Nemcsak forrasztani tudnak!

Gázforrasztók

2009-11-14 22:04:24 |

Szerszámainknak megvan a maguk teljesítmény korlátai. Az oldhatatlan kötések közül a forrasztáshoz - többek között - pl. a munkadarab méretéhez megfelelő teljesítményű páka szükséges. Ez esetenként nagy méretű szerszámot jelent, amivel elég nehéz dolgozni. Különösen akkor, ha nincs elektromos hálózat a páka táplálásához. Ilyen esetekben jól jön a PB gázzal működő forrasztók valamelyike.

E szerszámok ugyanis viszonylag kis méretűek, viszont hőteljesítményük nyílt láng esetén jelentős, ráadásul a forrasztáson kívül tartozékaik segítségével számos egyéb feladatra áram nélkül is használhatók.
A gázforrasztók köztudottan PB gázzal működnek. Egyesek a szokásos öngyújtógázzal, más gyártmányok viszont csak tisztított PB gázzal működtethetők. A kisebbek akár öngyújtó töltőpalackról is megtölthetők, a nagyobb tartályú forrasztókat azonban célszerűbb öngyújtótöltő üzletben feltölteni, mert itt biztosan a legnagyobb nyomású gázzal töltik fel, ami hosszabb üzemidőt biztosít használatukkor. A tisztított gázzal töltendő forrasztóknál ezt a gáz fajtát azonban külön kell kérni. A gázforrasztók töltése tehát nem okoz különösebb problémát.
E készülékek valójában a bunsen égő elve alapján működnek, azaz ha a gázt és a levegőt megfelelő arányban keverjük, ezzel az égéshő fokozatmentesen szabályozható. A maximálisan elérhető láng hőmérséklet 400-1300 fokig, gyártmánytól függően változik.

Előnyük főként abban rejlik, hogy bárhol használhatók, e mellett pedig szükség esetén a nyílt lánggal, magas hőmérsékleten akár keményforrasztásra is alkalmasak. Igen változatos a választékuk, ezért célszerű olyan típust választani, amelyiknél a nyílt láng magas hőmérsékletet képes biztosítani. Ezt ugyanis nagyobb tárgyak előmelegítésére is felhasználhatjuk, pl. lágy forrasztáskor.
Erre tekintettel az is lényeges, hogy az adott forrasztó készülék folyamatosan mennyi ideig használható. Ez pedig a gáztartály kapacitásától függ, és ezt az adatot mindig megadják. Az ún. folyamatos üzemidőre vonatkozó érték azonban többnyire közepes teljesítmény leadása mellett igaz. Az sem mindegy, hogy a nyílt lángnak mennyi a legmagasabb hőmérséklete. Az alacsony hőmérsékletű szúróláng természetesen nem képes megolvasztani a keményforrasz anyagokat, viszont műanyagok zsugorításához illetve pákabetéttel használva forrasztáshoz még megfelelő a leadott hőmennyiség.
Mivel számos kis gázforrasztó készülék tartozékokat is tartalmazó készletben kapható, a különféle célra használható tartozékok, pl. vágó- és forrasztó hegyek, forrólevegő fúvóka bővíti a pisztoly sokoldalú használhatóságát. A hajlításhoz a forró levegő hőmérséklete is meghatározó lehet, továbbá, a forrasztóhegy hőmérséklete sem mellékes a forraszanyagok kellő megválasztása miatt.
A legtöbb forrasztó piezo gyújtású, azaz a gázszelep megnyitása után egy gomb megnyomásával elektromos szikra gyújtja be a szelepen kiáramló gázt. Ez biztonságosabb a külső, vagy tűzköves lánggyújtásnál, ami már csak néhány régebbi gyártmányra jellemző. Ez főként csak melegítésre használható készüléknél használatos. A levegő szabályozásának megoldása sem lényegtelen, ami a szúróláng hőfokának beállítását teszi korrektebbé.

