Saját kezűleg mintázva

Kerti út betonból

2009-11-19 22:43:36 |

Terméskő mintázatú térkő elemek készítését teszi lehetővé az osztott bordázatú formázó sablonManapság, felértékelődött a kertek esztétikai kialakítása, egy igényes kert épített út nélkül elképzelhetetlen. Az út megépítése viszont elég költséges. Ha csak gyalogos közlekedésre szánt, nem túl széles út is megteszi, akkor az építési költségeket saját munkával jelentősen csökkenteni lehet. Különösen a burkolatot adó térkövek beszerzése okoz jelentős kiadást, ám ezeket megfelelő sablonok alkalmazásával helyileg is el lehet készíteni.

Felületi fugázás sablonnal

Az egyik megoldás, hogy a simított beton felületét egy szabálytalan és különféle alakú mezőkre osztót fugázó sablonnal megnyomva hozzuk létre a burkolat egyedi, terméskő jellegű mintázatát. A műanyagból készült formázósablon alapterülete 55x55 cm, magassága 5,5 cm és az ára 5000 Ft alatt van. Használatához annyit kell tudni, hogy ezzel csak a leterített és már szikkadt betonfelület szabálytalan alakú fugáit lehet kialakítani.
Az út ágyát előbb ki kell ásni és az út tükrét, azaz alapját jól tömöré kell tenni. Az út zsaludeszkákkal körülhatárolt szélei közé - a jól tömörített alapra - közepes nagyságú és kb. 5 cm vastagságban sódert célszerű teríteni. Ennek tömörítése után az út kb. 8-10 cm vastag betonnal feltölthető. Nem szükséges a felületét síkban tökéletesen egyenesre lehúzni, de a simasága megfelelő legyen. A felületének sem kell folyamatosnak lennie, mert 2 m-enként egyébként is ajánlatos legfeljebb 1 cm széles dilatációs hézagot képezni az egyes szakaszok között a későbbi berepedések megakadályozása miatt. Így akár szakaszonként haladva is kialakítható a teljes út.

Az osztott bordázatú sablon simított betonra nyomott fugák képzésére ... Amint elkészült egy szakasz betonburkolata, rövid szikkadása után a mintázó sablonnal megnyomva mélyítsük felületébe a fugamintázatot. A fugák csak legfeljebb 1-1,5 cm-re mélyedjenek a még képlékeny betonba. Ha nem sikerült vagy nem tetszik a mintázat, azt lesimítva korrigálhatjuk az újabb fugaképzéshez. A sablont minden újabb mintázás előtt tisztítsuk meg az esetleg rátapadt betontól, és vékonyan olajozzuk meg étolajjal vagy lenolajjal, hogy az újabb fugaminta kellő simaságú legyen.
A munkát így akár szakaszonként is folytathatjuk, ám a beton összetételére minden keverésnél gondosan ügyeljünk. A betont három térfogatrész agyagmentes, finom sóderből, és egy rész cementből keverjük ki a földnedves állapotnál egy kicsivel hígabbra, hogy kellően elteríthető és felülete simítható legyen. A beton egyenletes minősége fontos, hogy az út minden szakasza azonos szilárdságú legyen. A már kész útfelületeket a szokásos módon locsoljuk, hogy elkerüljük a repedések kialakulását. A kész út fugáit utólag színezhetjük is.
A térkősablont az útalapra helyezve és betonnal feltöltve különálló egységekből álló térkő burkolat is készíthető, ha a sablon üregeit jól tömörített betonnal töltjük fel, fugaközeit pedig később földdel töltjük ki. A Jéwé Kft. által forgalmazott sablon a barkácsáruházakban szerezhető be, igaz nem mindegyikben.

