Régi házak, új kihívások

2009-12-22 01:39:24 |

Használt lakás vagy ház megvásárlásakor sok mindent készen kapunk. Olyat is, amit nem kérnénk… A készen vett régi házban előbb-utóbb előkerülnek a javítani való dolgok.

Ház vagy lakás vásárlásakor érdemes alaposan körülnéznünk, hiszen az elavult épületgépészeti, vezetékélési dolgok, vizesedések esetleg alkupozíciónkat javíthatják, de csak akkor, ha idejében észrevesszük ezeket.Emellett azért is érdemes e hiányosságokat már az elején feltérképezni, hogy tisztában legyünk vele, milyen felújítások milyen gyorsan szükségesek a házban.

Víz és csatorna

A vízvezetékeken, illetve a csempén a csapok, vízcsövek alatt, ha vízkőlerakódást látunk, az jelzi, tömítési hiba van, valahol alkalmanként szivárog a víz. A vízvezetékelési hibák általában a legkisebb veszélyt okozhatják, hiszen míg egy elektromos, vagy gázvezetési hiba életveszélyt is okozhat, a vízvezetési hibáktól legrosszabb esetben kicsit elázhatnak a dolgaink.
A baj akkor van, ha a ház annyira régi, hogy a vízcsövek a falban mennek, ekkor cseréjük, javításuk nem oldható meg falbontás nélkül, ez pedig a költségeket, és a rumlit is növeli.
A ház csatornahálózata is sokatmondó lehet, ha például a pincében, vagy látható helyen futnak ezek a csövek. Minél vékonyabb átmérőjű a konyhából jövő szennyvízcső, és minél kisebb a lejtése, annál valószínűbb, hogy időnként eldugul majd.

Gázvezetékek, kémények

A lakás belső gázszerelési munkáit eredetileg valószínűleg egy elfogadott terv alapján készítették el, és a gázművek szakemberei leellenőrizték azt átvételkor. Minél régebbi egy épület annál valószínűbb, hogy az időközben e vezetékeken elvégzett javításoknál az olcsóság volt a fő szempont, ami kérdés, hogy mennyire szabályos megoldásokat eredményezett. Gázt vezetni lehet acél csőben és rézcsőben is. A rézcsöveket csak hideg-roppantásos technológiával szabad egymáshoz kötni, a vascsöveket csak hegesztéssel. Ha rézcső van a házban, és forrasztották, akkor az szabálytalan is, veszélyes is, és előbbutóbb
szivárogni fog.

Számos apró, de életünket védő szabály van, melyeknek érdemes utánanéznünk. Ilyen például, hogy gázóra nem lehet lakószobában. Ha a gázóra az előszobában
vagy a konyhában van, és abból egy lakószoba nyílik, akkor a nyílászáró nem lehet harmonikaajtó, mert az szintén szabálytalan. A gázóra, és a gázkazán helyiségének mindenképp hagyományos ajtóval kell elzárva lenni a lakóhelyiségektől.
Vegyes-tüzelésről gázfűtésre történő átálláskor sokan az eredeti kéménybe húzatták bele a gázkéményt, ami nem túl előnyös, mert vegyes-tüzelésre visszaálláskor új kéményt kell építeni, vagy a gázkéményt kell kiszedni.
Cserépkályha esetén sokatmondóak lehetnek a kémény körüli barna foltok és a füstszag, még nyáridőben is, amikor nincs begyújtva a kályha. Ha ilyen foltokat látunk a falon, valószínűleg a kéménybélés tönkrement, és a füstből kirakódott szilárd részek a beeső csapadék hatására a falazat fúgáin keresztül bejutottak a szobába. Ekkor kéménycsere szükséges, ami szintén nem kis költséget jelent.

Villany-, és más elektromos vezetékek

A leendő javítások árára nagy hatással van, hogy a villanyvezetékek hogyan futnak a falban. Új házakban már jól kialakított csőrendszerben szokás elhelyezni ezeket, hogy esetleges cserekor, javításkor falbontás nélkül és szakaszonként hozzá lehessen férni a vezetékekhez. Másik lehetőség, hogy a falon kívül egy takarósín alatt futnak a vezetékek. Ez szintén jó megoldás, hiszen ha valami újabb dolgot szeretnénk bevezetni a lakásba (telefon, kábel tv, internet, riasztórendszer) azok vezetékei is e takaróelemek alatt futhatnak.
A villamosvezetékek sérülésmentességére érdemes gondot fordítani saját biztonságunk érdekében. Frissen vásárolt használt ingatlanban az elektromos hálózat leellenőrzése akár életmentő is lehet. Sok régi lakásban még ma sem földeltek az aljzatok, sőt olyannal is lehet találkozni, hogy az aljzat földeltnek látszik, csak jobban megvizsgálva derül ki, hogy a földelés nincs bekötve. A lakásban megfi gyelhető áramingadozások – például ha a hűtőszekrény bekapcsolásakor a villanyizzók kisebb erősséggel világítanak – valamilyen hibát (elégtelen vezeték keresztmetszet, fő-, vagy kismegszakító alulméretezett stb.) jeleznek.

Vizesedés

Sok épületnek egyes részei kisebb-nagyobb mértékben vizesednek, főleg régi házaknál ahol vagy nem is volt megfelelő lábazati szigetelés, vagy az mára tönkrement. A vizesedés velejárója a falak penészedése, ami sok további kellemetlenséget vonz magával. Az eladók ezt igyekeznek leplezni. Ha alul púposodik a fal, a tapéta alatt a vakolat ujjunkkal benyomható az gyakran a vizesedés jele. Ha a falak körbe lambériával vannak takarva vagy csempézett a falak alja, esetleg az egész ház frissen van kimeszelve, mind gyanús lehet.

Biztosítás

Új építésű ingatlannál a nagyobb érték és a lehetséges rejtett hibák miatt, régieknél pedig a feltehetően elavult és elöregedett rendszerek miatt érdemes az ingatlanra biztosítást kötni, hiszen például egy kisebb csőrepedés kijavítása is jelentős költségekkel járhat. A biztosítás tartalmát érdemes nagyon részletesen megismernünk, mert baj esetén érdekes részletekre derülhet fény. Egyes társaságoknál a falban futó csövekre például nem terjed ki a biztosítás, így egy csőrepedés esetén a falbontás, csempézés, vagy festés költségeit fi zetik, de a hiba lényegének az elhárítását, azaz a meghibásodott csővezetékszakasz kijavítását nem.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Nagy Z. Róbert


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Vakolás saját kezűleg

A vakolás nagy szakmai tudást és gyakorlatot igénylő feladat. Az esetek nagy részében ezt a munkát gyakorló kőművesek képesek szakszerűen és hatékonyan elvégezni. Ez viszont nem jelenti azt,...


Kádárkocka új köntösben

A hagyományos falusi építkezésnél anno hosszú, keskeny házakat építettek, mely lényegében egymás mögé helyezett helyiségeket jelentett. Elől – az utcafronton – volt a tisztaszoba, melyet nemigen...