A gázforrasztók egy része a pákákhoz hasonlóan egyenes kialakítású, és a nyél helyére került a gáztartály. A gázcsőre csatlakoztathatók fel a különféle feladatok elvégzésére való tartozékok. A nyílt láng használatához pedig szabad végű gázcső szükséges. Ezek is többségükben piezo gyújtásúak. A talpukra állítható forrasztóknál a gáztartály maga a markolat, és erre merőlegesen, vagy szögben döntve csatalakozik fel maga az égőfej. A viszonylag rövid gázcső túlhevülését bordás kialakítású diffuzor és az azt fedő burkolat takarja. A gáz és a levegő mennyiségét beállító elemekkel lehet szabályozni. A gáz ezeknél a típusoknál is piezo gyújtású, ami egy gomb benyomásával aktiválható.
Egyes típusok gázcsövére ugyancsak felfoghatók különféle feladatokra alkalmas speciális tartozékok, pl. forrólevegő fúvóka vagy forrasztóhegy. Ezek a készülékek kényelmesebb munkavégzést tesznek lehetővé, mivel a talpukra állítva mind a két kezünk szabad, kézben tartva pedig még a forrasztás is kényelmesebb. Ráadásként a markolat tartálykapacitása többnyire nagyobb az egyenes kialakítású gázforrasztókénál.
A forrasztókészülékek műszaki adatait ezért ajánlatos alaposan áttanulmányozni, mert ezek mérlegelésével lehet a céljainkra megfelelő típust kiválasztani. A gázforrasztókat többnyire forrasztás technikai anyagokat és kellékeket árusító szaküzletekben, web-áruházakban és esetenként a barkácsáruházakban, típustól függően 2000-20000 Ft közötti áron lehet beszerezni.

Dremel Versa Flame

Gyújtás: piezo
Tartályűrtartalom: 42 ml/22g
Gáz: finomított PB
Üzemidő: 75 perc
Forrasztóhegy hőmérséklete: 550 °C
Forró levegő hőmérséklete:100-600 °C
Nyílt láng hőmérséklete:1200 °C
Tartozékok: lángcső hosszabbító, forrasztóhegy, katalizátor betét, forrasztó ón, szivacs

Steinel GL 1300

Gyújtás: piezo
Tartályűrtartalom: 25 ml.
Gáz: normál PB
Üzemidő: 3 óra
Forrólevegő hőmérséklete: 100-600 °C
Nyílt láng hőmérséklete: 1300 °C
Tartozékok: galvanizált forrasztóhegyek, katalizátor betét, forrólevegő fúvóka

Proxxon Mikroflam MFB/E

Gyújtás: piezo
Tartályűrtartalom: 50 ml
Gáz: normál PB
Üzemidő: 2 óra
Nyílt láng hőmérséklete: 1300 °C

HT 120 gázforrasztó készlet

Gyújtás: piezo
Tartályűrtartalom: 8 ml
Gáz: normál PB
Üzemidő: 1 óra
Hegyhőmérséklet: 400 °C
Nyílt láng hőmérséklete: 1300 °C
Tartozékok: különféle funkciójú forrasztóhegyek

Ersa Indepent gázforrasztó

Gyújtás: piezo
Tartályűrtartalom: 20 ml
Gáz: tisztított PB
Üzemidő: 1,5 óra
Hőmérséklet: 500 fok
Tartozékok: 2 forrasztóhegy, pákatartó tisztító szivacs

Toolcraft MT 6804

Gyújtás: piezo
Tartályűrtartalom: 28 ml
Gáz: normál PB
Üzemidő: 3/4-1 óra
Lánghőmérséklet: 1300 fok
Csak hevítésre használható

Toolcraft MT 770

Gyújtás: piezo
Tartályűrtartalom: 20 ml
Gáz: normál PB
Üzemidő: 3/4 -1 óra
Lánghőmérséklet: 1300 fok
Csak hevítésre használható

 

Toolcraft HT 911

Gyújtás: piezo
Tartályűrtartalom: 28 ml
Üzemidő: 2 óra
Lánghőmérséklet: 1500 fok
Csak hevítésre használható


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Forrasztók

Ha két fém alkatrészt nem oldhatóan, de szilárdan kell egyesíteni, akkor ezt legegyszerűbben lágyforrasztással lehet megoldani. Nem is kell hozzá más, csak egy páka és forrasztó ón. A valóság...


Lágyforrasztás

A forrasztás olyan csatlakoztatási eljárás két fém felület között, amely olvadt fém segítségével jön létre. Ezáltal mechanikusan rögzíti az alkatrészeket vagy a vezetékeket egymáshoz, és – a...