Térkő gyártás sablonnal

A különálló beton térkövek szín és mintázat szerint is jól variálhatók az utak burkolásakorHa szabályos alakú betonelemekből készítet utat szeretnénk kialakítani, akkor vagy készen vásárolt térköveket kell beszereznünk, vagy ezeket magunk készítjük el. E célra nagyon változatos alakú sablonokat lehet vásárolni a különféle sablonokat gyártó cégeknél. A "gyártási" technológia ebben az esetben természetesen más, mint az előbb ismertetett sablonnál. E sablonok használatakor darabonként kell a szükséges térköveket kiönteni, és a beépítésükig a tárolásuk is gondot okozhat. Ezzel szemben olcsóban jutunk a térkövekhez, és csak a beton alkotóelemeinek a szállítását kell megoldanunk. Akit nem hajt a tatár és spórolni akar, számukra ez a megoldás kedvező lehet.
Egy műanyag öntősablon azonban nem elég hatékony, ezért a termelékenység érdekében egyszerre több sablont érdemes beszerezni, amelyek általában 200-500 darab térkő kiöntésére alkalmasak. Forma tekintetében a választékuk szinte azonos a készen vásárolt elemekével, a készített térkövek tartóssága, felületi strukturáltsága, netán színe pedig csak készítőjének az alaposságától és kreativitásától függ. Az öntősablonok is fröccsöntött műanyagól készülnek, méretük a formától függő, vastagságuk 2,5-6 cm-ig változó,áruk pedig nagyon kedvező, mivel a sablongyártóktól darabjukat többnyire alig 600 Ft-ért lehet beszerezni.

A térkövek készítésekor mindig csak annyi betont célszerű keverni, amennyi a rendelkezésre álló sablonok megtöltéséhez szükséges. A műanyag sablonok belsejét megtöltésük előtt, majd öntés után mosni kell, és étolajjal vagy lenolajjal, esetleg más formaleválasztó folyadékkal kell bekenni. A felesleges szer a forma lefordításával eltávolítandó, nehogy ez a térkő felületén lyukacsosságot okozzon.
A felhasznált beton 2-3 rész agyagmentes 0,5-3 mm szemnagyságú sóderból és 1 rész portland cementből készüljön, mégpedig földnedves állagúra keverve. A keverék erősíthető 8-16-os gyöngykaviccsal. A víz és a többi alkotó anyagot is pontosan ki kell mérni, hogy mindig egyenletes minőségű betont eredményezzen. Használható betonfolyósító szer is, de ennek mennyisége beleszámít a folyadék mennyiségébe.

A mély fugák közeit földdel feltöltve füvesítésre is mód vanA felszín kopásállósága fokozható, ha a felső réteghez műkő őrleményt keverünk a következő arányokban: 1 rész 0-s, 1 rész 1-es, 1 rész 2-es műkő őrlemény, és 1 rész cement. A felső betonréteg igény szerint színezhető is. Ezek a különböző beton alkotók természetesen elkülönítve tárolandók a felhasználásuk során.
Az előkészített öntőformákba előbb az esetleges kopásállóbb felső réteget töltsük be kb. 1-1,5 cm vastagságban, és a réteget tömörítsük. Ez a sablon talajhoz ütésével is elérhető. Utána a kopóréteg tetejére kerüljön a normál beton, mégpedig kellően és alaposan tömörítve. A megtöltött sablon tartalmát húzzuk simára, és ha szükséges simítsuk le. Az anyag tömörsége és a hőmérséklet függvényében 14-16 óra múlva a sablon - sík felületre átfordítását követően - enyhe mozgatással lehúzható a betontömbről. A burkolókövek elszíneződését 2-3 napig minimális hézaggal élükre állítva ajánlott tárolni. A továbbiakban a kész követ ugyanúgy kezeljük, locsoljuk, mint az egyéb betonfelületeket. A kiöntött kövek 3-4 hét alatt érik el a lerakásához szükséges szilárdságot!

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: kerti út, betonút, térkő

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Kertépítés szakszerűen

A kert szó eredete szerint kerítéssel körülhatárolt területet jelent. Később nem annyira a kerítés, mint inkább az olyan, növénnyel beültetett terület jelentett kertet, amely sokkal több...


Időtálló térkövek

A térkő nagy előnye, hogy környezetbarát, biztosítja a talaj levegőzését és vízutánpótlását, emellett könnyen karbantartható, bármikor megbontható és újrarakható.