nyomószilárdság értékének tizede), ezért általában szükséges acélbetétet beépíteni.

Sérülések megelőzése

Abban az esetben, ha gyenge minőségű betonkeveréket használunk, nem tartjuk be a technológiai utasításokat, vagy nem vesszük figyelembe az időjárási körülmények lehetséges hatásait, nagy valószínűséggel számolhatunk kedvezőtlen következményekkel. Ezek a problémák jelentkezhetnek a beton kötése, szilárdulása alatt, és azután is.
Nagyméretű szerkezetek kivitelezésekor célszerű és egyben biztonságos transzportbeton használata, amit különböző recepturákból az igényeknek megfelelően, szigorú ellenőrzés mellett állítanak elő. A betonüzemben kevert beton minősége jobb és egyenletesebb, mint a házilag készített betonkeveréké. Az otthon kevert betonnál általában nem ideális a cement-víz arány, ennek hatására csökken a beton szilárdsága, romlik a fagyállósága, és nő az utókezelésre való érzékenysége.

Nem megfelelő tömörségből adódó repedés Amennyiben mégis házibeton készítésére adnánk a fejünket, úgy fokozottan ügyeljünk az arányok betartására. A feleslegesen - a bedolgozhatóság javítása érdekében - adagolt víz rövidtávú hatásainál sokkal fontosabbak a beton tartósságára gyakorolt hatások. A túl sok víz a betonban szilárdság-csökkenéshez vezet, repedéseket okozhat!
A friss betonkeveréket a keverés után a lehető legrövidebb időn belül a zsaluzatba kell juttatni, és késedelem nélkül el kell kezdeni az előírt szakszerű tömörítést (vibrálást). A legfontosabb az elkészült betonszerkezet szabadon álló felületeinek nedvesen tartása - így elkerülhetők a korai száradási, zsugorodási repedések. Ez történhet permetezéssel, nedvesített vászonnal (terfil, juta) történő takarással, vagy párazáró szer felhordásával. A betonfelületet közvetlenül vízsugárral locsolni nem szabad, mert a víz romboló hatása miatt a felület károsodhat és esztétikailag is kifogásolható lesz.
Talajjal érintkező szerkezetek esetében nagyon fontos, hogy a beton alapjául szolgáló réteg megfelelően szilárd és kellően tömörített legyen. Erre a célra kiválóan alkalmas a kavicságyazat, ami megakadályozza a víz feljutását a megszilárdult betonhoz, ugyanis a porózus talajokra jellemző kapillárishatás megszűnik. A kavicságyra kerülő fóliaréteg pedig útját állja a betonból a talaj felé igyekvő víznek, gátolva a beton korai kiszáradását.

Kezelés, javítás

A betonfelületen keletkező repedéseknek számos oka lehet, néhány közülük:

 • Dilatációs hézag hiánya miatt keletkező repedés
 • Mechanikai sérülésből származó repedés
 • Zsugorodási repedés
 • Korrózió (beton karbonátosodása) okozta repedések

Dilatációs hézag hiánya miatt keletkező repedés

Dilatációs repedésDilatáción a mai műszaki gyakorlat az anyagi folytonosság tudatos és tervezett megszakítását érti. Ez az úgynevezett tágulási, mozgási hézag. Abban az esetben, ha egy szerkezet folytonossága akaratunk ellenére megszakad, öndilatációról beszélünk - ez általában szabálytalan. A dilatáció irányított kialakításának célja, hogy a szerkezetet feleslegesen terhelő erőhatásokat megelőzzük.
A dilatációk típusai:

 • Függőleges elmozdulási hézag
 • Vízszintes elmozdulási hézag
 • Funkcionális okok miatt tervezett hézag

A leggyakrabban a vízszintes elmozdulást lehetővé tevő dilatációs hézagokkal találkozhatunk. A dilatáció készülhet a betonozással egy időben, vagy utólagos kivágással.

A dilatációs repedések javítása

Repedés javításaEz a repedés akkor keletkezik, ha a betonszerkezetet nem, vagy nem megfelelő helyen szakították meg. A repedés csak a betonburkolat utólagos dilatálásával javítható.
A szabálytalanul keletkezett repedéstől 10-20 cm távolságra egyenes vonalú vágást kell készíteni a betonfelületen. Amennyiben csak dilatációs hézagról van szó, úgy elég a bevágást a burkolat vastagságának a 2/3-áig elkészíteni. Ha a dilatáció egyben tágulási hézag is, akkor a betonburkolatot teljes mértékben át kell vágni.
A szabálytalan repedést ki kell tágítani, mélyíteni, erre legalkalmasabb a száraz gyémántkoronggal felszerelt gyorsvágógép. A megfelelően mélyített, kitágított repedést porszívózással és mosással portalanítani kell. A kitisztított vájatba műgyantaalapú anyagot kell juttatni, ami viszonylag gyorsan megszilárdul. A magyar piacon számos műgyantás javítóanyag található.

Mechanikai sérülésből származó repedés

Javított repedésEz a típusú repedés akkor alakul ki, ha a betont mechanikai sérülés éri. Ez lehet az ágyazat tömörítetlenségéből adódó süllyedés, a beton teherbírását meghaladó statikus vagy dinamikus terhelés vagy egyéb mechanikai behatások.
A szabálytalan repedéseket az előző pontban részletezetteknek megfelelően ki kell tágítani, mélyíteni, majd tisztítani. A kitisztított vájatba gyorsan kötő műgyantabázisú javító anyagot kell tenni.

Zsugorodási repedések kijavítása:

Ez az ún. pókhálószerű repedés akkor alakul ki, ha a beton utókezelése nem volt megfelelő, illetve erős napsütésben, és/vagy szélben készítették a szerkezetet, aminek a felülete ennek következtében hirtelen kiszáradt.
A repedésekből a szennyeződést el kell távolítani porszívózással és mosással. A vékony repedésekbe műgyantát kell befolyatni mindaddig, amíg az ki nem tölti teljesen a hajszálrepedéseket. Régebben ezeket a repedéseket cement lével javították, ma már sokkal korszerűbb anyagok vannak, melyeknek a rugalmassága messze nagyobb, mint a cementkötésű anyagoké.

Karbonátosodás okozta betonacél-korrózióból származó sérülések

Dilatáció hiánya miatt keletkező repedésA karbonátosodás hatására a beton kémiai tulajdonságai megváltoznak, így nem, vagy csak kevésbé védi az acélbetétet a külső hatásoktól. A karbonátosodás mértéke (a felszíntől való távolsága) nagymértékben függ a szerkezet korától, a beton minőségétől és a környezeti hatásoktól. Nem elégséges betonfedés, vagy gyenge betonminőség esetén a karbonátosodás könnyen elérheti a betonacélt. Oxigén, és nedvesség jelenlétében megindul a betonacél korróziója, és az így keletkező rozsda - mivel térfogata nagyobb az acélénál - megrepesztheti a betont, aminek következtében a szerkezet állapota tovább romlik.
A karbonátosodást és közvetve a betonacél korrózióját többek között az alábbiak okozhatják:

 • savas füstgázok,
 • levegő széndioxid tartalma,
 • túl vékony betonfedés,
 • gyenge betonminőség,
 • hó- és jégolvasztó sók hatásai,
 • mechanikai terhek.

Zsugorodási repedésA betonacél-korrózió miatt kialakuló sérülések javítása
A sérült beton felületéről a lemálló, károsodott részt mechanikusan el kell távolítani. A betonacélt megtisztítjuk (csillogó fémfelületig), korrózióvédő bevonattal látjuk el, majd tapadóhidat hordunk fel a beton felületére. Ezután az alkalmazott terméktől függően elvégezzük a hiányzó betonrész pótlását.
Ezek a sérülések tartósan javíthatók készre kevert, zsákos polimer-, vagy cementkötésű javítóhabarcsokkal.

Végezetül néhány jó tanács:

 • A tartószerkezeteket, statikailag fontos épületrészeket lehetőség szerint transzportbetonból készítsük.
 • A körültekintően megtervezett munka, a technológiai fegyelem betartása kifizetődik.
 • Soha ne betonozzunk a meglévő repedt, töredezett betonfelületre.
 • A teherhordó szerkezetek betonjának minősége legalább C16, de inkább C20 legyen, ezt a betonüzemek egyenletes minőségben elő tudják állítani.
 • A kellő ideig tartó utókezelés elengedhetetlen!
 • Vasbetonszerkezetekben a betontakarást úgy válasszuk meg, hogy megfeleljen a statikai követelményeknek és vegyük figyelembe a környezet károsító hatásait is.

Litter Péter Várszegi Levente
alkalmazási tanácsadó
Holcim Hungária Zrt.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Festéssel történő homlokzatfelújítás

Az épületek homlokzata és a felületbevonatok nem csupán esztétikai szempontból fontosak, hanem jelentős mértékben hozzájárulnak az épület szerkezetének védelméhez is.


Betonfelületek kezelése

Egy betonfelület lefedésére, vagy minimálisan pormentesítésére ma már igen sok lehetőség van, számtalan anyag és technológia között válogathatunk. A választási lehetőségek mérlegelésekor a...